• Informacje na temat:

    nadziewana rzodkiew

Przepisy na temat: nadziewana rzodkiew
Artykuły na temat: nadziewana rzodkiew
  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Jak przywitać wiosnę? Najlepiej korzystając z jej darów, czyli świeżych rzodkiewek, pomidorów, ogórków i sałat. Nadchodzące dni to czas nowalijek, a my mamy kilka propozycji... Fot. 123RF/Picsel Rzodkiew na sałacie Niezwykle prosta sałatka, na którą czekamy z utęsknieniem przez całą zimę. Świeża sałata, świeży szczypiorek i oczywiście świeża rzodkiew, czyli wiosna na talerzu. Dodatkowo rzodkiewka to warzywo doskonale wpływające na nasze włosy - a to dzięki witaminom z grupy B oraz kwasowi...

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...

  • Nowa książka z entuzjastycznie przyjętej serii dla kulinarnych debiutantów. Raj dla podniebienia wegetarianów i osób na diecie. Smakowite spotkanie przy stole pełnym kolorowych, zdrowych, niskokalorycznych dań z warzywami w roli głównej. Są tu sałatki, przystawki, surówki, zupy i dania jednogarnkowe. Nie zabrakło też potraw z patelni, nadziewanych i z piekarnika. Dowiesz się wszystkiego o zakupie, duszeniu, blanszowaniu, parowaniu, smażeniu, zapiekaniu i grillowaniu warzyw. Specjalna tabela...

  • Dla ochłody - lody. Zimna woda zdrowia doda, na zimny sok mam ochotę przez cały rok, a sorbety są lepsze niż gorące kotlety. A zupa? Z zupą nic nie rymujemy, tylko podajemy ją na zimno. Fot. 123RF/Picsel Gazpacho to tradycyjny chłodnik kuchni hiszpańskiej   Podstawą polskich chłodników jest wywar z botwinki oraz zsiadłe mleko. Wywar gotujemy na bazie dużej ilości siekanych liści botwiny wraz z pędami i małymi buraczkami, w niewielkiej ilości wody. Następnie liście odławiamy, buraczki...

  • Kiszone ogórki, kiszona kapusta, wszelkiego rodzaju kefiry – ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez tych przysmaków. One zaś nie mogłyby powstać bez procesu fermentacji. Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Jakie potrawy jeszcze powstają w procesie fermentacji? Fot. 123RF/ Picsel Czym jest fermentacja? Podczas fermentacji mikroorganizmy, czyli bakterie, grzyby i drożdże zmieniają smak, zapach oraz konsystencję produktów. Stają się one również bardziej kwaśne. Mikroorganizmy działają...

  • Niestety, nie wszystkim dane jest posiadanie bujnej fryzury. Co powinniśmy jeść, aby wzmocnić włosy i ograniczyć ich wypadanie? Fot. 123RF/Picsel Wypadanie włosów jest całkowicie naturalne i dopóki odrasta ich mniej więcej tyle samo, nie zauważamy problemu. Niestety, z czasem proces ten zaczyna postępować, co ma zwykle związek ze stresem, nieprawidłową dietą, zaburzeniami hormonalnymi i zmianami związanymi ze starzeniem się organizmu. W takim wypadku można sięgnąć po różnego rodzaju szampony,...

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...

  • W ciągu ostatnich kilku lat grillowanie stało się w Polsce bardzo popularne. Coraz częściej właśnie taką formę spędzania wolnego czasu wybieramy, spotykając się z naszymi znajomymi w ogrodzie przy pysznym jedzeniu. Fot. 123RF/Picsel No właśnie, na temat walorów smakowych potraw z grilla na pewno nikt nie będzie dyskutował, ale czy jest ono zdrowe? Czy nie rozbija totalnie naszej diety? Czy można zrobić coś, co sprawi, że jedzenie z grilla będzie nie tylko smaczne, ale także zdrowe? Coraz...

  • Gosiawkuchni to optymistka. Swoje potrawy gotuje z pasją choć nie ukrywa, że początki były trudne. Jej największym kulinarnym marzeniem jest nauczyć się robić sushi z prawdziwego zdarzenia. Zapraszamy do przeczytania wywiadu z gosiawkuchni autorką bloga Gosia w kuchni 'Gosia w kuchni' to nowy blog. Powstał na początku miesiąca. Dlaczego zdecydowałaś się na jego prowadzenie w dobie, kiedy blogów o tematyce kulinarnej jest tak wiele? Już dawno chciałam założyć stronkę z przepisami, ale...