• Informacje na temat:

    naczynia na zupy zapiekane

Przepisy na temat: naczynia na zupy zapiekane
  • Hity wiosennego menu

    ...z tartym serem. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wlać sos, układać rzodkiewki i szynkę, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 25 min. Podawać posypane listkami(...), doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut. Po tym czasie dodać do zupy oczyszczony i pokrojony na mniejsze części groszek cukrowy i posiekana natkę. Zupę zabielić śmietaną wymieszaną z mąką i gotować...

  • Kochani osiągnęłam kolejną umiejętność w wypiekach własnego pieczywa. Pierwszy raz spróbowałam upiec chleb w naczyniu żaroodpornym. Sami oceńcie co z tego wyszło oglądając zdjęcia. Wrzucam Wam również przepis jakiego użyłam do tego chlebka:)

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Niewątpliwie najlepszym tego przykładem jest kuchnia. Wyśmienite "orientalne" słodycze i desery, zawiesiste "rosyjskie" zupy, delikatne tokánye, jak też wszechobecne mămăligă - wszystko to znaleźć(...), spożywaną ze wspólnego naczynia, okraszoną niczym więcej jak tylko kawałkami sera ( telemei), masłem i śmietaną; tak przyrządzoną mamałyge serwuje się w każdej restauracji. W Siedmiogrodzie posmakować można...

  • Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...

  • Dynia nie tylko do garnka

    ...z oliwek, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, odrobina tłuszczu do posmarowania naczynia żaroodpornego. Makaron gotujemy według przepisu podanego na(...) tarce. Połowę jego porcji mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem i wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na tą warstwę nakładamy uduszone warzywa i posypujemy je warstwą...

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • takie moje zupy z dzieciństwa.troche dziwne ale jedne z moich ulubionych a teraz jest najlepszy na to czas

  • Najprostrzy sposób na wykorzystanie niezjedzonej zupy brokułowej.

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Szybkie do zrobienia a dodają zupie wyjątkowy smak

Artykuły na temat: naczynia na zupy zapiekane
  • Lekki obiadek pełen słodyczy

    ...niewielką ilością ciepłej wody lub słodkim likierem - pod warunkiem jednak, że zapiekanego ryżu nie będą jadły później dzieci. 3. Jajka umyj, osusz i rozbij, oddzielając żółtka od białek. Białka wstaw do(...) końcem zapiekania usuń pokrywę z naczynia, jeśli chcesz, by zapiekanka miała chrupiący wierzch. Przygotowanie: 75 minut Porcja: 190 kilokalorii Zupa morelowa Składniki na 5 porcji: 1/2 kg moreli...

  • Naczynia ceramiczne są chyba najbardziej zdrowymi, w pełni ekologicznymi i uniwersalnymi naczyniami. Poza tym ceramika znana i wykorzystywana jest już od pokoleń. Starożytni Grecy jako pierwsi zaczęli wytwarzać z niej naczynia, a w Polsce znana jest od 6 tysięcy lat. Fot. Informacja prasowa Jeżeli szukamy uniwersalnego naczynia, które posłuży nam przez długi czas warto postawić na tradycję i wybrać właśnie te wykonane z ceramiki. Firma Neoflam wprowadziła na rynek garnki NatureCook, które...

  • Na rozgrzewkę

    Gdy za oknem śnieżyca, a słupek rtęci na termometrze spada poniżej zera, masz ochotę na coś, co cię natychmiast rozgrzeje. Takie właśnie są węgierskie gulasze i francuskie zupy cebulowe z ostrymi przyprawami. Do popicia doskonałe będą herbatki z cytrusami.

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    ...warzywnych sałatek i świątecznych przystawek. Żurek Nasza Specjalność WINIARY – niezastąpiony do uzyskania odpowiedniego smaku zupy. Zawiera składniki, które znamy z naszej kuchni: mąkę żytnią(...) znane z naszej kuchni: mąkę pszenną z polskich zbóż, mleko i majeranek gwarantuje idealnie doprawiony smak i konsystencję świątecznej zupy. Kostka Mięsna WINIARY– doskonale nadaje się do pieczonych...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Pyszny obiad dla Dziadków. Świętujemy Dzień Babci i Dzień Dziadka z marką WINIARY!

    ...obchodzić w Polsce Dzień Babci i Dzień Dziadka. Co roku odwiedzamy dziadków, składamy im życzenia i siadamy przy dużym drewnianym stole w kuchni wypełnionej zapachem tradycyjnej zupy. Pyszne dania(...) naszych dziadków, podpowiada marka WINIARY. Babcie i dziadkowie z pewnością nie wyobrażają sobie obiadu bez zupy. Z pomocą naszych pociech ugotujmy więc tego dnia naszym wyjątkowym gościom pyszną ogórkową...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej...

  • Z szynką w roli głównej

    .... Resztę mleka (125 ml) zmiksować z szynką, połączyć z rosołem. Dolać do zupy i mieszając zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Rzeżuchę opłukać, posiekać. Gotową zupę rozlać do(...) i masła. Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wlać sos, układać rzodkiewki i szynkę, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku...

  • Jesteśmy narodem, który uwielbia zupy. Nic więc dziwnego, że goszczą one także na naszym świątecznym stole. Ale jak je przygotować, aby smakowały każdemu członkowi rodziny? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Na co jeszcze, poza...