• Informacje na temat:

    naczynia do zapiekania zup

Przepisy na temat: naczynia do zapiekania zup
  • Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

    ...promienie słoneczne możemy ustawić przykładowo lubczyk, któremu nie przeszkadza niedostatek światła dziennego. Kilka aromatycznych listków nie tylko poprawi smak domowych zup, ale i wykluczy konieczność(...) zadziałać przy okazji ekologicznie, wykonać je możemy również samodzielnie, z różnego rodzaju pojemników, które często pozostają po żywności. Wiele sklepów z wyposażeniem wnętrz oferuje także naczynia...

  • Kochani osiągnęłam kolejną umiejętność w wypiekach własnego pieczywa. Pierwszy raz spróbowałam upiec chleb w naczyniu żaroodpornym. Sami oceńcie co z tego wyszło oglądając zdjęcia. Wrzucam Wam również przepis jakiego użyłam do tego chlebka:)

  • Hity wiosennego menu

    ...z tartym serem. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wlać sos, układać rzodkiewki i szynkę, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 25 min. Podawać posypane listkami...

  • Warto wiedzieć

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., spożywaną ze wspólnego naczynia, okraszoną niczym więcej jak tylko kawałkami sera ( telemei), masłem i śmietaną; tak przyrządzoną mamałyge serwuje się w każdej restauracji. W Siedmiogrodzie posmakować można(...), dla tych, którzy zabawili się zanadto poprzedniego dnia, ciorba de varza cu smantana - kapuśniak z kwaśną śmietaną. Wśród nielicznych lekkich zup, popularnością cieszy się supa cu galuşti...

  • chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym lub w garnku żeliwnym jest wilgotny, miękki w środku, trzymający świeżość spokojnie przez kilka dni, jednocześnie skórkę zachowuje twardą i chrupiącą

  • Dynia nie tylko do garnka

    ...z oliwek, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, odrobina tłuszczu do posmarowania naczynia żaroodpornego. Makaron gotujemy według przepisu podanego na(...) tarce. Połowę jego porcji mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem i wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na tą warstwę nakładamy uduszone warzywa i posypujemy je warstwą...

  • Uroczy dodatek do zup lub przekąska do piwa.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kluski z manny do zup"

  • Sprawdzony przepis na "Pikantne palmiery do kremowych zup"

Artykuły na temat: naczynia do zapiekania zup
  • Lekki obiadek pełen słodyczy

    ...końcem zapiekania usuń pokrywę z naczynia, jeśli chcesz, by zapiekanka miała chrupiący wierzch. Przygotowanie: 75 minut Porcja: 190 kilokalorii Zupa morelowa Składniki na 5 porcji: 1/2 kg moreli(...). Gotuj wszystko na małym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu wyjmij pora, pozostałe składniki zmiksuj w zupie blenderem lub przetrzyj przez sito i zabiel śmietanką. 4. Gotową zupę podawaj udekorowaną...

  • Naczynia ceramiczne są chyba najbardziej zdrowymi, w pełni ekologicznymi i uniwersalnymi naczyniami. Poza tym ceramika znana i wykorzystywana jest już od pokoleń. Starożytni Grecy jako pierwsi zaczęli wytwarzać z niej naczynia, a w Polsce znana jest od 6 tysięcy lat. Fot. Informacja prasowa Jeżeli szukamy uniwersalnego naczynia, które posłuży nam przez długi czas warto postawić na tradycję i wybrać właśnie te wykonane z ceramiki. Firma Neoflam wprowadziła na rynek garnki NatureCook, które...

  • Chleb nasz powszedni

    Jest doskonałym dodatkiem do zup, dań z mielonego mięsa i rolad.

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    ...i przekładamy do naczynia do zapiekania. Całość oprószamy pieprzem. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 90 minut. Szynkę podajemy pokrojoną w plastry, na ciepło lub(...) i duszonych mięs. Sprawdzi się także jako dodatek do zup, sosów  czy gotowanych kasz. Podkreśla smak i aromat mięs, które jednocześnie stają się bardziej soczyste. Dodaje gęstości i odpowiedniego koloru...

  • Zupy najlepiej smakują jesienią, gdy za oknem jest zimno i pada deszcz. Wówczas w pełni można się nacieszyć ich aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Specjalnie dla was przygotowaliśmy zestawienie kilku najsmaczniejszych przepisów, które nie pozwolą wam się nudzić tej jesieni. Fot. 123RF W ponure, jesienne dni potrzebujemy posiłków, które nas nasycą, rozgrzeją a także dostarczą wielu niezbędnych naszemu organizmowi składników odżywczych. To wszystko zagwarantują nam niepozorne i nieco...

  • Pora na pomidora

    .... Na wierzchu połóż, na krzyż, kawałek plasterka mozzarelli. Włóż do żaroodpornego naczynia. Skrop roztopionym masłem i posyp świeżymi ziołami. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Podawaj z ryżem...

  • Kiedy temperatury spadają poniżej zera, chętnie sięgamy po zupy, które rozgrzewają i sycą. Takie dania nie muszą być nudne i doskonale wiedzą o tym użytkownicy Smakera. Oto najciekawsze z ich propozycji. Fot. 123RF/Picsel Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez...

  • Niezwykła moc czosnku

    ...jest doskonałą bazą do przygotowania masła czosnkowego. Warto przekrojonym surowym ząbkiem czosnku posmarować boki i dno naczynia,w którym będziemy jakąś potrawę dusić, zapiekać czy gotować. Dzięki temu zdecydowanie zyska ona na smaku.  Czosnek możemy też marynować i kisić. Można go później wykorzystać do kanapek, sałatek, zup, sosów sałatkowych, jako dodatek do makaronów, serów czy różnych...

  • Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie obiadu bez „pierwszego dania”. Zobaczcie, czego nie wiedzieliście na temat zup! 1. Zupa odchudza, i to na długo! Z badań przeprowadzonych w 2005 roku wynika, że dieta niskokaloryczna jest o 50 proc. skuteczniejsza, jeśli regularnie pojawia się w niej zupa. Efekty tej diety utrzymują się też dłużej. Osoby, które dwa razy dziennie jadły zupę chudły więcej i na dłużej, niż osoby jedzące zwykłe...