• Informacje na temat:

    nachos chrupki kukurydziane

Przepisy na temat: nachos chrupki kukurydziane
Artykuły na temat: nachos chrupki kukurydziane
  • Plan miasta wersja light

    ..., bo nie jesteś głodna albo nie masz czasu. Susząc włosy, wypijasz kawę i już cię nie ma. Jeśli jednak jakimś cudem znajdujesz chwilę na śniadanie, są to płatki kukurydziane albo tosty. Czasem(...) na obiad, wracamy. I zupełnie nie rozumiesz, dlaczego twoje dziecko nie chce zjeść takiej dobrej zupki. Ekspert: Chrupki nie mają dużo kalorii (231 kcal/60 g), ale dla dwu-, trzylatka to sporo...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Justyna. Ciasto70 g masła 82%1 szklanka wody1 szklanka mąkiodrobina proszku do pieczenia (według uznania)odrobina soli (do smaku)3 jajadrobny cukier do obtoczenia churroscynamon do obtoczenia churros Sos czekoladowy250 ml śmietanki 30%ekstrakt z wanilii do smakucynamon do smaku1 tabliczka mlecznej czekolady Sos malinowy250 g malin1 garść posiekanej mięty1 łyżka cukru pudru Sos karmel-marakujacukier (tyle, aby...

  • Zbliżający się karnawał to czas sprzyjający organizowaniu domowych przyjęć, na których nie może zabraknąć dobrej muzyki oraz smacznego jedzenia. Doskonale sprawdzą się w tej roli szybkie w przygotowaniu mini przekąski, pełne składników prosto z kuchni Bliskiego Wschodu. Fot. materiały prasowe Na domowych przyjęciach pyszne jedzenie to jeden z kluczowych elementów. Jakie przysmaki powinny znaleźć się w karnawałowym menu? Najlepiej sprawdzą się przekąski typu „finger food", czyli takie,...

  • Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien dostarczyć energii na cały poranek, pozytywnie wpłynąć na metabolizm i zapewnić potrzebne składniki mineralne i witaminy. Polacy jednak często pomijają ten posiłek, przez co rano są głodni, a w pracy popijają kawę na pusty żołądek - problemy z układem trawiennym niemal gwarantowane! Jakie są najlepsze pomysły na pyszne, zdrowe śniadanie?  Fot. 123RF.COM/PICSEL Kanapeczki i tosty Idealnym pomysłem na śniadanie są kanapki - na kromkę...

  • Magda Gessler zabrała już widzów w kulinarną podróż po Peru. Tym razem z ekipą TVN Style w aż dwóch dokumentach odkryje tajniki kuchni z różnych rejonów Meksyku. Burrito, nachos, tacos, papryczki chili, fasola, enchiladas, kukurydza, salsa… Po prostu palce lizać! Kuchnia meksykańska kojarzy się z kolorami, intensywnymi zapachami, pachnącymi przyprawami oraz celebrowaniem w gronie rodziny i znajomych. W Meksyku kulinaria stanowią bardzo ważny element codziennego życia i są kluczem do poznania...

  • Gosia Kosior połączyła biszkopt i brownie. Musimy przyznać, że pomysł jest znakomity, a wykonanie jeszcze lepsze! Brownie135 g masła135 g czekolady 75%2 jajka210 g drobnego cukru 60 g mąki30 g kakao Biszkopt5 jaj¾ szklanki drobnego cukru2/3 szklanki mąki tortowej1/3 szklanki kakao Konfitura300 g agrestu300 g kiwi8 łyżek cukru2-3 łyżeczki agaru Orzechowe chrupki w karmelu2 łyżki wody5 łyżek drobnego cukru 200 g orzechów pekan Krem500 g serka mascarpone100 g gorzkiej czekolady100 g mlecznej...

  • Specjalnie z tej okazji ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz przygotował przepis na błyskawiczną sałatkę, oczywiście z makaronem! Fot. 123RF/Picsel Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi Składniki: - Makaron Lubella Muszelki Morskie (1 op.)- Pomidorki koktajlowe (200g)- Miękkie awokado (1 szt.)- Boczek wędzony (8 plastrów)- Majonez (2 łyżki)- Kwaśna śmietana 18% (2 łyżki)- Sok z połowy cytryny- Sól, pieprz Sposób przygotowania:   Makaron gotujemy wg...

  • Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem? Fot. 123RF/Picsel Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.....

  • Papryczki chili kojarzymy z ostrym, rozgrzewającym smakiem, który wyczuwalny jest szczególnie w kuchni meksykańskiej, indyjskiej albo dalekowschodniej. Znacie ją bez wątpienia, a wiele jej odmian znajdziecie w polskich sklepach. Fot. materiały prasoweMimo że papryczki mogą różnić się od siebie ostrością, wielkością, kształtem i odcieniem, to jedno jest pewne... nadadzą one wyrazistości rozmaitym daniom. Tradycyjne potrawy czy popisowe receptury światowej kuchni? Pikantna papryczka pasuje...