• Informacje na temat:

    na zwykłą kiełbasę

Przepisy na temat: na zwykłą kiełbasę
  • Biała kiełbasa po wielkopolsku

    Do produkcji kiełbasy białej parzonej należy użyć tylko mięsa wieprzowego i to najwyższej, jakości, jelita naturalnego, czosnku, soli, pieprzu i majeranku. Ten ostatni składnik odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów z innych regionów Polski.

  • Danie mojego dzieciństwa. Pyszne i energetyczne, w sam raz na poranek kiedy potrzebujemy mocnej dawki energii.

  • Biała kiełbasa pieczona z szalotką i rozmarynem

    Białą kiełbasę najczęściej jemy z białym barszczem, żurkiem lub w postaci grillowanej. A jak będzie smakowała pieczona z ziołami? Warto wypróbować poniższy przepis - z pieczonymi ziemniaczkami smakuje wprost wyśmienicie.

  • nieskomplikowana :)

  • Bagietka z kiełbasą i serem gruyere, czyli hot dog po francusku

    Dobry hot dog to przede wszystkim składniki dobrej jakości - przekonuje David Gaboriaud. "Nie będzie dobrze smakował, jeżeli do środka włożysz najtańszą kiełbasę i zwykły żółty ser. Weź najlepszą kiełbasę, kup dobrą bagietkę i porządny ser gruyere" - radzi kucharz.

  • Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym...

  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez aromatycznych wędlin. Wśród półmisków mięs pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa, pasztet i boczek. Boczek serwować można jako pełnoprawną wędlinę, ale jego plastry sprawdzą się także w formie dodatku do świątecznych przekąsek. Poznajcie najlepsze pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach.

  • Zwykłe tosty,niezwykły smak,są szybkie i ''''czyszczą lodówke'''' do tego się szybko robią

  • Przepis na żurek z jajkiem i frankfurterkami

    ..., a następnie kroimy je na pół lub ćwierć. Opłukujemy i siekamy natkę. Warzywa, mięso i kiełbasę wyjmujemy z wywaru; z żeberek usuwamy kości, a mięso kroimy. Odlewamy 1/2 szklanki wywaru, do reszty...

  • Gorące bułeczki prosto z pieca. Bardzo prosty przepis na wykonanie zwykłych, smacznych bułek. Polecam :)

Artykuły na temat: na zwykłą kiełbasę
  • 5 niezwykłych właściwości zdrowotnych kapusty

    Kapusta, o czym mało kto wie, zajmuje czołowe miejsce wśród produktów, które nas leczą.

  • Polacy coraz chętniej spędzają wolny czas na grillowaniu pod chmurką. Naukowcy alarmują jednak, aby nie robić tego bezmyślnie. Grillujmy z umiarem i przestrzegajmy kilku zasad. Fot. 123RF/PicselGrillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille. Rokrocznie pojawia się wiele pytań o to, czy aby na pewno jest to bezpieczna i zdrowa forma...

  • Grilluj jedzenie, nie bakterie

    ...​Uwielbiamy grillować. Niestety, często zapominamy o higienie i kładziemy steki i kiełbasę na brudny ruszt przykryty aluminiową folią. Tymczasem używany sezonowo grill to idealne miejsce do rozwoju groźnych zarazków powodujących zatrucia pokarmowe, takich jak Listeria, Salmonella czy E.coli.

  • Sezon na grillowanie trwa w najlepsze! Chociaż lato oficjalnie jeszcze się nie rozpoczęło piękna pogoda na zewnątrz skłania wszystkich do wychodzenia z domu i korzystania z jej uroków. Fot. materiały prasoweGrillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach.Polacy kochają mięsne potrawy, a większość z nich nie wyobraża sobie bez nich...

  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    W 343. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zaprasza nas na niezwykłą jajecznicę - nie dość, że smażoną na słoninie, to przyrządzoną na ognisku.

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Kurkuma: Azjatycka królowa przypraw

    Świat poznał tę niezwykłą przyprawę (tzw. indyjski szafran) dzięki kuchni azjatyckiej i arabskiej, w których kurkuma stanowi niezwykle istotny element.

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Nieznane przyczyny bólu głowy

    Zwykle obwiniamy za nie zmianę pogody, zmęczenie, stres. Tymczasem źródło naszych problemów może być zupełnie inne! Dopiero gdy je usuniemy, poczujemy się naprawdę lepiej.

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

Wideo na temat: na zwykłą kiełbasę
  • Jak zrobić leczo z cukinii

    Leczo z cukinii to wyjątkowa propozycja na letnie, gorące dania, które będą nie tylko zdrowe, ale i pożywne! Cukinia, niezwykle tanie warzywo i bardzo łatwo dostępne w sezonie letnim, świetnie nadaje się do zrobienia przepysznej potrawki, która zachwyci wszystkich! Delikatne, mocno pomidorowe leczo, ze sporym dodatkiem drobno pokrojonej kiełbaski - to kapitalna propozycja dla wszystkich! Poznajcie nasz prosty sposób na leczo z cukinii z kiełbasą!