• Informacje na temat:

    na zupy lekkostrawne w diecie watrobowej

Przepisy na temat: na zupy lekkostrawne w diecie watrobowej
  • Smaczne, nie drogie i lekkostrawne. Dla osób z problemami trawiennymi.

  • Zupy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Są to bardzo cenne źródła witamin i cennych składników dla naszych organizmu. W zależności jak je przygotujesz, mogą mieć właściwości zdrowotne, odchudzające czy po prostu doskonałe dla dzieci. Każda zupa może być samodzielnym posiłkiem jak na przykład kolacją, ale także elementem innego posiłku, na przykład obiadu. Prócz niezbędnych witamin czy minerałów, które dostarczają, mogą także pobudzić łaknienie czy metabolizm poprzez ostre przyprawy,...

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • takie moje zupy z dzieciństwa.troche dziwne ale jedne z moich ulubionych a teraz jest najlepszy na to czas

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

  • Szybkie do zrobienia a dodają zupie wyjątkowy smak

  • Alternatywa na piątkowy obiad;) Tanie, pożywne i smaczne. Można też wykorzystać resztki niedojedzonej zupy;)

  • Szybka i i tania :)

  • Okres rekonwalescencji powinien być traktowany jako integralna część procesu leczenia. Potrzeby żywnościowe pacjentów zależą oczywiście od typu choroby, posiłki dla takiej diety powinny być przygotowane z lekkostrawnych bogatych w składniki odżywcze produktów. Niezbędne składniki odżywcze to przeciwutleniacze (wit A,C,E), składniki mineralne o działaniu ochronnym np cynk oraz żelazo, które gwarantują wysoki poziom hemoglobiny.

  • Bardzo smaczne bułeczki do zup-kremów:)

Artykuły na temat: na zupy lekkostrawne w diecie watrobowej
  • Oto plan oczyszczania i regeneracji organizmu za pomocą lekkich i pożywnych zup. Dieta bazująca na zupach jest zdrową alternatywą dla wysokocukrowych diet sokowych i dobrym pomysłem dla tych, którzy nie gustują w zimnych sokach i koktajlach, zwłaszcza w chłodne dni. Co ważne, ten program oczyszczania i szybkiego odchudzania gwarantuje jednocześnie prawidłowe odżywianie. Utrata wagi uzyskiwana jest w zdrowy, harmonijny sposób, bez uczucia głodu i pustki w żołądku. Ten kompaktowy poradnik...

  • Za oknem zimno, wokół wszyscy kaszlą, kichają i zarażają wirusami. W tym czasie niezwykle ważna jest zbilansowana dieta, pełna witamin i składników odżywczych. To się naprawdę opłaci! Warto nie poddawać się i mimo, że półki w warzywniaku stają się coraz uboższe, włączać do diety produkty, które dostarczą nam witamin i składników mineralnych. Co więcej, okazuje się, jest co najmniej kilka sposobów na wprowadzenie do naszego menu produktów bogatych w składniki mineralne, a przyrządzone na ich...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Po które z nich powinniśmy sięgać, gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów? Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Niestety, bardzo często zdarza się, iż tradycyjne dania kuchni polskiej są niezwykle kaloryczne. Do wielu zup dodaje się kaloryczną zasmażkę lub tłustą śmietanę. Czy na diecie powinniśmy zapomnieć o tego typu daniach? Nic z tych rzeczy! W końcu zupy...

  • Sportowcy, na co dzień wydatkujący więcej energii niż przeciętny człowiek, mają większe zapotrzebowanie na węglowodany, które tę energię dostarczają. Fot. 123RF Organizm osoby uprawiającej sport wyczynowo przystosowany jest do gromadzenia większych zapasów glikogenu, który w czasie wysiłku rozkłada się do węglowodanów. Są one bezpośrednim źródłem energii, a ich dobre źródło stanowią makarony. Nie da się ukryć, że zdaniem większości dietetyków, węglowodany są najważniejszym źródłem energii...

  • Pragniesz w końcu zacząć racjonalnie się ożywiać, jeść mniej słodyczy i kalorycznych przekąsek, za to więcej warzyw i owoców. W wyobraźni już cieszysz się swoją nową, szczupłą sylwetką, zdrową cerą i rozpierającą cię energią. W sklepach przyglądasz się kreacjom mniejszym o dwa rozmiary i stawiasz sobie jedno pytanie: jak zdołam wytrwać na diecie? Fot. 123RF/Picsel Stres, nieregularne odżywianie, złe nawyki żywieniowe nie sprzyjają utrzymaniu zgrabnej figury. Dieta wymaga dyscypliny i...

  • 23 maja 2009 na krakowskim Kazimierzu już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Zupy. Serdecznie zapraszamy wszystkich Smakerowiczów! Jak co roku o miano Złotej, Srebrnej oraz Brązowej Łyżki bedą walczyć najznakomitsi profesjonalni restauratorzy oraz amatorzy. Po raz pierwszy zostanie przyznana nagroda na Najlepszą Zupę Tradycyjną- Złoty Kociołek. Każdy kto choć raz miał okazję uczestniczyć w festiwalu na pewno zna "placówkę"- zupę, którą gotuje się z produktów jakie można zakupić na Placu Nowym....

  • Jak jeść słodycze tak, żeby nie utrudniły odchudzania? Zobacz kilka skutecznych rad! Czy można jeść czekoladę na diecie?   Fot. 123RF.COM/PICSEL Gdy przechodzimy na dietę rezygnujemy ze słodyczy z dnia na dzień i obiecujemy sobie, że „od jutra nigdy więcej nie wezmę żadnego batonika do ust". Twardo wytrzymujemy dzień lub dwa i wtedy pojawia się myśl „jeden malutki cukierek nikomu jeszcze nie zaszkodził". I zaczyna się. Pierwszym podstawowym błędem podczas odchudzania jest podjadanie między...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej...

  • Jesteśmy narodem, który uwielbia zupy. Nic więc dziwnego, że goszczą one także na naszym świątecznym stole. Ale jak je przygotować, aby smakowały każdemu członkowi rodziny? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Na co jeszcze, poza...