• Informacje na temat:

    na zupę z kapusty kiszonej z ziemniakami

Przepisy na temat: na zupę z kapusty kiszonej z ziemniakami
  • Zupa z kapusty kiszonej z ciecierzycą

    Przepis na pyszną zupę...

  • Dobra na kaca po zabawie karnawałowej.

  • Zupa krem z kiszonej kapusty

    ...  Składniki: 2 pory 4 szalotki 300 g ziemniaków 2 łyżki oleju 1 l bulionu 300 g kiszonej kapusty 2 filety z węgorza (po ok. 80 g) świeży majeranek 250 g śmietany(...). 40 minut na średnim ogniu. Do zupy dodać śmietanę i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Zupę podawać z plastrami węgorza, posypaną świeżym majerankiem. Czas...

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty

    Składniki na 6 porcji: - 30 dag kiszonej kapusty, - 1 pęczek włoszczyzny, - 1 cebula, - 4 ziemniaki, - 10 dag chudego wędzonego boczku, - 2-3 ząbki czosnku, - 2 łyżki oleju, - 1 łyżka mąki(...) obierz, posiekaj. Przygotowane warzywa włóż do gotującej się kapusty, zamieszaj, gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie do garnka wrzuć kostki ziemniaków. Wszystkie składniki wymieszaj...

  • Bardzo szybki i prosty kapuśniak z kiszonej kapusty. Ja gotowałam ją około 25 minut. Zupa idealna dla zabieganych i zapracowanych. Bardzo smaczna, lekko kwaskowata i bardzo sycąca.

  • Kapuśniak z pomidorami

    Składniki: 50 dag kiszonej kapusty 50 dag żeberek 50 dag wędz. boczku 4 średnie ziemniaki 2 marchewki pietruszka 1/2 selera cebula 2 pomidory 2 liście laurowe 5 ziaren ziela ang(...) posiekaną cebulę. Dodaj do wywaru. Kapustę pokrój, dołóż do wywaru. Oddzielnie ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki (kwas z kapusty nie dałby im się ugotować w wywarze). Ugotowane dołóż do zupy...

  • Duży, XXXL kotlet schabowy, zajmujący cały talerz :) na nim ziemniaki, surówka i czarne oliwki.

  • Kapuśniak

    Składniki na 6 porcji: - 1/2 główki świeżej kapusty, - 15 dag kapusty kiszonej, - 50 dag kości wołowych, - włoszczyzna, 4 ziemniaki, - sól, pieprz, listek laurowy, - majeranek, natka pietruszki, - po łyżce masła i mąki Przygotowanie: Kości wołowe umyć, zagotować w około 2 litrach wody. Gotować 30 minut. Dodać pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki i świeżą, drobno posiekaną białą kapustę...

  • Najsmaczniejszy kapuśniak z kiszonej kapusty gotowany na rosole, z cebulą, ziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym.

Artykuły na temat: na zupę z kapusty kiszonej z ziemniakami
  • 5 niezwykłych faktów o ziemniakach

    .... Można wykorzystać ją również do kiszenia kapusty (nie może być jednak posolona). Niektórzy używają jej jako naturalny płyn do mycia naczyń - zwłaszcza do usuwania uciążliwego kamienia.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Księga smaków: Biała kapusta

    ...i będzie wyglądała, jakbyś ją zblanszowała. Zupa krem z kapusty, w sam raz na jesień Może przygotujesz pyszną zupę z kapusty? Do gotującego się rosołu drobiowego włóż ćwierć główki białej kapusty(...) i poszatkowane liście dodaje się do zupy grochowej. Kapustę można zasmażać, a jej liśćmi owijać inne, np. mięsne potrawy. Walory zdrowotne kapusty Kapusta skrywa w sobie duże ilości składników...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Gorąca zupa to jest to!

    ...zrolować, pokroić w paski, rozłożyć na talerzu, zalać gorącym rosołem, posypać natką. Kapuśniak na żeberkach Składniki na 4 porcje: 50 dag kiszonej kapusty, 30-40 dag żeberek wieprzowych, 20 dag...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ..., krupnik  i zupa-nic Inną tradycyjną, jednak w przeciwieństwie do czosnianki bardzo znaną góralską zupą, jest kwaśnica. To zupa z kiszonej kapusty z dużą ilością soku oraz mięsa, spożywana zwykle(...), nabiera niepowtarzalnego i esencjonalnego waloru smakowego. Podawana jest najczęściej z makaronem typu nitki lub wstążki. Może być również podawana z ziemniakami lub z plackiem. Na Śląsku Cieszyńskim...

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Co jeść, gdy choruje się na refluks żołądkowy?

    ... Unikaj potraw ostrych i wzdymających: kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili, a także alkoholu, smażonych i tłustych potraw, ostrych przypraw, napojów gazowanych i słodyczy. Śniadanie  Omlet z pomidorem i szczypiorkiem, kromka razowca, sałata, kawa albo kasza manna na mleku kokosowym z bananem i jabłkiem, herbata. Drugie śniadanie Koktajl na kefirze z bananem, szpinakiem i cynamonem...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...