• Informacje na temat:

    na zupe chili

Przepisy na temat: na zupe chili
  • Zupa dyniowa posypana chili

    ...miseczek. Posyp płatkami chili i pestkami dyni. Udekoruj natką.

  • COS PIKANTNEGO

  • Zupa dyniowa z papryczką chili

    Sposób przygotowania 1. Dynię umyj, rozetnij, miąższ odetnij od skóry, oczyść i pokrój. Cebulę, marchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Por i chili oczyść, potnij na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa. Smaż 2 minuty. Potem zalej winem i bulionem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj ok. 30 minut.  2. Pestki...

  • Smaczny pomysł na "Zupa z chili"

  • Zupa warzywna z kukurydzą, chili i makaronem nitki

    Sposób przygotowania 1. Warzywa myjemy. 2. Cukinie i bakłażana kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki, z kukurydzy obkrajamy ziarna. 3. Papryczkę chili drobno siekamy. Ilość dodajemy wg(...) miseczek nakładamy porcję zupy. 10. Podajemy z makaronem i posypujemy ziołami i jeśli ktoś lubi to dodajemy więcej chili.

  • Idealna zupa na jesienne i zimowe chłody. Doskonała na rozgrzanie zziębniętego organizmu. Gęsta i pożywna. Doskonała, jeśli lubimy pikantne potrawy. Jeśli nie - papryczki chili możemy pominąć lub zmniejszyć ich ilość.

  • Zdrowie na talerzu: Papryczki chili

    Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo ostrym smaku. Na ich temat przez lata pojawiło się mnóstwo mitów. Okazuje się, że ta niepozorna siostra słodkiej papryki stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki niej możemy zwiększyć odporność, poprawić krążenie oraz stracić kilka centymetrów w pasie.

  • Kolejna propozycja dla wegetarian, ale nie tylko, także dla lubiących kuchnię z warzywami. Można przygotować wcześniej.

  • Zupa marchewkowo – pomidorowa

    Jeśli nie jesteśmy miłośnikami intensywnych smaków, jest to idealna alternatywa dla mocno pikantnych zup. Delikatnej ostrości nada jej sos Hot Chili, a o wartości zdrowotne zadba czosnek.

  • Wyśmienite do ryżu, ale równie smaczne jako samodzielne danie.

Artykuły na temat: na zupe chili
  • Zupa z chili

    Do bulionu wrzuć listek laurowy, ziele angielskie i mięso. Zagotuj na małym ogniu. Dodaj koncentrat pomidorowy, zmiksowaną z zalewą białą fasolę i odcedzoną czerwoną fasolę. Zupę przypraw kminem rzymskim i sokiem z cytryny. Wrzuć pokrojone w plasterki chili...

  • Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości - gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się...

  • Zupa fasolowa z papryczką chili

    Papryczka chili dodaje przyjemnej ostrości dobrze nam znanej zupie fasolowej.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Jesienna zupa

    Umyte papryki przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy paprykę skórą do góry i pieczemy 20 minut w 200ºC, studzimy.  Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy. Umyty por kroimy w krążki, a obrany seler na mniejsze kawałki. Oregano siekamy.  W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy cebulę z papryczką chili...

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Fot. 123RF/Picsel Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę...

  • Zupa gulaszowa

    ...1. Cebule pokrój w plasterki i zeszklij na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.  2. Wołowinę pokrój w grubą kostkę. Podsmaż na oleju, aż się zrumieni, mieszając podlewaj bulionem. Następnie wlej tyle bulionu, aby mięso było ledwie zakryte. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy wołowina będzie miękka, dodaj pokrojoną w plasterki papryczkę chili, posiekane czerwone papryki...

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...

  • Ostra zupa tajska

    ...1. W garnku rozgrzać olej. Mieszając przesmażyć roztarty czosnek, imbir, posiekane chili. Dodać pokrojone w małą kostkę mięso, obsmażyć.  2. Zalać wrzącym...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

Wideo na temat: na zupe chili
  • Pyszna kuchnia do 10 zł

    Daria Ładocha postanowiła przygotować w "Dzień Dobry TVN" dania, których koszt nie wyniesie więcej niż 10 złotych. Na stole pojawiły się potrawy takie, jak: zupa warzywna z kapustą i żółtą papryką, zupa krem z kukurydzy z imbirem i chili, kasza gryczana z fasolką, burakiem i serem oraz pęczak z pieczonymi warzywami. (Dzień Dobry TVN)

  • Kuchnia meksykańska

    Znawcy kuchni meksykańskiej Krzysztof Stelmach i Rafał Petelczyk przygotowali w studiu "Dzień Dobry TVN" rozgrzewające meksykańskie potrawy - chili con carne , zupę krem z pomidorów i pieczonej papryki oraz fajitę mojito z tofu. (DDTVN?x-news)