• Informacje na temat:

    na zupę cebulową pod parmezanem

Przepisy na temat: na zupę cebulową pod parmezanem
  • Zupa z czerwonej fasoli i soczewicy z tostami z manchego

    Uwielbiam wersję klasyczną, lecz pod względem odżywczym jest praktycznie bezwartościowa. Postanowiłam więc wspaniałą, aromatyczną, skarmelizowaną cebulę połączyć z soczewicą, by wzbogacić danie(...), używam owczego sera manchego. Podczas opiekania nabiera złotej barwy i chrupkości, pokrywa się pęcherzami, i staje się absolutnie uzależniający. Przepis przewiduje jeden tost na porcję, ale uwierzcie...

  • dla wielbicieli śledzi lubiących słodko-ostre smaki.

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    .... Każdy plaster cukinii posmaruj szpinakiem, ułóż sałatę, pomidory i papryki, zepnij wykałaczkami. Podawaj z jogurtem czosnkowym i tostami z żółtym serem. Brokuły pod beszamelem Sposób(...) czas, by sos zgęstniał. Przypraw.  2. W brytfance ułóż makaron, brokuł i kalafior. Zalej sosem beszamelowym, posyp startym parmezanem i tymiankiem. Piecz 15 minut. w temp. 180 st...

  • Beszamel to chyba najsłynniejszy francuski sos, który zadomowił się w polskiej kuchni. W książkach kucharskich z końca XIX i początku XX wieku znajdziemy przepisy na jajka z beszamelem, ryby i mięso zapiekane z beszamelem i oczywiście warzywa, do których beszamel posypany bułką tartą pasuje znakomicie.

  • Warzywa z lekkim farszem

    .... 5 min). Odcedź je i ostudź. Wydrąż środki, miąższ drobniutko posiekaj.  2. Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem zimnej wody i obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku z kminkiem. Odcedź i wymieszaj z oliwą. Mięso do farszu podsmaż na oleju, przestudź.  3. Mięso wymieszaj z pokrojonym miąższem, kaszą, posiekanymi na małe kawałeczki marchewkami i cebulą, jajkiem oraz płatkami...

  • Sprawdzony przepis na "Sałatka makaronowa pod parmezanem"

  • 10 potraw z ziemniaków do przygotowania w 30 minut

    ...i wszystko zmiksować. Zupę jeszcze raz podgrzać, doprawić solą i pieprzem i parmezanem. Podawać w głebokiim talerzu, dekorować ziemniakami i pokrojoną rukolą.      (...) pomidorowy. Zalać bulionem, zagotować i wsypać zupę w proszku. Gotować jeszcze 10 minut. Dodać szałwię i bekon. Posypać parmezanem. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja...

  • Idealne na szybki obiad ,smaczne i soczyste. Zapiekanie kotletów możemy zastąpić smażeniem.

  • Zupa cebulowa

  • Zupka pod kołderką do której warto dodać sporo pieprzu aby przełamać słodkawy smak karmelizowanej cebulki

Artykuły na temat: na zupę cebulową pod parmezanem
  • Gotuj i chudnij

    ...tost z grubej kromki bagietki (2-3 cm). Posyp tost parmezanem i roztop ser pod grillem. Nalej zupę do podgrzanych miseczek. Bagietkę z serem połóż na wierzchu lub podaj oddzielnie. Obiady •(...) osolonej wody. Gotuj al dente. Wrzuć do sosu cukinię i pomidorki koktajlowe i gotuj, aż zmiękną - ok. 4 min. poszarp liście bazylii i dodaj do sosu. Podawaj z makaronem posypane parmezanem. Desery •

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • Gotuj i chudnij

    ...kromki bagietki (2-3 cm). Posyp tost parmezanem i roztop ser pod grillem. Nalej zupę do podgrzanych miseczek. Bagietkę z serem połóż na wierzchu lub podaj oddzielnie. Obiady • Kremowy kurczak(...) al dente. Wrzuć do sosu cukinię i pomidorki koktajlowe i gotuj, aż zmiękną - ok. 4 min. poszarp liście bazylii i dodaj do sosu. Podawaj z makaronem posypane parmezanem. Desery • Niewinne...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Rodzinne spotkania, radosna atmosfera i odpoczynek – w ten sposób wielu z nas wyobraża sobie Wielkanoc idealną. Najważniejsze święto chrześcijańskie to także celebracja budzącej się do życia przyrody. Fot. materiały prasoweWypełnione jest wieloma tradycjami, często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Istotna część różnorodnych zwyczajów związana jest, oczywiście, z jedzeniem! Wielkanoc nie mogłaby odbyć się bez święconki, śniadania wielkanocnego i długich biesiad przy suto zastawionym...

  • Zupy najlepiej smakują jesienią, gdy za oknem jest zimno i pada deszcz. Wówczas w pełni można się nacieszyć ich aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Specjalnie dla was przygotowaliśmy zestawienie kilku najsmaczniejszych przepisów, które nie pozwolą wam się nudzić tej jesieni. Fot. 123RF W ponure, jesienne dni potrzebujemy posiłków, które nas nasycą, rozgrzeją a także dostarczą wielu niezbędnych naszemu organizmowi składników odżywczych. To wszystko zagwarantują nam niepozorne i nieco...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które można podać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Fot. 123RF/Picsel Kolejna zupa, którą proponujemy, urzeka aksamitną fakturą, dyniowym kolorem i smakiem oraz aromatem wanilii. Brzmi dobrze, a smakuje, jak zwykle, jeszcze lepiej!   Składniki: -1 kg dyni -1 cebula -1 laska wanilii -1 litr bulionu warzywnego -oliwa z oliwek -cytryna -cukier, sól Sposób przygotowania: Krok 1. Zaczynamy od obrania słusznego kawałka dyni i pokrojenia go w kostkę. Dynię...

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Fot. 123RF/Picsel Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę...

  • W ramach jubileuszowego wydania Restaurant Week, który trwa od 20 do 31 października, wybraliśmy się do krakowskiej restauracji Pod Katarynką. Zobaczcie, czego możecie się tam spodziewać. 10 edycja festiwalu najlepszych restauracji w Polsce poświęcona jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. Warto więc skorzystać z możliwości, jakie oferuje Restaurant week i wybrać się na wspólny posiłek. Do końca...