• Informacje na temat:

    na zime przetwory

Przepisy na temat: na zime przetwory
  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    Zimą nasze nawyki żywieniowe ulegają zmianie. Częściej niż wiosną czy latem mamy ochotę na ciepłe i wyraziste, a zarazem zdecydowanie bardziej kaloryczne posiłki. Przygotowując zimowe dania warto trzymać się zasady Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz – Rafała Borysa, która mówi o wykorzystywaniu w pierwszej kolejności produktów sezonowych, czyli tych, które są dostępne o danej porze roku, a ich sposób przechowywania jest naturalny.

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Zdrowe przetwory na zimę

    ...takich przetworów nie kupimy nigdzie, warto więc najbliższe weekendy spędzić poza miastem, by oprócz zdrowego spaceru mieć też zdrowe, niebanalne przetwory na zimę.

  • Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić,...

  • Składniki: 1 l wody, 2 szklanki octu, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 2 łyżki miodu, 10 ziarenek ziela angielskiego, 5 główek czosnku (tak, nie ząbków!!!), 3 kg papryki.

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Czereśnie - smaczne i zdrowe

    Nie da się ich przechować na zimę: Czereśnie możemy jeść tylko latem. Cieszmy się ich smakiem i wartościami odżywczymi, których te owoce mają całkiem sporo.

  • Smaczny pomysł na "Przetwory z warzyw"

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...aktywnych enzymów w nich zawartych. A gdyby tak zatrzymać czas i bogactwo smaków i składników odżywczych zamknąć w słoiczkach na dłużej? Warto robić przetwory Nasze babcie nie wyobrażały sobie lata bez porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory...

  • Przepis wart wypróbowania: "Przetwory z pomidorów"

Artykuły na temat: na zime przetwory
  • Pięć powodów, dla których warto jeść przetwory z pomidorów

    Kupując przetwory pomidorowe, wybieraj suszone lub przeciery, bo mają mało dodatków (dobre tylko jeden lub dwa). Pomidory to jedno z nielicznych warzyw, które ze słoika jest bardziej cenne niż świeże, np. likopenu ma 3 razy więcej. Jedzmy więc przetwory pomidorowe przez całą zimę tak często, jak się da. Zapobiegają zawałowi i miażdżycy. Zawarte w nich likopen i wit. K powstrzymują powstawanie...

  • Aby przetwory były tego roku stylowe i dobrze opisane, naklejcie na nie specjalnie przygotowane dla Was etykiety! Etykiety mają różne ikonki, kolory i kształty, aby łatwo można było odróżnić poszczególne przetwory i później zimą nie pytać: "Te są kiszone czy konserwowe?". Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać etykiety na dysku. Życzymy udanych przetworów! Redakcja Smaker.pl

  • Zapomniane przetwory wracają na salony

    ...pojawiać się puste słoiki, szatkownice, gąsiorki i butelki. Moda, która obecnie trwa, to nie chwilowy trend na bycie retro. Przetwory raczej nie znikną jak subkultura emo czy hipsterskie rogowe oprawki(...) zapasów na kolejny rok. Dlaczego przetwory? Powodów jest kilka. Przede wszystkim przygotowane w domu, bez konserwantów, pasteryzowane własnym sumptem są dużo zdrowsze i smaczniejsze niż te, które...

  • Choć w sierpniu jest jeszcze lato, to na straganach już można znaleźć smaki jesieni. Co najlepiej wtedy kupować? W sierpniu można przygotować dużo domowych przetworów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Sierpień obfituje w pyszne dary natury takie jak aronia, gruszka, brzoskwinia, cebula, rokitnik, kabaczek, kukurydza, dynia, papryka, ziemniaki, orzechy i grzyby. Co można z nimi zrobić, by jak najdłużej cieszyć się ich smakiem? Zanim rozpoczniemy Aby słoiki ładnie się prezentowały na półkach można je...

  • Zapasy na zimę

    Pod koniec lata, gdy warzywa są najtańsze, warto poświęcić czas, by przygotować pyszne i zdrowe domowe przetwory.

  • W lipcu pogoda sprzyja słodkiemu lenistwu. Aby w zimie cieszyć się smakiem kompotu z suszonych owoców i wyciągać ze spiżarni pyszny domowy sok porzeczkowy, warto przerwać na chwilę odpoczywanie i zadbać o domowe przetwory! Co kupować i przerabiać w lipcu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Lipiec to środek sezonu na zbieranie warzyw i owoców. Stragany uginają się pod ciężarem porzeczek, moreli, wiśni, czereśni, ogórków, jeżyn, pomidorów i agrestu. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw, które...

  • Zapasy na zimę

    ...spiżarnię przeznaczmy pomieszczenie przy zewnętrznej ścianie budynku, po północnej lub wschodniej stronie. Nie powinno być ono ogrzewane. Przetwory najlepiej przechowują się w ciemności. Jeśli(...) w słoju przetworu. 4. Regały w spiżarni nie powinny mieć zbyt głębokich półek. Gdy ustawimy przetwory najwyżej w dwóch rzędach, wszystko będzie dobrze widoczne i łatwo dostępne. Zadbajmy również, aby...

  • Lato powoli dobiega końca, dzieci idą do szkoły, liście się złocą, a stragany zaczynają się uginać od wrześniowych przysmaków! Zobaczmy, na co jest sezon we wrześniu i co można przyrządzić z pierwszych jesiennych przysmaków! Które jesienne przysmaki warto "przerobić" na zimę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka, gruszki, orzechy, pigwy, winogrona, ziemniaki, pomidory - tyle pysznych owoców i warzyw, które można zjeść od razu albo przygotować z nich przetwory na zimę! Zanim rozpoczniemy Miejsce, w...

  • Pomidory na zimę - jak je przechować

    ...i cukier (po łyżce na 5 kg pomidorów). Napełnij przecierem wyparzone słoiki i pasteryzuj ok. 25 minut.   Po prostu zamroź Gdy w ogóle nie masz czasu na przetwory, włóż umyte i osuszone pomidory...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...