• Informacje na temat:

    na zapiekane buraki z ziemniakami

Przepisy na temat: na zapiekane buraki z ziemniakami
  • Buraki na stół!

    ...1. Upieczone z ziołami buraki wystarczy zmiksować z bulionem. Ich słodkawy smak przełamie dodatek czosnku i koziego sera. 2. Do duszonych mięs i kaczki pasują buraki marynowane. Podgotowane kroimy w kostkę i zalewamy w słoikach syropem z octu i cukru, z dodatkiem oliwy, ziół, goździków i ziela angielskiego. Odstawiamy na 3-4 dni. Można też dodać do zalewy trochę konfitury z róży. Buraki zyskują...

  • Buraczki idealnie nadają się jako "surówka" do obiadu. Ja je najbardziej lubię z ziemniakami i kotletem mielonym.

  • Potrawy na cały tydzień

    Kanapki ze śledziem Sposób przygotowania 1. Śledzie mocz kilka godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę. Osącz, osusz. Buraki ugotuj, ostudź, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj startą drobno cebulę, sok cytrynowy, sól, pieprz oraz kilka łyżek serka. Dobrze wymieszaj.  2. Śledzie skrop lekko octem jabłkowym, pokrój w cienkie plasterki. Bułkę pokrój na małe kromki. Każdą posmaruj masłem...

  • Po prostu świetne są! Nie, że przechwalamy i zachwalamy się…po prostu uwielbiamy

  • Oryginalne przepisy na świąteczny obiad

    .... zielonej karbowanej sałaty 1 szt. radichio 6 jajek 1 pęczek rzodkiewki 1 szt. młodej cebuli od dymki 1 dymka 2 pieczone buraki 1 op. roszponki 20 ml redukcji balsamicznej 50 ml oliwa z pestek winogron 50 g. szyjki rakowe Sałaty myjemy i suszymy. Buraki pieczemy w folii z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Jaja gotujemy na miękko i kroimy na pół lub w cząstki...

  • Atrakcyjne i wyjątkowo smaczne danie.

  • Nowalijki na ciepło

    Choć świeże warzywa mamy dziś przez cały rok, to te, które pojawiają się na wiosnę, smakują wyjątkowo. Warto wykorzystać je nie tylko do surówek.

  • Przyjęcie w szwedzkim stylu

    ...ugotować w mundurkach. Przelać zimną wodą, obrać, ostudzić. Ogórek pokroić w cienkie plastry. Buraki i kapary osączyć. Szczypiorek pokroić. Śmietanę, musztardę i bulion zmieszać, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki pokroić w plastry. Ziemniaki, buraki, plastry ogórka delikatnie wymieszać, nałożyć na talerze, polać sosem. Posypać kaparami i szczypiorkiem. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja...

  • Tarte buraki

Artykuły na temat: na zapiekane buraki z ziemniakami
  • Kolacyjna zapiekanka warzywna

    ...1. Tymianek opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Trochę tymianku pozostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Buraki obierz, umyj, pokrój w cienkie plasterki.  2. Plasterki ziemniaków i buraków wymieszaj z czosnkiem, tymiankiem i olejem. Posyp solą, pieprzem i odrobiną cukru. Ser gruyère zetrzyj na tarce...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Na zupę, chłodnik, a może gołąbki?

    Natomiast boćwina to zupełnie inne warzywo. Nazywana jest burakiem szpinakowym czy liściowym, gdyż ma jadalne wyłącznie liście i ogonki (nie korzeń). Boćwinę przyrządza się podobnie jak szpinak. Botwina to baza zupy. Tradycyjnie podaje się ją z łyżką śmietany i jajkiem na twardo. Może być zakwaszona octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. Doskonale smakuje z młodymi ziemniakami okraszonymi oliwą...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. W sklepach można już znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian tego warzywa. O ten porze roku na naszych stołach bezdyskusyjnie królują młode ziemniaki, będące nieodzownym elementem...

  • Mielone z warzywami

    .... Nadzieniem napełnić wyżłobione buraki. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu. Pokropić kwaśną śmietaną, zapiekać jeszcze 5 minut. Udekorować listkami świeżych ziół. Podawać z gotowanymi ziemniakami.(...), ewentualnie dosolić. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą brytfanny. Zapiekać ok. 50 w 160°C. Podawać z ziemniakami i sosem tzatziki. Buraczki mięsem nadziane Składniki na 4 porcje...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Wielka księga smaków: Brukselka

    Pochodzi z Belgii, gdzie uprawia się ją od stuleci, stąd jej nazwa związana jest ze stolicą tego kraju.

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Jak smakuje radość

    Nie wiem jak na państwa, ale na mnie oprócz smaku kojąco działa kolor potraw. Kiedy na zewnątrz jest szaro, widok barwnej sałaty czy zupy albo owoców zawsze przynosi sporą dawkę radości.

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z buraków, a wzmocnisz...