• Informacje na temat:

    na zalewę z soli peklowej

Przepisy na temat: na zalewę z soli peklowej
  • Przepis wart wypróbowania: "Cielęcina na soli"

  • To już chyba będzie 2 rok, gdy nie kupuję wędlin w sklepie. Po prostu robię je sama. A prawda jest taka, że nic nie zastąpi tych zrobionych we własnej kuchni :) I to jest naprawdę uzależniające. Kolejny przepis na domowy schab dostałam od mojej mamy. Może mięso po upieczeniu nie należy do najwilgotniejszych, ale jego smak jest powalający. Polecam w ten sposób przyrządzić również karkówkę.

  • Zaczynamy od produktu, którego bez soli chyba prawie nikt sobie nie wyobraża – pieczywa. Dzisiaj upieczemy angielkę, nazywaną też bułką paryską lub batonem , w zależności od regionu Polski. Przygotujemy nietypową angielkę, bo na kefirze, takim domowym. A o produkcji kefiru w domu i ziarnach kefirowych napiszemy następnym razem. Angielka ta ma pyszną chrupiącą skórkę, jest puszysta i można zajadać ją zarówno z dodatkami wytrawnymi, jak i na słodko.

  • Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z fajniejszych wg mnie i smaczniejszych jest kurczak upieczony na soli. Jest to naprawdę łatwy przepis, a mięso w ten sposób przygotowane jest bardzo soczyste.

  • Danie nie wymagające dużego nakładu sił, nie pochłaniające naszego czasu, generalnie mało z nim zachodu. Mowa oczywiście o kurczaku pieczonym na grubej warstwie soli. Sposób podpatrzony na blogu Ewy (www.zcukrempudrem.blogspot.com), podaję z moimi małymi zmianami. Bardzo aromatyczne, kruche mięsko, super chrupiąca skórka. Jeżeli obawiacie się, że tak zrobiony kurczak będzie zbyt słony, to zupełnie niepotrzebnie, jest w sam raz. Co jeszcze? Nam taki kurczak smakował bardziej niż ten popularny...

  • Przygotowanie domowej wędliny nigdy nie było łatwiejsze...

  • łatwe w przyrządzeniu i smaczne. Dobre danie na obiad. Wystarczy zrobić sos, może być z torebki Winiary do tego ziemniaczki i surówka i obiad gotowy.

  • Bez użycia soli. Koniecznie chciałam połączyć mięso z kurczaka z jabłkiem i udało się. Wyszedł wspaniały dietetyczny gulasz bez użycia soli.

  • Dorada pieczona w soli - to chyba najlepszy sposób na przygotowanie ryby z pieca. Do pieczenia w soli można użyć różnych gatunków ryb i ulubionych ziół - za każdym razem ryba może smakować trochę inaczej, Jedno jest pewne - ryba pieczona w soli jest zawsze idealnie upieczona, a jej mięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :) Polecam Wam...

  • Peklowane w soli żółtka to moje niedawne odkrycie, używam ich zamiast parmezanu. Tak przygotowane żółtka wzbogacą smak potraw z makaronu, ryżu, sałatek, warzyw, zup i kanapek.

Artykuły na temat: na zalewę z soli peklowej
  • Wydawać by się mogło, że niewiele jest do powiedzenia w temacie soli. Wszyscy wiemy jak wygląda, znamy jej smak i wiemy, czym grozi przesadzenie z jej ilością. Jednak biała, jodowana sól, którą najczęściej możemy znaleźć w solniczkach to tylko jeden z wielu jej rodzajów. Fot.123RF/Picsel Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów soli. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, sposobem pozyskiwania, i co ważne - ceną. Dodatkowo, każda sól nieco inaczej na smak gotowanych przez nas potrawy. Dziś...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF/Picsel Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują,...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują, że...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Rafał zaprezentował jurorom przepis na tartę z miodem. Ciasto 195 g mąki pszennej 115 g masła 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli 2 łyżki mleka mąka do podsypania ciasta masło do posmarowania formy   Nadzienie miodowe 115 g stopionego masła 150 g brązowego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej ¾ szklanki miodu 3 jaja 125 ml śmietany 36% sól gruboziarnista   Czekoladowe ozdoby 300 g czekolady deserowej   Dekoracja świeże owoce...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. W jaki sposób możemy ograniczyć ten składnik w naszej codziennej diecie? Fot. 123RF/Picsel Sól jest niezbędna do zachowania równowagi elektrolitowej oraz poprawnego przebiegu różnych procesów chemicznych w naszym organizmie. Ponadto, dzięki niej, nasz układ nerwowy i mięśniowy może sprawniej działać. Co ciekawe, niedobór soli w organizmie, podobnie jak...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...

  • Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – dostarcza nam energii i reguluje układ trawienny. Jednak wielu z nas przez brak czasu zapomina o nim, zastępując je kawą lub słodką przekąską. Fot. materiały prasowe A co, jeśli istnieją sposoby na śniadania, które zrobisz szybko, a przy tym zapewnisz sobie solidną porcję witamin i minerałów? Ania Starmach i Purella Superfoods przedstawiają przepisy na śniadania w pięć minut.Śniadanie może być szybkie i smaczne, a przy tym wzbogacone o składniki...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Cukier, sól, tłuszcz - te trzy składniki wystarczą, by uzależnić nas od przetworzonej żywności. Bestseller laureata nagrody Pulitzera, Michaela Mossa, odsłania przed nami mroki korporacyjnej rzeczywistości. Cukier, sól i tłuszcz to trzy składniki odżywcze, które mogą uzależnić. Książkę "Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze" wydawnictwa Galaktyka czyta się jak powieść akcji, z zapartym tchem. Czasem wręcz nie mieści się w głowie, że w ten sposób funkcjonują (lub...

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...