• Informacje na temat:

    na zalewe czosnku marynowanego

Przepisy na temat: na zalewe czosnku marynowanego
  • Marynowana fasolka z papryką

    Składniki na 2 słoiki po 0,5 l: - 250 g zielonej fasolki, - sól, - 2 czerwone papryki, - 2 żółte papryki, - 2 ząbki czosnku Na zalewę: - 3 łyżki octu 25 proc., - kopiata łyżka soli, - 75 g cukru, - łyżeczka tymianku, - 2 suszone papryczki chilli Przygotowanie: Fasolkę gotować w jednej czwartej litra osolonej wody przez 15-20 minut. Wyjąć odstawić do ostygnięcia. Papryki, rozciąć...

  • szybkie łatwe w przygotowaniu i smaczne

  • Smażona ryba w sosie chermula - Andrzej

    ...6 filetów lub plastrów z dorsza, łupacza lub halibuta o wadze 175 g każdy; mąka do obtoczenia; 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek; na zalewę: 50 g posiekanych listków świeżej kolendry; 25 g posiekanej świeżej natki pietruszki, zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki papryki, spora szczypta pieprzu tureckiego, sok z 1 lub 1/2 cytryny, 6 łyżek stołowych...

  • pyszne jajka sadzone na maśle I czosnku z bułeczkà serowà

  • Przepis na sałatkę do mięs z rusztu

    Składniki: Warzywa na patelnię po meksykańsku np. Proste Historie 1,2 l wody 5 łyżek oliwy Szczypta cukru 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 1 długi ogórek 3 pomidory 3 marynowane(...) cukru. Wrzuć na 3 minuty zamrożone warzywa po meksykańsku Proste Historie. Odcedź na sitku i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju, wrzuć 4 ząbki czosnku i zrumień je ze...

  • U nas w domu bardzo często gości drób – najczęściej udka. Jest to mięso tanie i smaczne. Najczęściej kupuje je w ulubionym sklepie z ekologicznym drobiem – by mieć pewność, że jem dobrej jakości mięso. Mięso z kurczaka można przygotowywać na miliony sposobów. Ja dziś proponuję udka marynowane w cebuli i czosnku.

  • Przetwory do mięs i serów

    ...w całości. Otrzyj igiełki z estragonu. Wrzuć do wrzącej zalewy razem z papryczkami chili, liśćmi laurowymi oraz mielonym pieprzem.  3. Ząbki czosnku pozbaw osłonek, wrzuć do gotującej się zalewy i od razu zdejmij garnek z ognia. Odstaw go na noc pod przykryciem.  4. Następnego dnia całość ponownie zagotuj. Ogrzewaj 2-3 minuty, ostudź. Ząbki czosnku przełóż do słoików. Zalej ostudzoną zalewą (bez...

  • Soczyste mięso z lekką nutką cytrynową

  • Pyszne sałatki ziemniaczane!

    ...ziemniaków 6 łyżek oleju 6 łyżek octu 40 dag podsuszanej cienkiej kiełbasy 2 czerwone papryki 1 cebula 1 słoik (720 ml) marynowanej dyni 1 cytryna 3 ząbki czosnku 6 łyżek majonezu...

  • W poszukiwaniu sposobów domowych na podniesieni odporności, natrafiłam na ten syrop z czosnku. Moja rodzina spożywa go od dawna. Polecam jest skuteczny.

Artykuły na temat: na zalewe czosnku marynowanego
  • Niezwykła moc czosnku

    ...czosnku możemy naszpikować mięso przed pieczeniem. Tarty czosnek poprawi smak sosów przyrządzanych na bazie oleju i octu.  Jest też niezbędny do przyprawiania żurków, często chłodników, szpinaku czy bakłażana. Warto spróbować też czosnku grillowanego lub pieczonego. Pieczemy go w łupince po odcięciu górnej części główek (by ząbki były widoczne), skropiony oliwą z oliwek i posypany solą. Upieczony...

  • Czy można korzystać ze wszystkich zalet czosnku, nie borykając się z takimi problemami jak podróbki lub charakterystyczny, brzydki zapach z ust? Istnieje pewna odmiana tej rośliny, która nam to zagwarantuje. Dowiedz się, dlaczego warto odkryć czosnek niedźwiedzi. Fot. 123RF Kupując czosnek, bardzo trudno stwierdzić, czy mamy do czynienia z tym najlepszym - uprawianym w Polsce. Niezwykle łatwo możemy nabrać się na jego azjatyckie odpowiedniki, które nie są już ani tak aromatyczne, ani zdrowe....

  • Papryka marynowana

    Przygotowanie: Włóż do słoika pokrojone w plastry strąki papryki, przyprawy (2-3 ziarna ziela ang. i pieprzu, 2 ząbki czosnku, gałązka kopru). Zalej zalewą I lub II, pasteryzuj 25 minut. Zobacz także:

  • Czy można korzystać z wszystkich zalet czosnku, nie borykając się z takimi problemami jak podróbki lub charakterystyczny, brzydki zapach z ust? Istnieje pewna odmiana tej rośliny, która nam to zagwarantuje. Dowiedz się dlaczego warto odkryć czosnek niedźwiedzi. Fot. 123RF Kupując czosnek, bardzo trudno stwierdzić, czy mamy do czynienia z tym najlepszym - hodowanym w Polsce. Niezwykle łatwo możemy nabrać się na jego azjatyckie odpowiedniki, które nie są już ani tak aromatyczne, ani zdrowe....

  • Ewa Wachowicz: Potrawy inspirowane jesienią

    ...? Ewa wyjaśnia, że paprykę najpierw piecze w piekarniku, obiera ze skórki i wycina gniazda nasienne, a następnie marynuje,  w czosnku, soli, rozmarynie i oliwie. Po kilku godzinach smaki łączą się(...), przecisnąć i rozsmarować ząbek czosnku. Posypać rozmarynem, skropić oliwą. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy. Zalać oliwą, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać na pieczywie...

  • Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli, chodzi o jego właściwości. Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości? 1. Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk Czosnek nie tylko działa jak antybiotyk. Okazuje się, że antybiotyki są daleko w tyle za...

  • Nieodkryte zagłębia grzybowe

    ...(ale uwaga: muszą zostać obrane z ciężkostrawnej skórki). Rydze smażone i marynowane: Najlepiej smażyć w całości na maśle, z dodatkiem czosnku, na dużym ogniu. Do marynowanych zalewa powinna być...

  • Czosnek był od zarania dziejów uważany za zdrowe warzywo, środek leczniczy, a nawet magiczny (rzekomo odstraszał złe moce). Okazuje się, że nasi przodkowie wcale tak bardzo nie przesadzali jeśli chodzi o jego właściwości. Czosnek warto jeść nie tylko w sezonie przeziębieniowym! Fot. pixabay.com Wszyscy wiemy, że czosnek wspomaga odporność i działa jak antybiotyk, zabijając bakterie. Czy ma jeszcze jakieś cudowne właściwości? 1: Jest znacznie (100 razy) lepszy niż antybiotyk Czosnek nie tylko...

  • Marynaty do mięs

    ...lub małej cytryny 2 ząbki czosnku Wymieszać składniki marynaty, nasmarować nią kurczaka i tak zabejcowane mięso wstawić na noc do lodówki. Kurczaka można piec w całości lub w kawałkach albo też użyć jego mięsa do szaszłyków. Marynata do drobiu (3. rodzaj)  pół szklanki oliwy pół szklanki soku z cytryny 2 duże ząbki czosnku po 2 łyżeczki: sproszkowanej ostrej papryki, świeżo zmielonego...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...