• Informacje na temat:

    na zakwasy

Przepisy na temat: na zakwasy
  • bardzo dobra a la pasta na kanapki, bulki i rogaliki

  • Jeżeli mamy pomidory i i mnóstwo świeżych ziół i nie wiemy co z nich zrobić to jak znalazł będą w zimie do zupy pomidorowej lub do spaghetti. Pomidory z ziołami własnej produkcji są lepsze niż pomidory z puszki:) Zapach świeżych ziół przechodzi do zalewy przez co są ciekawsze w smaku.

  • "Śledzik na raz" w zdecydowanie lepszej wersji. Z ziemniakiem, jajkiem i warzywami. Sprawdzi się śledzik w celubi, śmietanie i na ostro

  • Najłatwiejszy i najprostszy sernik jaki przyszło mi do tej pory robić, a przy tym smakuje wyśmienicie. Ciasto bardzo lubiane przez dzieci jaki przez dorosłych. Idealne do popołudniowej kawki.

  • na gorące dni idealny

  • jabłka zimą niestety tanie nie są,ale możemy je przygotować w sezonie i móc piec szarlotki całą zimę:)))

  • Niebanalna przystawka na miły wieczór:)))

  • Chwila przyjemności

  • Z wiejskiego (prawdziwego) kurczaka, po podzieleniu go na porcje zostały podroby, szyja, nadmiar skóry i trochę odkrojonego tłuszczu. Niby niewiele, ale zrobiłem z tego rosół, w zamyśle jako bulion do popicia drugiego dania. Ale rosół okazał się tak tłusty i esencjonalny, że część musiałem rozcieńczyć,aby nadawał się do picia, a z reszty zrobiłem krupnik.

  • Dużo słodkości do dobrej kawki.

Artykuły na temat: na zakwasy
  • Zakwasy po treningu - nieuniknione czy szkodliwe?

    Wśród osób aktywnych fizycznie panuje przekonanie, że zakwasy to naturalna konsekwencja intensywnego treningu. Czy jednak obolałe mięśnie to w istocie objaw solidnego wysiłku, czy raczej niezbyt przyjemny efekt niewłaściwie wykonywanych ćwiczeń?

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Zakwasy to niepotrzebne mikrourazy mięśni

    Zakwasy to mikrourazy włókien mięśniowych - nie jest za nie odpowiedzialny kwas mlekowy, który miałby gromadzić się w mięśniach.

  • W ostatnich latach w Polsce zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy. Jednak, od dłuższego czasu, jesteśmy bombardowani informacjami, dotyczącymi szkodliwości chleba. Czy nasze obawy mają pokrycie w rzeczywistości? Fot. 123RF "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to...

  • 5 sposobów na zakwasy

    Gorąca kąpiel pomoże ci zapomnieć o bólu mięśni.

  • Z okazji Świąt Wielkanocnych przygotowaliśmy dla Was ebooka z 15 przepisami świątecznymi. W książce znajdziecie ciekawe przepisy zarówno na tradycyjne wielkanocne potrawy, jak i na oryginalne dania. Całość podzieliliśmy na przepisy jajeczne, żurki i barszcze, słodkości oraz pomysły na chrzan. Przygotowaliśmy naszą darmową książkę w 3 wersjach: pdf (do odczytania na komputerze), epub (iPad i różne tablety) i mobi (Kidle). Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy...

  • Sok z arbuza złagodzi zakwasy

    Picie soku z arbuza może zmniejszyć ból mięśni po treningu, wskazują najnowsze badania. Naukowcy twierdzą, że znajdujący się w arbuzie aminokwas L-cytrulina, skraca czas regeneracji po treningu, a nawet podnosi wydajność mięśni.

  • Przygotowując menu na przyjęcie, nie można zapomnieć o sałatkach. Prezentujemy wam kilka prostych i szybkich przepisów, dzięki którym zrobicie wrażenie na gościach. Fot. 123RF/Picsel Odpowiednia przekąska imprezowa powinna spełniać kilka warunków. Najważniejsze, aby była smaczna, poręczna i dobrze się prezentowała. Dlatego w tej roli dobrze sprawdzają się koreczki, paszteciki i wszystkie inne „drobnostki". Jeśli jednak nie macie czasu na mozolne nabijanie koreczków i przygotowywanie...

  • Ach, te zakwasy!

    ...organizm nie jest przyzwyczajony. Co prawda od tego się nie umiera, ale każdy, kogo chociaż raz dopadły zakwasy, wie, jakie to bolesne i uciążliwe. Na szczęście można zrobić całkiem sporo rzeczy, żeby(...), a jeśli to nie pomaga, to warto jednak wybrać się do lekarza. Przyczyną bólu mogą być nie tylko zakwasy, ale uraz mięśnia lub ścięgna, a tu już okład nie wystarczy. A kiedy następnym razem...

  • Weekend to idealny czas na pieczenie ciast. Macie ochotę na klasyczne wypieki, a może wolelibyście spróbować czegoś nowego? Mamy dla was kilka ciekawych propozycji. Już od samego patrzenia na te ciasta można zrobić się głodnym. Co bardzo ważne, ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wyjątkowych zdolności cukierniczych. Wystarczą dobre chęci i trochę zapału. Który z tych przepisów wypróbujecie jako pierwszy?   1. Łaciata babka kawowo-waniliowa Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby...

Wideo na temat: na zakwasy
  • Zakwasy - co jeść i jak trenować, by ich uniknąć?

    Potrafią skutecznie przyćmić satysfakcję ze spalonych kalorii. Pojawiają się zazwyczaj w ciągu 24-48 godzin od treningu i ustępują po ok 3-5 dniach. Wiele osób myśli, że zakwasy powstają na skutek osadzenia się w mięśniach kwasu mlekowego po wzmożonym treningu. Tymczasem są wynikiem mikrouszkodzeń włókien mięśniowych.

  • Alkohol a trening. Obalamy mity

    Po ciężkim treningu warto napić się piwa, bo pomoże zwalczyć zakwasy? To tylko jeden z mitów dotyczących łączenia uprawiania sportu oraz spożywania alkoholu. Jak w rzeczywistości napoje wyskokowe wpływają na efektywność treningu oraz regenerację organizmu po nim? (Agencja TVN/X-news)

  • Jak przygotować zakwas na żur i barszcz?

    Co podać do wielkanocnego obiadu - żur czy barszcz biały? Dla niezdecydowanych Jan Kuroń zdradził sekret smaku tych tradycyjnych zup. Kucharz pokazał również jak przygotować idealne zakwasy - żytni oraz pszenny. (Źródło: TVP/x-news)