• Informacje na temat:

    na zakwasie pełnoziarnistej mąki

Przepisy na temat: na zakwasie pełnoziarnistej mąki
  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    ...miąższu oznacza, że dodano gaz (dwutlenek chloru) do wybielenia mąki lub użyto mąki sojowej. Dobry jest zrobiony z mąki pszennej oczyszczonej (typ 750), pełnoziarnistej graham (typ 1850), razowej (typ(...) kupuj więcej tego chleba - zapewne nie ma dobrego składu i dlatego sprzedawca unika podania go. Im chleb ma mniej składników, tym lepiej. Najlepszy składa się tylko z mąki, wody, soli i zakwasu (żytni...

  • Makaron z mąki pełnoziarnistej. Prosto i smacznie. Z podanych składników otrzymałam makaron na 1-2 porcje.

  • Jedź chleb i bądź fit jesienią

    .... Chleb zawiera węglowodany złożone, które są wolno trawione i stopniowo uwalniają energię do organizmu. Co to oznacza? Uwzględnienie w diecie chleba z mąki pełnoziarnistej i na zakwasie zmniejsza(...) zwiększyć poprzez dodanie do pieczywa naturalnych surowców np. jaj, mleka, serwatki, maślanki, twarogu, a także nasion roślin strączkowych i ich przetworów np. mąki grochowej. Jedzenie chleba...

  • Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem mąki kokosowej to szybkie do przygotowania, pyszne śniadanie lub kolacja.

  • Zupa z czerwonej fasoli i soczewicy z tostami z manchego

    ...) ½ łyżki nasion anyżu 4-5 kubków / 1 litr bulionu warzywnego lub więcej, jeśli potrzeba 2 łyżeczki musztardy Dijon 1-2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku 1 łyżka mąki ararutowej 4 kromki pełnoziarnistego chleba na zakwasie 4 grube plastry sera manchego (dobry będzie także parmezan) Przygotowanie 1. Opłucz i odcedź soczewicę. 2. Pokrój cebulę na talarki. Na dużej patelni na...

  • Stęskniłam się za pieczonym w domu chlebem, więc dziś upiekłam właśnie taki - z mąki pełnoziarnistej, pyszny i syty.

  • Ekspert obala mity na temat pieczywa

    ...w pieczywie witaminy z grupy B oraz E, a także np. magnez pozwalają na sprawne funkcjonowanie mózgu. Z kolei powstały na zakwasie chleb to z kolei bardzo dobre źródło kwasu foliowego, którego(...). Jego obecność decyduje o właściwościach wypiekowych mąki i o jakości pieczywa. Wbrew krążącym mitom gluten nie zaburza pracy układu pokarmowego, a jego wyeliminowanie z diety wcale nie służy zdrowiu...

  • Smak domowego pieczywa jest moim wspomnieniem z dzieciństwa!

  • Chrupiące i rumiane gofry z mąki żytnie razowej

  • Zdrowy, domowy chleb ...polecam ;)

Artykuły na temat: na zakwasie pełnoziarnistej mąki
  • 3 kroki do...

    ......użycia do wypieków odpowiedniego rodzaju mąki.

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Chleb - wróg, czy przyjaciel?

    ...z tradycyjnymi recepturami nie mają nic wspólnego. Tymczasem do upieczenia chleba potrzeba jedynie mąki, wody i  soli! Rośnie on bez drożdży, bo na zakwasie, dzięki procesowi fermentacji ciasta, czyli namnażaniu się bakterii kwasu mlekowego. Takie same bakterie występują naturalnie w jelitach każdego zdrowego człowieka.  Tradycyjny chleb powstawał z mąki z pełnego przemiału (inaczej: pełnoziarnistej...

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • Dieta kontra zaparcia

    ...z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem nasion słonecznika, dyni czy soi. Dietetycy zalecają pieczywo wypiekane na naturalnym zakwasie. 3. Kawa tak, czekolada nie Małe porcje kawy, bez mleka i cukru możesz(...)Zrezygnuj z wszelkich produktów z białej mąki i białego ryżu, zwalniających perystaltykę. Wyklucz też drobne kasze i owoce z małymi pestkami. Zadbaj o więcej błonnika, który usprawnia pracę jelit...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Przedświąteczna kuracja zmniejszy zmęczenie i stres

    ...i dostarczy pełnowartościowe białko. Żółtko to źródło tryptofanu, który zamieni się w organizmie w hormon szczęścia - serotoninę. Jak to zrobić: na 1-2 kromki chleba z pełnoziarnistej mąki na zakwasie nałóż kilka wiórków masła, 1 pokrojone jajko, szczypior lub natkę. Napój relaksujący Kubek kakao to duża dawka magnezu (70 mg, czyli 1/4 dziennego zapotrzebowania). Napój można wzbogacić...

  • Barszcz czerwony to nieodłączny element polskiej wigilii. Tego dnia w naszych kuchniach rządzi tradycja, dlatego warto poznać domowy sposób na prawdziwy zakwas z buraków. Fot. 123RF/Picsel Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka...

  • Wybierz chleb najlepszy dla siebie

    .... Z jakiej mąki? Wybieraj typ 1850 (graham), 2000 (razowa), 3000 (pełnoziarnista), bo zawierają najwięcej składników mineralnych. Mąka biała (typ 700-450) ma ich mało, bo jest pozbawiona zewnętrznych łusek, które te zdrowe składniki kryją. Na zakwasie lepszy niż na drożdżach, bo jest trwalszy. Zakwas ułatwia przyswajanie składników mineralnych z mąki. Zawiera kwas mlekowy, który reguluje pracę układu...

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...