• Informacje na temat:

    na zakwas chlebowy zytni

Przepisy na temat: na zakwas chlebowy zytni
  • Przygotowanie i pielęgnacja zakwasu chlebowego

    ...i zdrowiu. Zakwas chlebowy wymaga bowiem regularnego karmienia i uwagi, zupełnie jak zwierzęta domowe. Połącz mąkę z wodą. W niewielkim słoiku lub misce zmieszaj ¼ szklanki mąki i ¼ szklanki(...) misce wymieszaj 3 szklanki mąki i 3 szklanki wody. Dodaj musujący starter i energicznie wymieszaj. Gdy ta porcja również zacznie musować, zakwas będzie gotowy. Zawsze odkładaj starter. Zakwas chlebowy...

  • Chleby na zakwasie należą do najzdrowszych. Najstarszymi chlebami wypiekanymi w Wielkopolsce są chleby żytnie np. pumpernikel. Mąką żytnia, zwłaszcza razowa, zawiera dużo błonnika, który jest nam niezbędny. Chleby żytnie można wypiekać z mielonych ziaren, mąki żytniej razowej (typ 2000), żytniej drobnej (typ 780), z dodatkiem (lub bez) mąki pszennej chlebowej (typ 750 ). Chleb, który przygotowuję, na mące żytniej razowej z dodatkiem chlebowej zachowuje długo świeżość i jest wilgotny. Mąka...

  • Kwas chlebowy

    Składniki: 300 g suchego chleba żytniego razowego na zakwasie 6 l wody 20 g drożdży 2 łyżki miodu gałązka świeżej mięty Opcjonalnie: rodzynki, sok z cytryny, sok z pomarańczy, melisa, imbir, cynamon (w wersji współczesnej) Przygotowanie: Aby kwas chlebowy był dobry, należy używać chleba z mąki razowej żytniej, wypiekanego na zakwasie; powinien być dobrze wysuszony, wręcz podpieczony...

  • Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski. Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia.

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Orzeźwiający, bogaty w witaminy, pyszny, tani, zdrowy, staropolski

  • Trzy mąki, jeden chleb

    Przepis na chleb pszenno-żytni z "trzech mąk" otrzymaliśmy od pani Urszuli, która jest mistrzynią pieczenia chleba w domowym zaciszu. Na początek potrzebujemy zakwasu, który jest podstawą udanego wypieku. Do przyrządzenia zakwasu potrzebujemy naprawdę niewiele: 1-2 łyżki mąki żytniej, pytlowej typ 720, 1-2 łyżki mąki żytniej typ 2000 bardzo grubo mielonej i trochę wody. Wszystkie składniki...

  • na żurek i do pieczenia chleba

  • Lekkie i bardzo dobre.

  • Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.

Artykuły na temat: na zakwas chlebowy zytni
  • Kwas chlebowy dla spragnionych

    Kwas chlebowy na nadkwasotę wykonasz w domu.  Składniki: 500 g czerstwego chleba żytniego razowego - koniecznie na zakwasie,  pieć litrów wody, skórka starta z jednej cytryny, cztery g świeżych drożdży, cztery szklanki cukru  Przygotowanie: Chleb pokrój w kostkę i podpiecz w piekarniku w temp. 180°C około 15 minut. Włóż chleb do glinianego garnka, dodaj skórkę z cytryny i zalej pięcioma...

  • Barszcz czerwony to nieodłączny element polskiej wigilii. Tego dnia w naszych kuchniach rządzi tradycja, dlatego warto poznać domowy sposób na prawdziwy zakwas z buraków. Fot. 123RF/Picsel Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka...

  • Dlaczego warto pić kwas chlebowy

    ...zasługa dobroczynnych bakterii, które także wspomagają odporność organizmu. Poza tym, kwas chlebowy wzmacnia serce i uszczelnia naczynia krwionośne, przeciwdziała wzdęciom  i nadkwasocie, jest pomocny w takich schorzeniach, jak cukrzyca, grzybica oraz zapalenie stawów. Tak go zrobisz Potrzebujesz: 500 g czerstwego chleba żytniego razowego - koniecznie na zakwasie 5 l wody  skórka z cytryny...

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Katarzynka na święta

    ...bardzo kaloryczne jak kruche czy francuskie. Składa się z mąki, i to wyłącznie żytniej, a nie pszennej, a także zakwasu, miodu oraz ze zmielonych przypraw - kardamonu, goździków, anyżu, cynamonu, imbiru(...) pobudzającego trawienie błonnika. Zakorzenia się bardzo głęboko, czerpie składniki mineralne z niższych warstw gleby, więc przewyższa pszenicę, jeśli chodzi o wartości odżywcze. W zakwasie powstają...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji...

  • Jesień na talerzu pod znakiem dyni, rzepy i fenkułu

    ...przygotowany bez użycia konserwantów i na naturalnym zakwasie chlebowym, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie zdrowej i pożywnej śniadaniowej diety. Ciepłe kolory na talerzu Jesienią...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Pieczemy chleb

    I pszenny, i żytni chleb możemy upiec na drożdżach albo na zakwasie. Zakwas warto raz wyhodować, bo służyć nam będzie do wielu kolejnych wypieków. Jak to zrobić? Garść mąki żytniej lub pszennej(...), by uzyskać taką, jak na początku konsystencję ciasta. Z zakwasu odkładamy małą ilość (50-100 g), która będzie zaczynem do następnego wypieku. Resztę dodajemy do składników ciasta. Odłożony zakwas...

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...