• Informacje na temat:

    na własną kiełbasę

Przepisy na temat: na własną kiełbasę
  • Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

    Masz już dość tradycyjnego grilla, na którym można uświadczyć jedynie kiełbasę śląską i spaloną karkówkę? Sprawdź, jak zaskoczysz swoich gości!

  • szybko i smacznie

  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    ...kiełbasę. Wybierz wersję idealną dla siebie! Sos carbonara podobno po raz pierwszy sporządzili włoscy górnicy z kopalni węgla. To propozycja oparta na kremowym śmietanowym sosie, jajku oraz boczku...

  • Tradycyjnie na święta Wielkanocne jemy białą kiełbasę. Tą wędlinę robię już od kilku lat w swoim zakresie. Jest zdrowa, smaczna i wiem co jem.

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    ...sklejone są syropem. Co zyskasz? Unikniesz niezdrowych i tuczących dodatków. ● Przygotuj własną mieszankę. Jej bazą niech będą rozmaite płatki zbożowe, np. owsiane, jęczmienne, żytnie. Postaraj się(...). Zamiast na tłuszczu, możesz przyrządzać ją na parze, zyska niezwykle delikatny smak. Na pewno warto boczek i kiełbasę w jajecznicy zastąpić duszonymi pomidorami albo pieczoną papryką. A może zaczniesz...

  • Bardzo smaczna, aromatyczna wędzona, a następnie parzona kiełbasa, gdzie każdy jedzący, będzie się nią smakowo zachwycał.

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...cebuli, boczku i białej kiełbasy. Białą kiełbasę mieszkańcy Kujaw w Wielkanoc jedzą nie tylko jako dodatek do żurku. Popularnym specjałem jest także biała kiełbasa podawana w... słoikach. Może(...) charakterystycznym dla Podlasia jest przypominająca kiełbasę kiszka ziemniaczana - czyli jelito wieprzowe nadziewane masą z tartych ziemniaków i słoniny. Przepyszne galarety jak z Kaszub Galareta to...

  • Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym...

  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    Wielkanoc jemy jajka i białą kiełbasę, na wigilijnym stole króluje karp... -  Być może tak. Ale jeszcze niedawno mięso jedliśmy nie częściej niż raz w tygodniu, niektórzy mogli sobie na to pozwolić...

  • Prosta ale jakże pyszna zupa. Już nawet Franek Dolas o niej mówił wprawiając w zachwyt francuskich legionistów. Przygotuj ją i też popadnij w zachwyt nad jej smakiem.

Artykuły na temat: na własną kiełbasę
  • Anna Guzik: Po programie sprawdzam przepisy we własnej kuchni

    ...sezamu, do tego sery pleśniowe, salami, hiszpańską kiełbasę fuet. Aż grzechem byłoby nie skosztować tych wszystkich pyszności... Jak przestrzegać zdrowej diety, jeśli po wieczornym przedstawieniu...

  • Polacy coraz chętniej spędzają wolny czas na grillowaniu pod chmurką. Naukowcy alarmują jednak, aby nie robić tego bezmyślnie. Grillujmy z umiarem i przestrzegajmy kilku zasad. Fot. 123RF/PicselGrillowanie staje się naszym sportem narodowym. Gdy tylko wartości pokazywane na termometrach idą w górę, przestaje padać, a trawa zaczyna się zielenić, ludzie z radością wyciągają pochowane na zimę grille. Rokrocznie pojawia się wiele pytań o to, czy aby na pewno jest to bezpieczna i zdrowa forma...

  • Nowy rozmiar, nowe życie

    Chudzi mają lepiej. Łatwiej dostają pracę, szybciej znajdują miłość, awansują. Napędzała mnie wiara, że gdy schudnę do rozmiaru 38, moje życie rozkwitnie - mówi Danuta Awolusi, pisarka, która stosując własną metodę, schudła 70 kg.

  • Czego nie wiemy o kiełbasie? Fot. Wikimedia Commons / Dobromila 1. Biała kiełbasa jest robiona często z… mięsa drobiowego! Producenci, tnąc koszty, zamieniają mięso wieprzowe lub cielęce, z którego powinno się robić kiełbasę, na tańsze mięso z kurczaka lub indyka. 2. W gorszej kiełbasie zamiast mięsa znajdziemy kości, skórę i popiół W niektórych wędlinach w składzie pojawia się tajemnicza nazwa - "mięso oddzielone mechanicznie" lub w skrócie "MOM". MOM bywa nazywany także "mięsem odzyskanym...

  • Jak nie spalić się na Grillu

    Jak wynika z badań „Fooder. Polacy, przepisy, internet” niezależnie od płci (72% kobiet i 76% mężczyzn) i miejsca zamieszkania, wszyscy poszukujemy nowych przepisów na potrawy z grilla. Skąd najczęściej czerpiemy inspiracje? Jak wyzbyć się obaw przed przypalonym mięsem i pospolitą zgrillowaną kiełbasą? Na podstawie wyników badań „Fooder. Polacy, przepisy, internet” powstało 5 zasad udanego grilla.

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Polak Nienażarty, Gosia Molska

    ...na białą kiełbasę piernikową. Wyobrazimy sobie dawne czasy na Śląsku, kiedy każdy niedzielny obiad był jak małe święto, podczas którego domy pachniały mięsiwem: schabem sztygarskim, pieczonym...

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Ciążowe abecadło

    Ciąża jest niezwykle istotnym czasem w życiu każdej kobiety. W tym okresie dbanie o zdrowie jest podwójnie ważne. Jak zadbać o prawidłowy rozwój płodu, nie zapominając jednocześnie o swoim własnym organizmie i jego potrzebach?

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...