• Informacje na temat:

    na udka pieczone na pikantnie

Przepisy na temat: na udka pieczone na pikantnie
  • Pikantne udka z kurczaka

    Składniki: 4 ćwiartki kurczaka 4 łyżki masła po 2 łyżki papryki mielonej: słodkiej i słodkiej wędzonej 1/2 łyżeczki lub więcej pieprzu kajeńskiego łyżka ziół tajskich 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: 1 Wymieszaj wszystkie przyprawy. Udka umyj i osusz, odetnij widoczny tłuszcz. Natrzyj je mocno mieszanką przypraw - także pod skórą.2 Ułóż udka na blaszce wyłożonej folią. Na każdym połóż...

  • można podawać na ciepło z czym się lubi lub na zimno z do pieczywa..........SMACZNEGO!!!

  • Aromatyczne udka drobiowe

    ...2-3 minuty. Dodaj do mięsa 5-7 minut przed końcem pieczenia.  Udka duszone w pomidorach Sposób przygotowania 1. Udka umyj, wytrzyj do sucha. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Odłóż na bok. Por oczyść, natnij, dokładnie opłucz i pokrój w plasterki. Czosnek obierz, grubo posiekaj. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę.  2. W garnku rozgrzej masło z 2-3 łyżkami oleju. Włóż udka. Szybko...

  • Niby nic szczególnego a jednak ich smak to smak mięsa i chrupiąca skórka. Tak je robiła moja mama w czasach kiedy nie było tylu różnych przypraw.

  • Udka na ostro

    ...: 1. Wymieszaj składniki marynaty. Zalej nią udka i wstaw do lodówki na 3 godziny. 2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C (funkcja grillowania). Przygotuj ostry sos, mieszając wszystkie składniki. Wyjmij udka z marynaty i piecz ok. 20 minut. Od czasu do czasu je obracaj i polewaj odrobiną sosu. 3. Podawaj od razu, z resztą ostrego sosu i sałatką ziemniaczaną.

  • Najzwyklejsze, ale zarazem bardzo smaczne udka przygotowane w piekarniku. Polecam!

  • Pikantny kurczak z papryczkami jalapeno

    Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

  • Pieczone udka kurczaka na poduszeczce z ziemniaków z dodatkiem cebuli i marchewki. Moja propozycja na pyszny, szybki, "jednogarnkowy" obiadek:)

  • Kurczak na ostro ze złocistymi ziemniaczkami

    ..., udka natnij i zagnij do środka. Całą tuszkę mocno spłaszcz. Ułóż na blasze. Kurczaka posmaruj 2/3 przygotowanej marynaty. Odstaw na 30 minut. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st(...), strączki opłucz i drobno pokrój. Śmietanę wymieszaj z majonezem, pozostałym sokiem cytrynowym i resztą oliwy. Dodaj chili i zioła. Sos przypraw solą. Serwuj jako dodatek do pieczonego kurczaka i ziemniaków.

  • Aromatyczne udka w marynacie z dodatkiem miodu i dużą ilością czosnku;)

Artykuły na temat: na udka pieczone na pikantnie
  • Chrupiący kurczak pieczony z przyprawami i majonezem

    Ćwiartki kurczaka (udka, skrzydełka, piersi) myjemy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do kurczaka (jak kto woli). Dodajemy obraną ze skórki i pokrojoną cebulę, dwa ząbki czosnku. Przyprawione  części kurczaka zabezpieczamy folią i wstawiamy w misce do lodówki na noc. Następnego dnia przygotowujemy kurczaka do pieczenia: natłuszczamy blachę do pieczenia, każdą część...

  • Jak żaby trafiły na francuskie salony, jaka dieta obowiązuje ślimaki przed wejściem na talerze i co jadał Casanova, legendarny kochanek wszechczasów? Fot. 123RF/Picsel Większości turystom, odwiedzającym kraj nad Sekwaną, francuska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żabimi udkami. Jakże muszą czuć się więc rozczarowani, kiedy w menu kolejnej odwiedzanej restauracji nie znajdują ani jednej potrawy potwierdzającej mit francuskiego żabojada. Zacznijmy jednak od początku. Historia jedzenia...

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Obiad dobrze przemyślany

    Czysta zupa z twarogowymi kluseczkami, pieczona pierś indyka i małe przekąski. Po takim lekkim obiedzie powinno jeszcze zostać miejsce na deser.

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Kurczak ze wschodu i zachodu

    Hiszpańska paella Składniki na 6 porcji: 6 pałeczek (podudzi) kurczaka, 30 dag boczku, 30 dag ryżu, 2 cebule, po jednej zielonej, czerwonej i żółtej papryce, szklanka mrożonego groszku, litr bulionu drobiowego, 8 łyżek oliwy, 3 ząbki czosnku, łyżeczka ostrej papryki, szczypta szafranu lub kurkumy, sól, biały i czarny mielony pieprz Przygotowanie: 1. Udka opłucz pod zimną bieżącą wodą, osusz...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Osłódź sobie jesień

    Słodko pachnące, złociste dania z miodem to znakomite antidotum na jesienną pluchę. Mięso upieczone w ten sposób zaskoczy cię soczystością.

  • Książka w łatwy, prosty i przystępny sposób przedstawia wszystkie klasyczne gatunki ciasta, proponując imponujący zbiór oryginalnych przepisów. Każdy rozdział omawia odrębny rodzaj ciasta, poczynając od precyzyjnego - krok po kroku - opisu jego przygotowania. Szczegółowe przepisy proponują najróżniejsze sposoby jego wykorzystania - zarówno na słodko, jak i na słono. Przy czym przepisy klasyczne uwspółcześniono, a w nowych, innowacyjnych propozycjach wprowadzono nieznane dotąd smaki lub...