• Informacje na temat:

    na tzw. orzeszki

Przepisy na temat: na tzw. orzeszki
  • Trójkolorowy pasztet warzywny

    ...wysoką zawartością tzw. witamin młodości: A, E i C, a także K, B1, B2,B6. Zawiera składniki mineralne: potas, sód, wapń, fosfor, siarkę, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk i kobalt. Do przygotowania...

  • Orzeszki to pyszne ciasteczka

  • Zioła z kuchennego parapetu

    .... Listki bazylii oraz natki i piórka koperku oderwij z gałązek. Posiekaj je, razem ze szczypiorkiem, nożem lub tzw. kołyską do ziół. Pieczywo pokrój w kostkę. Drobno poszatkuj obraną cebulę oraz czosnek...

  • Jeśli lubicie blok czekoladowy to orzeszki z masą z mleka w proszku przypadną Wam do gustu.

  • Pączki: Symbol tłustego czwartku

    ..., makowe, z marmolady wysokosłodzonej, polewa lukrowa lub czekoladowa, orzeszki, rodzynki czy skórka pomarańczowa. Pączek jak kotlet 1 pączek ma tyle kalorii co 100-gramowy kotlet schabowy czy 100(...) się także tzw. frytury kulinarne, które powstają na bazie oleju palmowego. Tłuszcz palmowy zawiera przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, a tylko śladowe ilości kwasów nienasyconych...

  • Te konkretne orzeszki są niezapomnianym smakiem mojego dzieciństwa. Robię je w dwóch wersjach: z masą kakaową lub z masą kokosową. Jeśli chcę mieć obie wersje masy piekę skorupki z dwóch porcji ciasta. Do wykonania orzeszków potrzebna będzie specjalna patelnia. Można ją kupić w dwóch wersjach: „na prąd” lub na zwykłą gazówkę.

  • Orzech twardy do zgryzienia

    ...różnego rodzaju owoce otoczone łupinką, które jednak nimi nie są - orzeszki ziemne, orzechy włoskie, kokosowe i migdały. Te pierwsze klasyfikowane są bowiem, jako rośliny strączkowe, natomiast pozostałe(...) sosny. Najszlachetniejsze odmiany rosną w Toskanii. Orzeszki piniowe należą do najbardziej tłustych. Potrawom nadają charakterystyczny aromat - najlepiej smakują w sosach podawanych do dań z makaronem...

  • Pyszne, kruche ciasto w formie orzechów. Do tego oczywiście masa... orzechowa :) Wypiekanie korpusików jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie trudy.

  • Jeśli lubicie biały ser to podrzucam przepis na domowy, gotowy w jedną noc! Potrzebny nam będzie tylko jogurt naturalny albo grecki i pielucha tetrowa plus dodatki takie jakie lubimy. Smakuje jak taki almette ale bez zbednych konserwantów. Pyszności! 

  • Pracochłonne,ale efekt murowany. No i trzeba mieć foremki na skorupki orzeszków.

Artykuły na temat: na tzw. orzeszki
  • ​Orzeszki przedłużają młodość

    Są źródłem wielu składników pokarmowych, które poprawiają nastrój i chronią przed starzeniem. To m.in. wit. E - zwana witaminą młodości, witaminy z grupy B, które wspierają pracę mózgu i chronią przed demencją, a także tryptofan - tzw. hormon szczęścia. Orzeszki ziemne niestety są tłuste, więc tuczą. Zwłaszcza te prażone i  solone: tych unikaj!

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...

  • Na tropie sprawców alergii pokarmowych

    Za zdecydowaną większość tych dolegliwości odpowiada tzw. Wielka Ósemka popularnych produktów.

  • Cenione przez Chińczyków, Amerykanów i Holendrów. Czy to coś więcej niż słona przekąska do piwa? Fot. 123RF/Picsel Orzeszki ziemne plus chili to baza dla sosu satay, popularnego w Azji Południowo-Wschodniej. Kurczak satay to danie uwielbiane przez Holendrów, którzy są także miłośnikami masła orzechowego. Masło orzechowe w olbrzymich ilościach spożywaja również Amerykanie. Masło z orzechów Jak to się robi? Prażone orzeszki ziemne mielone są na pastę - z dodatkiem soli, cukru i odrobiny oleju...

  • Niektóre pokarmy u uczulonych na nie osób mogą wywołać tzw. wstrząs anafilaktyczny.

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Dieta bezpieczna dla alergika i cukrzyka

    ...alergeny oraz produkty uczulające najrzadziej). Zakazane i zalecane alergikom Gdy uczulają: orzeszki ziemne - to należy uważać również na soję, fasolę, groch, ponieważ orzeszki ziemne są(...), lodach, chlebie tostowym, sosach, kurczaku). seler - to alergenem może być też marchew, ogórek i melon (mogą wywołać tzw. reakcję krzyżową). lateks - to należy uważać też na... owoce...

  • Naukowcy maja dobra wiadomość dla wszystkich osób, lubiących orzechy. Najnowsze badania wskazują, że ich zjadanie może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób. Fot. 123RF/Picsel W ostatnim czasie wielu naukowców zainteresowało się wpływem orzechów na nasze zdrowie. Niektórzy starają się ich unikać ze względu na zawarte w nich tłuszcze, które mogłyby zaszkodzić naszej sylwetce. Okazuje się jednak, że jest to duży błąd, gdyż orzechy (a zwłaszcza te, rosnące na drzewach) nie...

  • Zanim usiądziesz przy stole - aperitif

    ...żywności, słone przekąski typu krakersy czy orzeszki są zastępowane specjalnymi kompozycjami z użyciem warzyw, małych kawałków mięsa czy owoców morza. Ewoluował też sposób serwowania tych przekąsek(...) charakterystycznej, mlecznobiałej barwy. Panie chętnie wybierają białe wino podane z odrobiną likieru z czarnej porzeczki, to tzw. kir, choć zapytani, czy napijemy się "blanc-cassis" powinniśmy wiedzieć, że to...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...