• Informacje na temat:

    na tiramisu z biszkoptów i bitą śmietaną

Przepisy na temat: na tiramisu z biszkoptów i bitą śmietaną
Artykuły na temat: na tiramisu z biszkoptów i bitą śmietaną
  • Tort o smaku tiramisu

    ...z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Łączymy stopniowo z ubitą na sztywno pianą z białek, delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy do niej masę i pieczemy 20-25 minut w 180ºC. 3. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z 75 g cukru i stopniowo łączymy z bitą śmietaną. 4. Biszkopt przekrawamy na 3 placki. Każdy nasączamy kawą...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Kawa - nie tylko w filiżance

    Włoski deser kawowy tiramisu zna każda gospodyni. Oto inne pyszności z kawą.

  • W czasach, gdy bez problemu możemy kupić podrobione ubrania, kosmetyki i telefony raczej nikogo nie dziwi fakt, że fałszuje się także jedzenie. Na liście oszukanych produktów znajduje się m.in. śmietana. Jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Fałszowanie jedzenia nie jest wymysłem współczesnych producentów żywności. Proceder ten jest stary jak świat - starożytni Rzymianie narzekali na sfałszowaną mąkę, a Grecy denerwowali się, gdy sprzedawcy rozcieńczali wino wodą. Sytuacja niewiele zmieniła się...

  • Ciasta z truskawkami

    ...dżemy i konfitury. My polecamy go do ciasta kruchego: podduszone na wolnym ogniu truskawki z rabarbarem rozsmarować na upieczonym cieście. Przykryć bitą śmietaną. Zwijany tort sernikowy Składniki na 16(...) i ubitą śmietaną. Krem rozsmarować na biszkopcie. Schładzać 20-30 minut. Ciasto pokroić na 6 szerokich pasków. Jeden zwinąć. Ustawić pionowo na paterze, owijać pozostałymi paskami ciasta z kremem. Tort...

  • Owoce leśne lubimy przede wszystkim na słodko. Posypane zwykłym cukrem smakują wybornie, a z kilkoma innymi dodatkami mogą przemienić się w pyszny deser na ciepłe letnie popołudnie. Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum! Fot. 123RF/Picsel Nie tylko my z przyjemnością spożywamy owoce leśne, inne nacje również lubują się w smaku żurawiny czy jagód. Szkoci z malin przyrządzają deser o nazwie "Cranachan" - jest to prosta kombinacja owoców, bitej śmietany, podpieczonych płatków...

  • Desery świata

    .... Mascarpone wymieszaj z bitą śmietaną i dodaj ciepłą pianę z żółtek. Dobrze wymieszaj, a pod koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wyłóż folią aluminiową formę 40x20 cm, a na dnie poukładaj podłużne(...) Tiramisu Składniki na 4 porcje: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 100 ml amaretto, 3 żółtka, 100 g drobnego cukru, 300 g mascarpone (lub innego kremowego twarogu), 300 ml śmietany kremówki, 10

  • Torty czynią wykonawcę mistrzem sztuki kulinarnej. Autorka przedstawia 80 przepisów na efektowne, ale proste w wykonaniu torty i zapewnia,że zawsze się udają. Tłuste i kaloryczne kremy maślane można zastąpić konfiturą lub musem. Smak tortów przez epoki ciągle się doskonalił. Książka prezentuje słodkości na miarę XXI wieku! Wśród nowoczesnych propozycji znajdziesz między innymi przepis na zgrabny torcik z nutellą, tort z Kresów i tylko dla dorosłych. Bogactwo dodatków powoduje, że chce się od...

  • Ciasta z truskawkami

    ...podgrzać (nie zagotować!) do rozpuszczenia. Resztę śmietany ubić na sztywno. Truskawki zmiksować. Połączyć z cukrem wanilinowym i pudrem, ubitą śmietaną i żelatyną. Jeden placek posmarować kremem(...) migdałowy z bitą śmietaną Składniki na 10 porcji: 6 dag masła, 20 dag migdałowych ciastek (np.cantuccini), 25 dag mascarpone, 25 dag tłustego twarogu, 10 dag cukru, 3 jaja, 2 łyżki soku z cytryny...

  • Jedni kochają agrest, a inni go nienawidzą. Oto kilka przepisów, które z pewnością przekonają nawet największych sceptyków. Fot. 123RF/Picsel Agrest jest niedocenianym owocem. Najczęściej możemy go spotkać w przydomowych ogródkach. Krzaczki, na których rośnie są pokryte kolcami, z tego powodu jego zbieranie nie należy do najprzyjemniejszych. Skórka owocu jest twarda i pokryta licznymi włoskami, a lekko kwaskowaty miąższ obfituje w liczne pestki. Z tych właśnie powodów agrest nie należy do...