• Informacje na temat:

    na tartę na blasze

Przepisy na temat: na tartę na blasze
  • Tarta bostońska z dynią

    .... 30 cm) oraz małą blachę, posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj. Wytnij kółko. Ze skrawków ciasta wytnij listki. Formę do tarty wylep plackiem, listki ułóż na blasze. Piecz 15 min.  3. Do masy dyniowej dodaj jajka i cynamon. Ponownie zmiksuj. Listki i spód tarty wyjmij z piekarnika. Na spodzie rozsmaruj nadzienie. Ponownie wstaw tartę do piekarnika. Piecz jeszcze 45 minut w temp. 160

  • Wypróbowany przepis na "Warzywa pieczone na blasze"

  • Tarta z rabarbarem - najlepsza w maju

    ..., mąkę i 30 g brązowego cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozkładamy ciasto francuskie na prostokątnej blasze do pieczenia, nakładamy rabarbar i schładzamy w lodówce przez około 10 minut. W innej misce mieszamy pozostały cukier, masło i płatki owsiane. Posypujemy tartę tą mieszanką. Tartę rabarbarową pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe. Posypujemy świeżym tymiankiem i podajemy...

  • Dojście do momentu, kiedy mogę stwierdzić nieskromnie, że moje ciasto na tartę jest idealne, dużo mnie kosztowało prób i błędów :)

  • Tarta z boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Składniki na ciasto zagnieć, schłodź. Rozwałkuj, ułóż na wyłożonej papierem blasze. Piecz kwadrans w temp. 180 st. C.  2. Kurczaka, boczek i cebule pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Wymieszaj z pokrojonymi winogronami, rozkruszoną gorgonzolą i startym cheddarem. Dodaj majonez i jogurt, przypraw. Wylej na spód i piecz jeszcze 20 minut. 

  • Panie i Panowie, przedstawiam Wam mój drugi idealny przepis na spód do tarty. Gdy planujecie zrobić ją jako słodką przekąskę do kawy zamiast soli dodajecie cukier. Jeżeli natomiast chcecie ją przygotować na wytrawnie, ciasto doprawiacie solą. Ciasto z tego przepisu wychodzi idealnie kruche.

  • Pikantna tarta na żytnim spodzie

    ...wymieszaj.Przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano i bazylią. Ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na blasze przykrytej pergaminem.Rozłóż nadzienie, pozostawiając wolne brzegi(ok. 6-8 cm). Zawiń je do środka...

  • Bardzo dobra na obiad, lub zamiast pizzy.

  • Tarta z renklodami

    .... Ułóż je na blasze na papierze. 3. Wymieszaj 1/3 szklanki cukru pudru z mielonymi migdałami i resztą mąki. Obsyp wierzch ciasta tą mieszanką, a potem płatkami, pozostawiając czysty 5-centymetrowy...

  • Pyszna tarta ,można podawać na zimno i na ciepło.Smakuje wyśmienicie,jest delikatna i bardzo sycąca.

Artykuły na temat: na tartę na blasze
  • Tarta z gruszkami

    Przygotowanie: Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Do garnka wlej wodę, dodaj 5 dag cukru, cukier wanilinowy, goździki, cynamon oraz sok z cytryny. Zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, włóż gruszki, gotuj na małym ogniu ok. 5 min. Wyjmij z syropu, wystudź. Każdą lekko natnij z wierzchu ostrym nożem. Ciasto francuskie podziel na 6-8 części. Ułóż je na blasze wyłożonej...

  • W okresie Wielkanocy nie sposób nie postawić na stole tradycyjnych polskich potraw: ćwikły, sałatki (zwykle jarzynowej, którą przecież uwielbiają Polacy), faszerowanych jaj, pasztetu, starannie udekorowanego mazurka czy pieczonej białej kiełbasy. A także zup, w których zwykle się ona pojawia – czyli barszczu białego i żurku. Tarta z białą kiełbasą to nowoczesna wersja klasycznego dania/materiały promocyjne Białą kiełbasę można przecież podać w innym, nieco unowocześnionym i niekoniecznie...

  • Sformatino z cukinią

    Zapiekanka warzywna, którą można piec zarówno na dużej blasze, jak i małych foremkach. Czas przygotowania: 60 minut. Porcji: 10.

  • Tarta, która zachwyca wyglądem. Nie jest prosta w przygotowaniu, ale gwarantujemy warto poświęcić czas na jej zrobienie, smak wynagrodzi wszelkie trudy. Ciasto na tartę i białą dekorację:450 g mąki typ 4505 g drobnej soli morskiej150 g miękkiego smalcu150 g bardzo zimnego masła50 g cukru pudru1 laska wanilii 55-80 g lodowato zimnej wody w zależności od właściwości mąki Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać smalec i ponownie wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i...

  • A na deser... marcepanowo-sliwkowa tarta

    ...oleju... Niech stygnie.   Sliwki kroimy na plastry. Marcepan wraz z bialkiem i z konfitura miksujemy na jendolita mase. Ciasto rozwalkowujemy. Ukladamy je na blasze, na pergaminie. Na ciescie...

  • Tę wspaniałą tarę można przygotować na obiad lub kolację. Nie tylko smakuje, ale także wygląda wspaniale. Ciasto kruche:  300g mąki 6g soli morskiej156g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 1.5 cm1 żółtko ok 100g wody lodowato zimnej (uwaga: wlewać stopniowo, nie całą od razu bo może się okazać, że mąka nie jest tak wysoko chłonna i potrzeba nieco mniej wody) Sposób przygotowania: Mąkę połączyć z solą i wsypać do miski. Zrobić zagłębienie i wrzucić w nie masło i żółtko.Zacząć...

  • Tradycyjny wiedeński strudel jabłkowy

    .... Rozłożyć na nim nadzienie jabłkowe. Całość zwinąć. Końce strudla zawinąć pod spód. Wierzch strudla posmarować odłożonym masłem. 4. Ciasto ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Wstawić do...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Drożdże rozpuść w letnim mleku, odstaw. Całe jaja utrzyj z cukrem, dodaj rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, wlej drożdże, wymieszaj i postaw w ciepłym miejscu. Po upływie 8 godzin masę wymieszaj z mąką i bakaliami (część bakalii pozostaw). Ciasto umieść na blasze wysmarowanej tłuszczem do wysokości około 2 cm. Piecz 30-40 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Jeszcze gorący placek delikatnie...

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...