• Informacje na temat:

    na słoiki

Przepisy na temat: na słoiki
  • Słoik - król modnego stołu

    Słoiki królują dziś wszędzie. Podaje się w nich zarówno soki lub wodę w restauracjach, koktajle oraz owocowe smoothies. Idealnie sprawdzają się również jako…opakowanie na lody. Słoiki z taką pyszną zawartością podbijają serca smakoszy...

  • Buraczki idealnie nadają się jako "surówka" do obiadu. Ja je najbardziej lubię z ziemniakami i kotletem mielonym.

  • Konfitura truskawkowa

    ...słoików wyciągnij przyprawy. Słoiki pasteryzuj!

  • Pyszna surówka idealna przystawka do obiadu, przede wszystkim w miesiącach zimowych jest kolorowa miła dla oka i cieszy podniebienie

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Prosty i skuteczny pomysł na otwieranie słoików.

  • Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

    ..., w ostatniej chwili wrzuć kwiaty czarnego bzu i wymieszaj". Napełnij wypieczone słoiki gorącym dżemem, nie zdejmując garnka z maleńkiego ognia i od razu zakręć. Wystarczy pasteryzacja na sucho pod...

  • Pyszne buraki idealne na zimę zarówno na zupę jaki i na surówkę do obiadu

  • Aromatyczne przetwory

    Morele i brzoskwinie w słoikach.

  • Jeśli macie jesienią nadmiar jabłek lub lubicie w zimie szybciutko coś zmajstrować z naszymi rodzimymi owocami, polecam zamknąć tarte jabłka do słoików. Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :)

Artykuły na temat: na słoiki
  • "Słoiki" jadą do domu

    ...i podlaską. "Mama, słoiki pojechały do domu, idziemy poszaleć na deskorolce", cieszy się Kacper i Renata czuje się warszawianką. "Pani Renato, widziała pani, znowu zatrudnili  za pół stawki tych(...). Wielkie miasta rozwijają się dzięki nim, bo kto kupuje większość mieszkań w stolicy? Słoiki - mówi Renata. Michał przyjechał  z warmińskiej wsi. Nie wyobraża sobie przeprowadzki. Kocha go, więc...

  • Za oknem coraz cieplej, a w sklepach oprócz nowalijek pojawiły się pierwsze letnie owoce. Chcąc zachować smak i aromat pierwszych gorących dni od razu przychodzi nam na myśl zrobienie domowych przetworów i weków. Niestety, każdemu z nas zdarzyło się otworzyć słoik, który zamiast pysznego dżemu zawierał pleśń – jak temu zaradzić? Przeczytajcie nasze porady! Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na...

  • Słoik pełen witamin

    ...stali szlachetnej, żeliwne emaliowane. Natomiast do przechowywania przetworów najlepiej wybierać szklane słoiki.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna bądź żelatyna....

  • 3 sprytne sposoby na usuwanie nalepek ze słoików

    Olejem lub octem Wacik nasącz olejem i przyłóż do etykietki umytego z zewnątrz słoika. Olej powinien wniknąć w papier i go zmiękczyć. Dzięki temu nalepka łatwo zejdzie. Jeśli jednak to nie działa, prawdopodobnie klej nie był na bazie tłuszczu. Wtedy trzeba umyć naklejkę i przetrzeć ją gorącym octem spirytusowym. Folią aluminiową Odkręcone słoiki wstaw do garnka lub zlewu z gorącą wodą...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a...

  • Jak samemu zrobić półkę ze słoikami

    Dorota Szelągowska pokazała w "Dzień Dobry TVN" jak samemu zrobić półkę ze słoikami, która pomoże nam zaprowadzić porządek. A potrzebne są do tego drewniana deska, metalowe opaski, słoiki oraz trochę pomysłowości.

  • Ciężko sobie wyobrazić początek dnia bez filiżanki gorącej kawy. Czasem jednak bywa tak, że temperatura za oknem jest wyższa od temperatury owej kawy. Czy to znaczy, że musimy zrezygnować z codziennej, aromatycznej dawki kofeiny? Mrożona kawa to sposób na orzeźwienie i pobudzenie. Mrożoną kawę pija się na całym świecie - od Australii po Wietnam. Zazwyczaj podaje się ją z lodami, bitą śmietaną i polewą czekoladową - jako deser. Na taką kawę chodzimy do kawiarni, sącząc ją przez słomkę, w...

  • Jak odkręcić słoik

    Nie dające się odkręcić konfitury lub ogórki nie będą już problemem, jeśli zastosujesz którąś z poniższych rad.

  • Już niedługo światem zacznie rządzić jesień... a wraz z jesienią będziemy mieć w kuchniach pełnię sezonu na przetwory! Co prawda półki sklepowe aż uginają się od rozmaitych słoikowych łakoci, to jednak domowe przetwórstwo ma się dobrze i coraz chętniej decydujemy się sięgnąć po własny słoik. Nic dziwnego, wszak czy jest coś bardziej domowego od piwniczki lub spiżarni pełnej kiszonych ogórków, konserwowych papryk, dżemów, kompotów czy nalewek? Z tej okazji przypominamy jedną z naszych...

Zdjęcia na temat: na słoiki
Wideo na temat: na słoiki
  • Gwiazdy przyznają się do bycia "słoikiem"

    Przed kamerami "Dzień Dobry TVN" gwiazdy zdradziły dziennikarce TVN Agnieszce Jastrzębskiej, czy są "słoikami". - Oczywiście, że jestem słoikiem - przyznała Natalia Siwiec. Barbara Kurdej-Szatan zdradziła, że dostaje od rodziny słoiki z przetworami, mięsem oraz pierogami. - Babcia mi robi zupki i obiadki, jestem słoikiem i się świetnie czuję jako słoik, bardzo mi się to podoba - zapewniła

  • Zatrzymaj lato w... słoikach

    Piotr Kucharski przygotował w kuchni „Dzień Dobry TVN" przetwory i dania, które pozwolą zatrzymać lato. Kucharz zaproponował słodko-kwaśne pomidorki, suszone pomidory w oliwie, konfiturę z malin z chilli, chleb pszenny na zakwasie, schab z fasolką, pomidorami, figami i rozmarynem oraz ciasto borówkowe z bezą.

  • Prosty sposób na gotowy do przetworów słoik i wek

    Wiosna i lato obfituje w nasze ulubione owoce. Warto więc przygotować aromatyczne przetwory, które pokocha cała rodzina. Jerzy Sobieniak był gościem programu "Pytanie na śniadanie", gdzie przedstawił proste i ekspresowe metody na przygotowanie słoików i weków na nasze ulubione dżemy, marmolady oraz powidła. (Źródło: TVP/x-news)