• Informacje na temat:

    na słoiki

Przepisy na temat: na słoiki
  • Słoik - król modnego stołu

    Słoiki królują dziś wszędzie. Podaje się w nich zarówno soki lub wodę w restauracjach, koktajle oraz owocowe smoothies. Idealnie sprawdzają się również jako…opakowanie na lody. Słoiki z taką pyszną zawartością podbijają serca smakoszy...

  • Buraczki idealnie nadają się jako "surówka" do obiadu. Ja je najbardziej lubię z ziemniakami i kotletem mielonym.

  • Konfitura truskawkowa

    ...słoików wyciągnij przyprawy. Słoiki pasteryzuj!

  • Pyszna surówka idealna przystawka do obiadu, przede wszystkim w miesiącach zimowych jest kolorowa miła dla oka i cieszy podniebienie

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Prosty i skuteczny pomysł na otwieranie słoików.

  • Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

    ..., w ostatniej chwili wrzuć kwiaty czarnego bzu i wymieszaj". Napełnij wypieczone słoiki gorącym dżemem, nie zdejmując garnka z maleńkiego ognia i od razu zakręć. Wystarczy pasteryzacja na sucho pod...

  • Pewnie każdy tak robi,ale podzielę się swoją wiedzą,ja tak robię od lat bez żadnego oleju i jeszcze nigdy mi się nie zepsuł.

  • Aromatyczne przetwory

    Morele i brzoskwinie w słoikach.

  • Pyszne buraki idealne na zimę zarówno na zupę jaki i na surówkę do obiadu

Artykuły na temat: na słoiki
  • Jak odkręcić słoik?

    Użyj rękawiczek Słoiki często trudno odkręcić, ponieważ dłoń ślizga się po nakrętce. Załóż gumową rękawiczkę i spróbuj wtedy. Jeśli nie jest zbyt mocno zakręcony, powinno się udać. Możesz założyć rękawiczki na obydwie dłonie, wtedy ta, w którą weźmiesz słoik, również nie będzie się ślizgać. Uderz o blat Oporna nakrętka podda się, gdy jej krawędzią zdecydowanie (ale tylko raz) uderzysz...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • "Słoiki" jadą do domu

    ...i podlaską. "Mama, słoiki pojechały do domu, idziemy poszaleć na deskorolce", cieszy się Kacper i Renata czuje się warszawianką. "Pani Renato, widziała pani, znowu zatrudnili  za pół stawki tych(...). Wielkie miasta rozwijają się dzięki nim, bo kto kupuje większość mieszkań w stolicy? Słoiki - mówi Renata. Michał przyjechał  z warmińskiej wsi. Nie wyobraża sobie przeprowadzki. Kocha go, więc...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Słoik pełen witamin

    ...stali szlachetnej, żeliwne emaliowane. Natomiast do przechowywania przetworów najlepiej wybierać szklane słoiki.

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • 3 sprytne sposoby na usuwanie nalepek ze słoików

    Olejem lub octem Wacik nasącz olejem i przyłóż do etykietki umytego z zewnątrz słoika. Olej powinien wniknąć w papier i go zmiękczyć. Dzięki temu nalepka łatwo zejdzie. Jeśli jednak to nie działa, prawdopodobnie klej nie był na bazie tłuszczu. Wtedy trzeba umyć naklejkę i przetrzeć ją gorącym octem spirytusowym. Folią aluminiową Odkręcone słoiki wstaw do garnka lub zlewu z gorącą wodą...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Jak samemu zrobić półkę ze słoikami

    Dorota Szelągowska pokazała w "Dzień Dobry TVN" jak samemu zrobić półkę ze słoikami, która pomoże nam zaprowadzić porządek. A potrzebne są do tego drewniana deska, metalowe opaski, słoiki oraz trochę pomysłowości.

  • Ciężko sobie wyobrazić początek dnia bez filiżanki gorącej kawy. Czasem jednak bywa tak, że temperatura za oknem jest wyższa od temperatury owej kawy. Czy to znaczy, że musimy zrezygnować z codziennej, aromatycznej dawki kofeiny? Fot. 123RF/Picsel Mrożona kawa to sposób na orzeźwienie i pobudzenie. Mrożoną kawę pija się na całym świecie - od Australii po Wietnam. Zazwyczaj podaje się ją z lodami, bitą śmietaną i polewą czekoladową - jako deser. Na taką kawę chodzimy do kawiarni, sącząc ją...

Zdjęcia na temat: na słoiki
Wideo na temat: na słoiki
  • Gwiazdy przyznają się do bycia "słoikiem"

    Przed kamerami "Dzień Dobry TVN" gwiazdy zdradziły dziennikarce TVN Agnieszce Jastrzębskiej, czy są "słoikami". - Oczywiście, że jestem słoikiem - przyznała Natalia Siwiec. Barbara Kurdej-Szatan zdradziła, że dostaje od rodziny słoiki z przetworami, mięsem oraz pierogami. - Babcia mi robi zupki i obiadki, jestem słoikiem i się świetnie czuję jako słoik, bardzo mi się to podoba - zapewniła

  • Zatrzymaj lato w... słoikach

    Piotr Kucharski przygotował w kuchni „Dzień Dobry TVN" przetwory i dania, które pozwolą zatrzymać lato. Kucharz zaproponował słodko-kwaśne pomidorki, suszone pomidory w oliwie, konfiturę z malin z chilli, chleb pszenny na zakwasie, schab z fasolką, pomidorami, figami i rozmarynem oraz ciasto borówkowe z bezą.

  • Prosty sposób na gotowy do przetworów słoik i wek

    Wiosna i lato obfituje w nasze ulubione owoce. Warto więc przygotować aromatyczne przetwory, które pokocha cała rodzina. Jerzy Sobieniak był gościem programu "Pytanie na śniadanie", gdzie przedstawił proste i ekspresowe metody na przygotowanie słoików i weków na nasze ulubione dżemy, marmolady oraz powidła. (Źródło: TVP/x-news)