• Informacje na temat:

    na śledzie z winem

Przepisy na temat: na śledzie z winem
Artykuły na temat: na śledzie z winem
  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Dom pachnący cynamonem

    ...się zupy). 2. Wszystko zagotować. 3. Połączyć z ryżem, dodać skórkę z cytryny oraz cytrynę bez skórki i pestek, pokrojoną w cienkie plasterki. Świąteczne śledzie marynowane Pomysł na marynowanie ich w ten sposób pochodzi z kuchni skandynawskiej, gdzie śledzie przygotowuje się na dziesiątki sposobów, a w okresie świąt pełno ich na stole. Dodatkową zaletą jest to, że można je...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Goście, goście!

    ..., cukier Dodatkowo: marynowane drobne kapary, marynowana cebulka, gałązka zielonego koperku, woda mineralna gazowana do namoczenia śledzi Sprawdź, czy śledzie nie są zbyt słone. Jeżeli tak jest, włóż je do słoika lub kamiennego garnka, zalej gazowaną wodą mineralną i odstaw na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wyjmij śledzie i je osącz. Jabłko umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę...

  • Wino i jedzenie to duet doskonały, oczywiście jeśli zostanie odpowiednio skomponowany. Ile rodzajów dań i win, tyle różnych możliwości. Sprawdź, jakie potrawy najlepiej smakują z winem czerwonym. Na początek kilka prostych wskazówek, które pomogą przy pierwszej selekcji czerwonego wina. Warto zapamiętać, że delikatne potrawy idealnie komponują się z lekkim winem. Im bardziej zdecydowany smak dania, tym wino powinno być bardziej wyraziste. Przeważnie są to czerwone wina o wyższej zawartości...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ....  Do jej przyrządzenia niezbędne będą oczywiście śledzie, które najpierw trzeba dokładnie oczyścić i wymoczyć. W tym samym czasie przyrządzić należy bazę pod zupę, czyli w garnku podgrzewamy 1,5(...) śmietany, najlepiej 30 proc.. Na koniec do wywaru dodajemy pokrojone w kawałki śledzie. Całość podgotowujemy na wolnym ogniu. By smak zupy był bardziej szlachetny, najlepiej przyrządzić ją kilka...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...

  • Kolejność wigilijnych potraw

    ...postaciami. Na wigilijnym stole bardzo popularny jest karp i śledzie, ale coraz częściej pojawia się także pstrąg czy łosoś. Na stole wigilijnym nie powinno zabraknąć też zupy grzybowej czy(...) karpia bardzo często podawana jest postna kapusta, a także ugotowane ziemniaki w mundurkach. Taką kapustę (bez mięsa, z grzybami, śliwkami, rodzynkami i czerwonym winem) najlepiej przygotować kilka dni...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......