• Informacje na temat:

    na śledzie surowego

Przepisy na temat: na śledzie surowego
  • Jak przygotować śledzie idealne?

    Śledzie są popularnym składnikiem wielu tradycyjnych sałatek i przekąsek,a w niektórych regionach nawet dań głównych.

  • Z garnków świata: Szwecja

    Szwedzi dosypują cukier nawet do chleba, robią śledzie w słodkim sosie. Cukier i koperek to dwie podstawowe przyprawy.

  • Śledź z cebulką, szczypiorkiem i sałatą

    Składniki: 4 filety śledziowe 3 średnie cebule szczypiorek szklanka mleka olej cytryna liście sałaty sól pieprz Przygotowanie: 1. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry. Śledzie umyj, mocz w wodzie, później w mleku przez 30 minut. Pokrój w cząstki. Delikatnie wkładaj do słoika kawałki śledzia naprzemiennie z plastrami cebuli, zostawiając kilka plasterków do...

  • Pyszna, zdrowa i bardzo łatwa do przygotowania surówka

  • Śledź z cebulką

    Składniki: 4 filety śledziowe 3 średnie cebule szczypiorek szklanka mleka olej cytryna liście sałaty sól pieprz Przygotowanie: 1. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry. Śledzie umyj, mocz w wodzie, później w mleku przez 30 minut. Pokrój w cząstki. Delikatnie wkładaj do słoika kawałki śledzia naprzemiennie z plastrami cebuli, zostawiając kilka plasterków do...

  • Pyszne i proste

  • Jak odchudzić święta?

    ...tylko ze śmietaną, doskonale smakuje także z jogurtem. Jeśli lubimy śledzie w oleju, dodajmy do nich odrobinę oleju lnianego lub rzepakowego. Pierogi lub uszka przygotujmy z dodatkiem mąki razowej...

  • „Kalafior, to nic innego jak kapusta z wyższym wykształceniem” - tak humorystycznie określił to warzywo Mark Twain. I chyba coś w tym jest! Bo choć kapuście niczego nie brakuje, kalafior ma ogromny potencjał kulinarny i świetne właściwości prozdrowotne. Potrzebuje kilku prostych dodatków, by zabłysnąć w oryginalnym daniu. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i smaczny w każdej postaci! Dziś główną rolę odegrał w sałatce. Młody, chrupiący, surowy kalafior w towarzystwie kilku prostych składników...

Artykuły na temat: na śledzie surowego
  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi....

  • Zapachy w kuchni. Pozbądź się ich

    Deskę, na której kroiłaś śledzie albo inne surowe ryby, zanurz w zimnej wodzie z sodą. Jeśli nie masz sody, wsyp do wody garść soli. Solą lub sodą możesz także wyszorować deskę. Zapach pochłoną również...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy....

  • Co jeść na lepszy nastrój?

    .... W twoim menu nie może też zabraknąć kwasów omega-3, które zmniejszają stany zapalne, regulują nastrój i chronią przed demencją. Najwięcej jest ich w rybach (śledzie, łosoś,dorsz) i orzechach. Ewentualnie...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Jedzenie na lepszy nastrój

    ...szczęścia. W Twoim menu nie może też zabraknąć kwasów omega-3, które zmniejszają stany zapalne, regulują nastrój i chronią przed demencją. Najwięcej jest ich w rybach (śledzie, łosoś, dorsz...

  • Kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z pieczeniem i gotowaniem. Ale czy wiedzieliście, że niektóre produkty powinniśmy jeść na surowo, aby móc czerpać z nich to, co najlepsze? Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są na tyle delikatne, że jakakolwiek obróbka termiczna może im jedynie zaszkodzić. Wysoka temperatura podczas gotowania, może sprawić, iż z pozoru zdrowe produkty staną się zupełnie bezwartościowe, a nasz trud, włożony w przygotowanie zbilansowanego posiłku pełnego...