• Informacje na temat:

    na śledzie solone z pieprzem i

Przepisy na temat: na śledzie solone z pieprzem i
  • Śledzie na ciabattach

    Składniki: ● 4 filety śledziowe solone bez skóry (mogą być to filety śledzia w oleju z dodatkiem octu) ● 4 duże ciabatty ● 2 papryki, żółta i czerwona ● pęczek koperku ● duża czerwona cebula ● liście  zielonej sałaty ● sól, pieprz Przygotowanie: Filety śledziowe pokrój na kawałki. Żółtą i czerwoną paprykę umyj, osusz, pokrój w paski, usuwając gniazda nasienne. Cebulę obierz, pokrój...

  • bardzo smaczne śledziki, delikatne w smaku

  • Śledzie z podgrzybkami

    ...na maśle grzyby. 3. Cebule obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na sitku i sparzyć dużą ilością wrzątku. Śledzie ułożyć w słoju, przekładając piórkami cebuli, zalać przestudzoną marynatą i odstawić na noc do lodówki. Podawać jako zimną przekąskę. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować koperkiem i natką. Czas przygotowania: 40 minut 1 porcja: 180 kcal Jeżeli znasz dokonały...

  • ekspresowe śledzie na Wilgilijny stół

  • Śledzie w śmietanie

    .... Cebulę wymieszać z jabłkami. Dodać dzwonka śledzi. Przyprawić, solą, pieprzem ziołowym i papryką. Dokładnie wymieszać. Włożyć do słoika, zakręcić i na godzinę wstawić do lodówki. 4. Śmietankę kremówkę ubić na półsztywno ze szczyptą soli, wymieszać z kwaśną śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem ziołowym. Koperek (kilka gałązek odłożyć do dekoracji) posiekać. Wymieszać z sosem śmietanowym. Połączyć ze...

  • Do pochrupania na wieczory zbliżającego się weekendu

  • Doskonała przekąska do chrupania. W ten sam sposób można też przyrządzić inne orzechy.

  • Śledzie z rodzynkami - przysłała katarzynka

    Przygotowanie: Śledzie pokroić w dzwonka, cebulę lekko zrumienić, rodzynki namoczyć w gotowanej wodzie. Wszystko razem połączyć. Smacznego!!!

  • Śledzie z trawą cytrynową i pieprzem

Artykuły na temat: na śledzie solone z pieprzem i
  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Śledzik z azjatycką nutą

    Śledzik od zawsze gościł na polskich stołach. W oleju, occie w pomidorach. Mój oryginalny przepis jest niezwykle szybki w przygotowaniu, bogaty w skł. odżywcze i im śledzie są dłużej marynowane tym są lepsze i bogatsze w smaku.Przystawka gotowa od ręki ;)

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi....

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy....

  • Nowa odsłona śledzika

    Składniki: 2 solone śledzie, 50 dag tłustego białego sera, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki śmietany, 2 łyżki majonezu, łyżka keczupu, 3 łyżki posiekanej natki, szczypta cukru, sól, pieprz, kilka listków sałaty. Przygotowanie: Dobrze wymoczone śledzie odfiletuj, zalej mlekiem i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie utrzyj masło z solą, pieprzem i cukrem. Cały czas ucierając...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Śledziowe kotleciki Andżeliki Piechowiak

    Składniki: 4 duże solone śledzie, naturalny serek homogenizowany, po 1/2 szklanki mleka i śmietany, jabłko, cebula, 4 łyżki majonezu, łyżka keczupu, 3 łyżki posiekanej natki, szczypta cukru, sól, pieprz, kilka listków sałaty Przygotowanie: Wymoczone śledzie odfiletuj, zalej mlekiem i odstaw na godzinę. Masło utrzyj z solą, pieprzem i cukrem. Dodaj śmietanę i serek homogenizowany. Filety wyjmij...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...