• Informacje na temat:

    na śledzie pieczone z olejem

Przepisy na temat: na śledzie pieczone z olejem
  • Śledź na dwa sposoby

    Tatar zle śledzia Składniki: 4 duże filety śledziowe po łyżce oleju i soku z cytryny 2 upieczone buraki łyżka oliwy 4 jajka ugotowane na twardo łyżka musztardy miodowej(...) wymieszaj z olejem i sokiem cytrynowym. 2. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj je z oliwą. 3. Jajka obierz i drobniutko posiekaj. Dodaj łyżkę musztardy i wymieszaj...

  • łatwy i szybki a najważniejsze pyszna babka :)

  • Sałatka śledziowa z buraczkami

    ...: 1. Buraki umyj, odkrój końcówki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową, skrop olejem, oprósz solą i pieprzem. Piecz 45 minut w 200°C. Ostudź, obierz, pokrój w drobną kostkę. Filety mocz w wodzie, odciśnij w dłoniach, pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj, obierz, ostudź. Ogórki i jajka pokrój w kosteczkę. 2. Buraki, śledzie, jajka, ogórki, sól i pieprz wymieszaj w dużej misce...

  • SZYBKA,SMACZNA.

  • Podaruj rodzinie zdrowe święta – zdrowe tłuszcze w świątecznych potrawach

    ..., tuńczyk czy śledzie. - Roślinne źródła niezbędnego kwasu alfa-linolenowego czyli podstawowego kwasu z rodziny omega-3, nie są wystraczające ale także bardzo ważne. Dobrym źródłem kwasu alfa-linolenowego(...) piękny zapach świeżego wypieku, wprowadzając domowników w świąteczną atmosferę.    ...i na zimno   Jeśli zastanawiamy się nad przystawkami i dodatkami do świątecznych dań, postawmy na śledzie...

  • Przywróćmy olej lniany na polskie stoły. Twarożek z olejem lnianym. Zdrowa i smaczna pasta do świeżego chleba.

  • Jak przygotować domową babkę cytrynową z olejem- sprawdzony przepis krok po kroku. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie ciasta - łatwe i szybkie. Babka idealna nie tylko na Wielkanoc - równie pyszna do herbaty i kawy...mniam!! :) Babkę tą można również upiec w keksówce (dł. 25cm), a cytryny można zastąpić 2 średnimi pomarańczami (skórka i sok). Cukier i skórkę z cytryny dobrze jest dodatkowo razem zmielić. Zapraszam do wypróbowania :)

  • Fantazyjny, zdrowy tort-zapiekanka z kaszy jęczmiennej, buraka, łososia z brokułowo-jajecznym wykończeniem.

  • Pizza na cieście z dodatkiem oleju.

  • Pieczony śledź w nowej odsłonie i lekkie rozmarynowe ziemniaki z piekarnika z tradycyjna sałatką z kiszonej kapusty. Lekko odswieżony piątkowy obiad.

Artykuły na temat: na śledzie pieczone z olejem
  • Strudel śledziowy z musem z pieczonych jabłek, chili i pora.

    ..., jednolite i sprężyste. Z ciasta uformować kulę. Posmarować olejem, włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. W tym czasie można przygotować nadzienie(...) przez ok minutę.     Śledzie w marynacie:      Płaty śledziowe włożyć do miski. Dodać pieprz, sól, chili, cynamon, gałkę muszkatołową, musztardę Dijon, miód, sok z cytryny, imbir i 2 łyżli...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • .... Nacieramy nimi pieczone warzywa, mięsa, ryby. Ponieważ pieczenie to również bardzo wysokie temperatury, w doborze odpowiedniego oleju będą tu obowiązywać te same czynniki, co przy smażeniu: temperatura(...) roślinne sięgamy robiąc majonezy, domowe pasty kanapkowe, musy warzywne, marynaty (np. słynne śledzie w oleju). Wybierając ulubiony olej lub oleje nie musimy się już więc kierować jego temperaturą...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi....

  • Przepis na święta

    ...menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór klasyczny? Barszcz. Biały z białą kiełbasą.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy....

  • Menu na obniżenie cholesterolu

    ...najmniej dwa razy w tygodniu jedz tłuste ryby morskie. Polecane są zwłaszcza: śledzie, makrela, czy łosoś (są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 ). Dobrym wyborem będzie także dorsz, flądra, sola...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Na tropie złych tłuszczów trans

    .... Wieprzowina i kurczak też zawierają tłuszcze trans, ale w mniejszej ilości. Warto je zastąpić produktami ze zdrowym tłuszczem. Jego źródła to: ryby z zimnych mórz (łosoś, makrela, halibut, śledzie), oliwa...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...