• Informacje na temat:

    na śledzie pieczone marynowane

Przepisy na temat: na śledzie pieczone marynowane
Artykuły na temat: na śledzie pieczone marynowane
  • Pieczone śledzie z orzechami ,rozmarynem i jabłkami

    ...o to by wyższa temperatura przyśpieszyła uwalnianie się smaku i zapachu z ziół i przpraw.      Przelewamy do naczynia do zapiekania . Następnie w marynacie umieszczamy śledzie. Przykrywamy i odstawiamy " na noc " do lodówki (  na conajmniej 10 godzin ).            * najlepiej użyć soli morskiej           Pieczenie      Wyjmujemy z lodówki śledzie w marynacie  , "nadziewamy...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Pieczone śledzie z orzechami ,rozmarynem i jabłkami

    ...przyśpieszyła uwalnianie się smaku i zapachu z ziół i przpraw.     Przelewamy do naczynia do zapiekania . Następnie w marynacie umieszczamy śledzie. Przykrywamy i odstawiamy " na noc " do lodówki (  na conajmniej 10 godzin ).     * najlepiej użyć soli morskiej     Pieczenie     Wyjmujemy z lodówki śledzie w marynacie  , "nadziewamy" rozmarynem i polewamy miodem.  Następnie wkładamy do...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi....

  • Śledzie na imprezie

    ...  Wymieszaj drożdże z łyżką mleka, cukrem i łyżeczką mąki. Odstaw na 15 minut, gdy się spienią i urosną - połącz z resztą składników, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Potem napełnij foremki na muffiny i piecz pół godziny w temperaturze 175 stopni. Ostudź.     Śledzie odsącz z oliwy, osusz ręcznikiem papierowym, oprósz chilli i pieprzem. Pokrój na kawałki różnej...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Goście, goście!

    ..., cukier Dodatkowo: marynowane drobne kapary, marynowana cebulka, gałązka zielonego koperku, woda mineralna gazowana do namoczenia śledzi Sprawdź, czy śledzie nie są zbyt słone. Jeżeli tak jest(...). Ugotowany pęczak połącz z purée buraczanym i dopraw do smaku startym serem Emilgrana. Przed podaniem na kaszy można położyć plasterki marynowanego buraka i gałązki tymianku. Pieczone warzywa...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Dom pachnący cynamonem

    ...się zupy). 2. Wszystko zagotować. 3. Połączyć z ryżem, dodać skórkę z cytryny oraz cytrynę bez skórki i pestek, pokrojoną w cienkie plasterki. Świąteczne śledzie marynowane Pomysł na marynowanie ich w ten sposób pochodzi z kuchni skandynawskiej, gdzie śledzie przygotowuje się na dziesiątki sposobów, a w okresie świąt pełno ich na stole. Dodatkową zaletą jest to, że można je...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...