• Informacje na temat:

    na odrobaczenie dla ludzi

Przepisy na temat: na odrobaczenie dla ludzi
Artykuły na temat: na odrobaczenie dla ludzi
  • Klara i Ilek

    Cześć dziewczyny, ja dziś z lekkim ogłoszeniem. W związku z tym, że wakacje w pełni... ludzie wyrzucają zbędny im balast. Balastem dla ludzi bywa zwierzę,...

  • Historia zboża jest tak długa, jak historia człowieka. Jest ono naszym nieodłącznym towarzyszem, ale skutki tej długowiecznej przyjaźni nie zawsze bywały korzystne. Chleb i zboża znane były ludności od bardzo dawna. Dokładnej daty nie sposób ustalić, ale wiemy na pewno, że już 10 tys. p.n.e. na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego, w Syrii i Palestynie uprawiano odmiany jęczmienia i pszenicy w namułach nad brzegami rzek. Przedtem zaś znano zboża rosnące dziko - do dziś można spotkać je w...

  • Interia i Onet do wzięcia!

    Onet, wraz z siostrą Interią, zostały znalezione na terenie magazynowym pod paletami, kiedy miały zaledwie tydzień. Szczęśliwie trafiły na moment, kiedy w Pruszkowskim Domu Tymczasowym dla kotów(...) na drapaku, jest też mistrzynią robienia  confetti z papieru toaletowego. Kiedy jest zadowolona - naprawdę głośno mruczy. Po zabawie chętnie przytula się do ludzi i zasypia na kolanach. Onet...

  • Czy konserwanty są szkodliwe dla zdrowia? Jak oddziałują na ludzki organizm? Czy powinniśmy się bać konserwantów?    Fot. 123RF.COM Konserwanty zostały wymyślone po to, by przedłużyć trwałość produktu - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia. Ekspert wyjaśniła, że nie każdy konserwant nadaje się do każdego produktu, a to reguluje ustawa. Konserwanty zajmują oznaczenia od E200 do E299, a więc całkiem sporo. Z założenia substancje te mają chronić...

  • Kiedyś wiedza dotycząca grzybów była zakazana. Uznawano je za przeklęte twory natury, których należy unikać. Na całe szczęście po średniowieczu nadszedł czas ludzi światłych, a grzyby wróciły na stoły. Zbieranie grzybów to naturalny odruch człowieka. Nie da się dokładnie określić, kiedy ludzie zasmakowali w grzybach, ale na pewno były one jednym z pierwszych pokarmów zbieranych w lasach. W starożytności wielbiono je i uważano za boski dar. Rzymianie podawali je na ucztach, a nawet próbowali...

  • Chroni przed osteoporozą, zawałami i jest źródłem cennych witamin. Z drugiej strony przyczynia się do powstania alergii, cukrzycy i raka. Krytykowane i cenione jednocześnie. Wywołuje niekończące się spory wśród naukowców, lekarzy i zwykłych ludzi. Poznaj prawdę o mleku. Fot. 123RF Mleko w Polsce jest produktem uważanym za niemalże święty. Nasze babcie nie wyobrażały sobie śniadania bez szklanki tego białego napoju. Wynika to z rolniczej tradycji Polski, gdzie mleko jest podstawą diety. Nic...

  • Czekolada ma swoich wielbicieli na całym świecie. Jest nie tylko elementem diety, przeniknęła również do licznych sfer naszego życia. Smakołyk ten towarzyszy modzie, pielęgnacjom ciała, dekoracjom domowym, może być ofiarowywany w podzięce, przeprosinach czy na specjalne okazje. Słowem, spotykamy się z nim na co dzień, niemal w każdej dziedzinie życia. Pod różnymi postaciami Pitna, na patyku, gorąca, jako polewa, w rogalikach lub na ostro - czekolada ma obecnie zastosowanie w wielu...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Drugie śniadanie w szkole to dla dziecka bardzo ważny posiłek, gdyż dostarcza mu niezbędnej energii w ciągu dnia. Uczeń w ciągu dnia musi mieć siłę zarówno do nauki, ćwiczeń fizycznych, a także do zabawy podczas przerw. Podstawą drugiego śniadania jest kanapka. Nic w tym dziwnego, ponieważ można ją przygotować w bardzo krótkim czasie i modyfikować jej skład na wiele sposobów. Warto przy tym pamiętać o kilku podstawowych zasadach, o których przypominają organizatorzy ogólnopolskiej akcji...

  • Od dawna podejrzewaliśmy, że miłość i jedzenie mają ze sobą wiele wspólnego. Teraz potwierdzają to wyniki najnowszego badania marki Knorr oraz przeprowadzony eksperyment - smaki łączą i zbliżają nas do siebie, a wspólne jedzenie może być okazją do flirtu lub nawet początkiem... miłości. Życie bez smaku - nudne, bez miłości - puste. Miłość i smak mają wiele wspólnego, a "przez żołądek do serca" to nie tylko czcze powiedzenie. Okazuje się, że smak może być kluczem do serca wybranka, że wspólne...