• Informacje na temat:

    na jaką grubość rozwałkowac ciasto na pierogi

Przepisy na temat: na jaką grubość rozwałkowac ciasto na pierogi
  • Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy jak na zwykłe pierogi. Rozwałkujemy na grubość ok 0,5 cm (nie cieńsze, bo ciasto się spali). Wycinamy kółka, kwadraty. Faszerujemy wg uznania (ja najlepiej lubię mięsne) i smażymy na gorącym oleju. Ilość jak na placki ziemniaczane. Smacznego. Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Sekret dobrych pierogów tkwi w cieście

  • Angielski piknik

    ...ok 1,5 cm wolnego ciasta z brzegu. Ciasto złożyć, brzegi zlepić. Gotowe pierogi układać na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blachach i nieco ponakłuwać. Żółtko zmieszać z mlekiem i posmarować(...), - mąka do podsypywania Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać 50 g masła w płatkach. Stopniowo wlać 125 ml mleka i wyrobić na gładkie ciasto za pomocą...

  • Ciasto to jest bardzo łatwe. Nie potrafię gotować ale pierogi wychodzą mi przepyszne! Wiele osób męczy się ze zbyt twardym ciastem,co czasami powoduje niechęć do dalszego ich robienia... Ten przepis jest świetny! Ciasto jest miękkie i bardzo łatwo można je rozwałkować, jak i lepić z niego pierogi :)

  • Dziś trochę z innej beczki. Jeżeli chodzi o ciasto na pierogi, każdy ma swój ulubiony przepis. Ja wypróbowałam kilka i dochodzę do wniosku, że to było najlepsze :)

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Najlepsze ciasto na pieczone pierogi. Proponuję farsz : kurczak suszone pomidory i szpinak

  • Kto z nas nie lubi pierogów? Jednak ile domów tyle przepisów na ciasto i farsz. Najważniejsze to zaparzyć mąkę wrzątkiem i dać ciastu chwilę odpocząć. Dodatek oliwy do ciasta pierogowego sprawia, że staje się ono bardziej sprężyste i łatwe w lepieniu. Pierogi lepią się świetnie, a ciasto nie klei się do wałka ani do rąk. Spróbujcie sami!

  • Recepturę opracowywałam bardzo długo, aż w końcu się udało! Moim sekretem jest... gorąca woda do zaparzania mąki (!) ciepła miska oraz składniki - zamiast jajek pojawia się oliwa i olej (jeśli lubicie, możecie dodać też roztopione masło). Tak przygotowane ciasto jest cienkie, elastyczne, delikatne.

  • Pieczone pierogi na słodko

Artykuły na temat: na jaką grubość rozwałkowac ciasto na pierogi
  • Pierogi z ziemniakami

    Delikatne ciasto, pyszne nadzienie.

  • Już niedługo wraz z naszymi bliskimi usiądziemy do wieczerzy wigilijnej. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne potrawy, przygotowane z najwyższą dbałością i starannością. Wśród 12 dań zaserwujemy pierogi i uszka - jak je przygotować, aby były idealne? Pierogi znane są każdemu Polakowi i niemal każdemu turyście odwiedzającemu nasz piękny kraj. Jadamy je często, pojawiają się na naszych stołach nawet kilkanaście razy w roku, w tym obowiązkowo w święta Bożego Narodzenia. Na uszka zaś...

  • Jak przygotować ravioli?

    Składniki:  400 g mąki tortowej i semoliny 4 jaja Wymieszaj oba rodzaje mąki. Wysyp na blat, dodaj jajka i szczyptę soli. Wymieszaj, a następnie ugnieć ciasto. Dodaj 2 łyżki wody, jeśli uważasz, że ciasto jest zbyt zbite. Uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw na minimum 2 godziny. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 -1,5 cm. Pokrój ciasto w paski. Nakładaj nadzienie, zwilż brzegi wodą. Nakładaj...

  • Któż nie pamięta smaku pierogów z truskawkami, przygotowanych przez babcię? Dla nas to najprawdziwszy smak wakacji. Pamiętajcie jednak, że pierogi na słodko to nie tylko te truskawkami, ale również cała masą innych receptur, które przypominają nasi użytkownicy! Fot. 123RF/PICSEL Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy tez Australijczycy zachwycają się smakiem naszych ruskich lub pierogów z kapustą i...

  • Z brzoskwiniami i morelami

    ...ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Środek każdego posyp odrobiną mąki ziemniaczanej lub bułki tartej, połóż całą morelę i zlep jak(...)Tarta z brzoskwiniami Składniki na 8-10 porcji: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 12 i 1/2 dag zimnego masła lub margaryny, 1 jajko, 1 łyżka cukru, 50 ml lodowatej wody, szczypta soli. Ponadto: 10

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...

  • Paczki z roza i bez rozy

    ...dobre i zle strony. Z tych dobrych to takie, ze ciasto jest rownomiernie usmazone, puszyste i nic podczas smazenia nie wyplywa. Z tych zlych tak nadziac mozna paczki tylko zmielona masa konfiturowa(...), masa zoltkowa, stopionym maslem, lekko wyrobic. Dodac reszte skladnikow. Wyrobic dosc luzne ciasto i odstawic w cieple na 1 h az podwoi objetosc. Rozwalkowac na grubosc 2 cm, wycinac krazki...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Sery - smaczne odcienie bieli

    ...podawała sam ser, który jedliśmy z rzodkiewkami przyniesionymi prosto z ogrodu. Pieczone pierogi z fetą, ziemniakami i ziołami Stopień trudności: dla początkujących Liczba sztuk: 12 Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny Ciasto: 400 g mąki, 200 g masła, 2 łyżki śmietany, 1/2 łyżeczki soli, jajko Farsz: 130 g fety, 350 g ugotowanych ziemniaków, cebula dymka, drobno posiekana, bez...

  • Nie ma co dyskutować: Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa ta podbija również światowe salony. Amerykanie, Anglicy, czy też Australijczycy zachwycają się ich smakiem. Tylko jak je przygotować, aby były nie tylko smaczne, ale również bardzo ładne? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy twierdzą, że w przypadku pierogów liczy się przede wszystkim wnętrze. Pomysłów na różnego rodzaju farsze - zarówno te słodkie, jak i wytrawne - znajdziecie co nie miara. Jednak naszym zdaniem, równie istotnym...