• Informacje na temat:

    na ile stopni trzeba ustawić makaron cannelloni

Przepisy na temat: na ile stopni trzeba ustawić makaron cannelloni
  • Super rurki makaronowe, które można podawac w dwóch wersjach: mięsnej i wegetariańskiej.

  • Kiedyś jadłem w Toskanii kalmary faszerowane pysznym, pikantnym, krewetkowym nadzieniem. Smak pozostał... Ostatnio przeczytałem "Śródziemnomorskie lato" - wspomnienia Davida Shalleck'a z jego pracy jako szef kuchni na śródziemnomorskim jachcie, gdzie przytoczony jest przepis na cannelloni z takim farszem. Niebo w gębie! Zamiast cannelloni użyłem otrzymanego w prezencie liguryjskiego makaronu paccheri ondulati (grube, karbowane rurki). Podałem jako przystawkę - moje Walentynki były...

  • Makarony to moja słabość, a to ich kolejna odsłona.

  • Przepyszna bomba kaloryczna, idealna na proszony obiadek lub kolację :)

  • Sprawdzony przepis na "Cannelloni z ricottą"

  • Wilgotny i puszysty niczym ucierane ciacho, a połączenie tymianku i dyni mnie urzekło. Pałaszujemy na ciepło lub na zimno, podle preferencji.

  • Niemożliwie aromatyczne, orzeźwiające ciacho. Z jednej strony lekkie i puszyste, a z drugiej wilgotne, maślane.

  • Dzień wcześniej robiłam gołąbki ,zostało trochę farszu a że nie jestem osobą która wyrzuca jedzenie to wykombinowałam- gotujesz,ryzykujesz na końcu smakujesz i ......? dla mnie bomba!!! niestety zdjęcia nie zdążyłam zrobić bo danie po prostu znikło

  • Świetne włoskie danie. Polecam.

Artykuły na temat: na ile stopni trzeba ustawić makaron cannelloni
  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Musztarda to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju wędlin. Można wykorzystywać ją w kuchni także do robienia sosów sałatkowych, panierki czy marynat do mięs. Co trzeba o niej wiedzieć? Na co uważać, kupując ją w sklepie? Kiedy lepiej jej nie jeść? Musztarda to świetny dodatek do mięs. Fot. 123RF.COM/PICSEL Gorczyca była lekiem Grecy i Rzymianie używali gorczycy jako leku na artretyzm i bóle zębów. Zalecał ją nawet sam Hipokrates. W starożytnym Egipcie z kolei ziarna gorczycy stosowano na bóle...

  • Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie. Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż...

  • Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie. Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Dobrze zbilansowana dieta wpływa korzystnie nie tylko na szczupłą sylwetkę i zdrowie fizyczne, ale także na nasze samopoczucie i humor. Fot. 123 RF Warto wiedzieć, że produkty, które spożywamy mogą wywoływać zniechęcenie i apatie, a inne wręcz odwrotnie wprawiać w dobry nastrój! Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru? Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to...