• Informacje na temat:

    na ile stopni piec karpatkę

Przepisy na temat: na ile stopni piec karpatkę
  • Najlepsza domowa Karpatka. Prosta, smaczna i efektowna.

  • Karpatka jest ulubionym ciastem mojej Babci. Gdy jadę do niej w odwiedziny, aby sprawić jej przyjemność, przywożę lub piekę na miejscu dla niej to właśnie ciasto. Inni domownicy też nie narzekają. ;)

  • Znakomita karpatka

  • ...tradycyjna Karpatka lekko udoskonalona kropelką alkoholu...

  • bardzo dobra karpatka, która zawsze się udaje!!!

  • Pasuje na każdą okazję.

  • Cudne

  • Kruche ciasto ptysiowe przełożone cudownym kremem budyniowym

  • Jedyna w swoim rodzaju... i szybko znika :)

  • Kolejny przepis z rodzinnych zapisków mojej mamy :) Wbrew opiniom to naprawdę proste w wykonaniu ciasto. A smaku chyba nie muszę zachwalać ;) Polecam wypróbować!

Artykuły na temat: na ile stopni piec karpatkę
  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Weekend to idealny czas na pieczenie ciast. Macie ochotę na klasyczne wypieki, a może wolelibyście spróbować czegoś nowego? Mamy dla was kilka ciekawych propozycji. Już od samego patrzenia na te ciasta można zrobić się głodnym. Co bardzo ważne, ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wyjątkowych zdolności cukierniczych. Wystarczą dobre chęci i trochę zapału. Który z tych przepisów wypróbujecie jako pierwszy?   1. Łaciata babka kawowo-waniliowa Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby...

  • W większości polskich domów po świętach lodówki pękają w szwach. Wędliny, sery, resztki pieczeni, sporo pieczywa - zdarza się, że produkty te trafiają do kosza, chociaż nie są zepsute i można je ponownie wykorzystać do przygotowania smacznych i sycących dań. Jak to zrobić? Chętnie podpowiemy! Pomysł nr 1: BigosPolacy uwielbiają proste i pożywne dania jednogarnkowe. Dlatego aromatyczny bigos czy sycący gulasz to doskonały sposób na wykorzystanie resztek! Jeśli po świętach zostało ci sporo...

  • Wiadomo, że arbuz składa się w 92% z wody, i że doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Są jednak trzy fakty o tym owocu, które bez wątpienia cię zaskoczą. 1. W arbuzie jest więcej antyoksydantów niż w pomidorze! Arbuz zawiera dużo więcej likopenu niż surowe pomidory. W około szklance arbuza jest półtorej raza więcej tego antyoksydantu niż w dużym pomidorze. Pamiętajmy, że likopen to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, tym samym opóźniając...

  • Jesteście ciekawi, co o Multicookerze sądzą laureaci konkursu: "Dlaczego Multicooker jest lepszy niż tradycyjne garnki i patelnie?" Zobaczcie ich opinie! Opinia Pani Magadaleny S. z Klembowa "Testowanie Multicookera przypadło mi akurat w największe upały, kiedy rodzina odmawiała jadania ciepłych posiłków, jednak mimo wszystko zaczęłam przygotowywać w nim posiłki rezygnując z garnków. Multicooker spodobał mi się od pierwszego użycia...czyli od omleta, który wyszedł idealny. Jednak moje...

  • Twarda łupinka orzechów laskowych skrywa same skarby: moc witamin oraz składników odżywczych, które w bardzo pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie. Trudno znaleźć osobę, która nie znałaby smaku orzechów laskowych. Są fantastycznym dodatkiem do wielu deserów, którym nadają głęboki, szlachetny smak. Równie dobrze sprawdzają się w daniach wytrawnych. Ale czy wiedzieliście, że te małe orzeszki są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe? W tych niepozornych łupinkach kryje się moc...

  • Z odchudzaniem wiąże się ogromna ilość przekonań, które w wielu przypadkach okazują się zwykłym mitami. Zobaczcie, jak się odchudzać mądrze i nie wpaść w pułapkę „mądrych rad", które - zamiast ułatwiać - utrudniają zrzucanie nadmiernych kilogramów. Wielu osobom dieta kojarzy się z wyrzeczeniami i nieustannym odmawianiem sobie przyjemności. Aby przekonać się, czy rzeczywiście tak musi być, postanowiliśmy zrewidować kilka popularnych mitów na temat odchudzania. Mit pierwszy: Desery są...

  • Marzyłeś kiedyś o innym kolorze oczu? Okazuje się, że w swojej kuchni znajdziesz produkty, które umożliwią ci taką zmianę. Jeśli kiedykolwiek marzyłeś o innym kolorze oczu, powinieneś wiedzieć, że jego zmiana jest możliwa. Nie mówimy w tym wypadku o barwionych soczewkach, operacjach ani aptecznych lekach. Okazuje się bowiem, iż istnieją naturalne produkty, pozwalające zmienić kolor tęczówek. Warto jednak pamiętać, iż proces ten wymaga czasu, a efekty nie pojawią się z dnia na dzień. Mimo...