• Informacje na temat:

    na ile można odstawić ciasto drożdżowe

Przepisy na temat: na ile można odstawić ciasto drożdżowe
  • Porcja na dużą blachę lub ok. 16 drożdżówek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z lat 60. XX wieku. i stanowi część przepisu wykorzystywanego do robienia ciasta półfrancuskiego drożdżowego - na wyrobione ciasto drożdżowe daje się jeszcze kostkę miękkiego masła, rozwałkowuje, składa kilka razy i wałkuje itd. (jak ciasto francuskie). Ja wykorzystuję tylko przepis na ciasto drożdżowe, według mnie jest pyszne, choć bardziej pracochłonne od innych przepisów, które znam.

  • Pyszne i proste

  • Ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste, można wykorzystać do zrobienia strucli makowej

  • Ten przepis mam już sprawdzony. Z proporcji wychodzi ciasto na 1 pizzę o średnicy 60 cm. Ciasto po wyrobieniu jest elastyczne. Polecam :)!!!

  • Jak już zdąrzyliście pewnie zauważyć bardzo lubię niezbyt słodkie i mocno cytrynowe desery. Jeśli również lubicie te klimaty to zapraszam na moje dzisiejsze ciasto. Jest bardzo orzeźwiające, idealne na ostatnie upały. W smaku przypomina trochę sernik na zimno, chociaż nie ma w nim ani odrobiny sera. Jeśli chcecie być bardziej ambitni można je przygotować na upieczonym własnoręcznie cienkim biszkopcie, a jeśli zwyczajnie nie macie na to czasu, można go spokojnie zastąpić gotowymi biszkoptami,...

  • Prosty przepis na naleśniki w formie torcika przekładane bitą śmietaną z białym serem.

  • Na ciasto drożdżowe jest tyle przepisów, ile kucharek je piekących :) Każda ma swój patent, ulubione proporcje i sprawdzone tricki. Poniższa wersja jest moim najlepszym eksperymentem pod znakiem drożdży jak dotąd! Drożdżówka wychodzi gruba, puszysta, miękka i wilgotna - znika z talerza w okamgnieniu!

  • Bardzo proste ciasto, które nadaje się do pieczenia rogalików, ciastek, pasztecików itp....

  • Ciasto banalne w wykonaniu ale niebanalne w smaku. Polecam każdemu. Robi ono furorę wśród znajomych ale i nie tylko.

  • Pyszny i aromatyczny drożdżowiec.

Artykuły na temat: na ile można odstawić ciasto drożdżowe
  • Szpinakowe ślimaczki

    ...  Ciasto: Podgrzać mleko, do miseczki włożyć drożdże oraz odrobinę cukru, zalać letnim mlekiem, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. W misce wymieszać mąkę, szczyptę soli, oliwę (ja daję ” na oko”) oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.     Farsz: Szpinak świeży zblanszować, pokroić (wedle uznania drobno lub na duże kawałki), na...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Jedzenie, które truje

    .... Nikt nie sumuje, ile syntetyków zjadamy na co dzień! Lekarze coraz częściej winą za rozmaite schorzenia cywilizacyjne, jak alergie, astma, depresja, migrena, cukrzyca czy osteoporoza, obciążają(...). A coś jeść przecież trzeba... Czy w dzisiejszych czasach, robiąc codzienne zakupy w zwykłych sklepach w ogóle można uniknąć chemii w jedzeniu? – Całkowicie wyeliminować się jej nie da, możemy za to...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • ... swiateczny przysmak wloski czyli PANETTONE DI NATALE

    ...i pieknej Luci... a bylo to w Mediolanie ( bo stamtad to ciasto pochodzi)--- Toni byl piekarzem i zakochal sie w slicznej dziewczynie o imieniu Lucia ... nie wiedzial, jak wyrazic jej swoje uczucie(...), ze do ciasta dodal, tak jak do chleba drozdzy. ( pane po wlosku to chleb ) I ciasto wyroslo ... wysoko... wysoko. Nic to jednak nie odebralo mu smakowitosci i dziewczyna przyjela dar z zadowoleniem...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Na medycynie, piłce nożnej i kulinariach znamy się wszyscy, a przynajmniej lubimy tak sądzić. Polskie produkty spożywcze nie mają przed Tobą tajemnic? Sprawdź swoją wiedzę! Fot. materiały prasowe - Uczcijmy wspólnie Dzień polskiej żywności - zapraszają organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. 25 sierpnia, właśnie z okazji Dnia polskiej żywności, przygotuj danie z rodzimych składników, powróć do smaków z dzieciństwa lub poeksperymentuj w kuchni i stwórz własny...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...