• Informacje na temat:

    na czym ugotować żurek

Przepisy na temat: na czym ugotować żurek
  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • to taki "mój" żurek, jak narazie nie było takiego któremu by nie smakował ;)))

  • ...4 ząbki czosnku; 4 suszone prawdziwki; 250 ml śmietany; liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, tymianek, koperek, pieprz, sól; 1 kg ziemniaków oddzielnie ugotowanych. Grzybki moczymy(...) grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, zakwas, pulpety i na końcu śmietanę. Żurek posypujemy zielonym koperkiem. Oddzielnie podajemy ugotowane ziemniaki z pokrojonym i zrumienionym boczkiem...

  • Na moim stole żurek gości nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych...

  • Tradycyjny smak zalewajki

    Ile kucharek, tyle przepisów na zalewajkę. Choć jest to jedna z najprostszych do przygotowania zup i zwykle zawiera mniej treściwych składników niż biały barszcz czy żurek, jej lekko kwaskowy smak ma wielu wielbicieli.

  • W naszym domu często spierają się z czym mam podać żurek. Jeden lubi z kiełbasą, inny z ziemniakami, jeszcze inny woli z jajkiem. Zrobiłam więc taki, który zadowolił wszystkich.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Dodaj posiekaną natkę. Dopraw cytryną, solą, pieprzem, bulionem. Włóż jarzyny, podduś, dodaj pokrojone jajka. Żurki i barszcz I.  Żurek z kiełbasą Za 20 zł: Składniki:  ●25 dag wędzonki ●500 ml gotowego zakwasu na żurek (żytniego) ●2 łyżki susz. grzybów ●włoszczyzna ● ząbek czosnku ● 25 dag ziemniaków ● 4 małe kiełbaski ● 5 dag słoniny ●ew. sól Sposób przygotowania: Grzyby namocz...

  • Dobra zupa

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...ciasta: Nie oszczędzaj czasu na wyrabianiu ciasta drożdżowego. Musisz to robić tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia i dłoni. Wtedy ciasto się uda! Pyszny żurek i kiełbasa Gdy jest zbyt kwaśny: Zupę możesz uratować, dodając odrobinę cukru i większą ilość śmietany. Gdy to nie pomoże, dosyp szczyptę sody oczyszczonej. Przesolona zupa: Jeśli żurek okazuje się zbyt słony, wrzuć...

  • Staropolskie i pyszne danie.

Artykuły na temat: na czym ugotować żurek
  • Bezmięsny żurek z wasabi i ziemniaczanym purée

    ...czym wrzuć do zupy wraz z przyprawami. Całość zagotuj. Z ziemniaków ugotowanych w posolonej wodzie przygotuj puree z dodatkiem szczypiorku, koperku i natki. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na maśle i wymieszaj z puree. Żurek podawaj z ziemniakami. Przepis pochodzi z książki Darii Ładochy "Nowoczesna kuchnia polska" 

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Zupa nad zupami

    Francuzi na pierwsze danie jedzą zieloną sałatę, włoskie primi piatti to oczywiście pasta, a my, Polacy, nie gęsi i swoją zupę mamy. Jeśli ugotować ją na warzywach, chudym mięsie, bez śmietany, mąki i tłuszczu, będzie to najzdrowsze pierwsze danie na świecie!

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    ...warzywnych sałatek i świątecznych przystawek. Żurek Nasza Specjalność WINIARY – niezastąpiony do uzyskania odpowiedniego smaku zupy. Zawiera składniki, które znamy z naszej kuchni: mąkę żytnią(...) Dekoracyjny WINIARY (400 ml) – ok. 5,20 zł Żurek Nasza Specjalność WINIARY – ok. 1,90 zł Kostka Mięsna WINIARY (opakowanie 6 kostek) – ok. 1,75 zł Sos czosnkowy WINIARY – ok. 4,20 zł Kiedy za...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Na szlaku smaku z marką WINIARY – odkrywaj zupy razem z nami!

    ...i marchewki dodać ulubiony smak Rodzinnej Zupy WINIARY i 6 porcji domowej zupy gotowych! Dostępna aż w pięciu smakach: Barszcz biały, Żurek, Kartoflanka, Grochówka i Krupnik w bardzo atrakcyjnej cenie(...) domu, czyli ziemniaki i marchewka. Pyszna zupa dla całej rodziny od marki WINIARY dostępna jest w pięciu lubianych smakach: Kartoflanka, Żurek, Barszcz Biały, Grochówka i Krupnik. Rodzinna Zupa WINIARY...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Zupy na zdrowie

    ...cierpiące na choroby przewodu pokarmowego (wrzody, refluks, choroby woreczka żółciowego).  Te tłuste i raczej zawiesiste (gulaszowa, żurek, barszcz biały z kiełbasą, czy ukraiński, a także flaki) i te...

  • Jeśli chcesz poznać kuchenne sekrety jednego z najbardziej zakręconych polskich blogerów kulinarnych, weź udział w naszym konkursie i wygraj najnowszą książkę Szymona Kubickiego. Gotujący facet to prawdziwy skarb. Jest jeszcze cenniejszy, jeśli przygotowywane przez niego potrawy są zdrowe i smaczne. Takim kuchennym skarbem jest Szymon Kubicki, autor bloga Facet i kuchnia, który w swojej najnowszej książce dzieli się z czytelnikami wieloma kreatywnymi pomysłami, udowadniając, że zdrowe...