• Informacje na temat:

    na czym ugotować żurek

Przepisy na temat: na czym ugotować żurek
  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • to taki "mój" żurek, jak narazie nie było takiego któremu by nie smakował ;)))

  • ...4 ząbki czosnku; 4 suszone prawdziwki; 250 ml śmietany; liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, tymianek, koperek, pieprz, sól; 1 kg ziemniaków oddzielnie ugotowanych. Grzybki moczymy(...) grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, zakwas, pulpety i na końcu śmietanę. Żurek posypujemy zielonym koperkiem. Oddzielnie podajemy ugotowane ziemniaki z pokrojonym i zrumienionym boczkiem...

  • Na moim stole żurek gości nie tylko w okresie Świąt Wielkanocnych...

  • Tradycyjny smak zalewajki

    Ile kucharek, tyle przepisów na zalewajkę. Choć jest to jedna z najprostszych do przygotowania zup i zwykle zawiera mniej treściwych składników niż biały barszcz czy żurek, jej lekko kwaskowy smak ma wielu wielbicieli.

  • W naszym domu często spierają się z czym mam podać żurek. Jeden lubi z kiełbasą, inny z ziemniakami, jeszcze inny woli z jajkiem. Zrobiłam więc taki, który zadowolił wszystkich.

  • Wielkanocne dania na stół! Sprawdzone przepisy dla wymagających

    ...koloru. Następnie studzimy. Żółtka rozcieramy widelcem, łączymy z podsmażonym farszem i dodajemy kilka łyżek majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Połówki jajek obficie napełniamy farszem.  Żurek z białą kiełbasą Sposób przygotowania Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść...

  • Dobra zupa

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Dodaj posiekaną natkę. Dopraw cytryną, solą, pieprzem, bulionem. Włóż jarzyny, podduś, dodaj pokrojone jajka. Żurki i barszcz I.  Żurek z kiełbasą Za 20 zł: Składniki:  ●25 dag wędzonki ●500 ml gotowego zakwasu na żurek (żytniego) ●2 łyżki susz. grzybów ●włoszczyzna ● ząbek czosnku ● 25 dag ziemniaków ● 4 małe kiełbaski ● 5 dag słoniny ●ew. sól Sposób przygotowania: Grzyby namocz...

  • Staropolskie i pyszne danie.

Artykuły na temat: na czym ugotować żurek
  • Bezmięsny żurek z wasabi i ziemniaczanym purée

    ...czym wrzuć do zupy wraz z przyprawami. Całość zagotuj. Z ziemniaków ugotowanych w posolonej wodzie przygotuj puree z dodatkiem szczypiorku, koperku i natki. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na maśle i wymieszaj z puree. Żurek podawaj z ziemniakami. Przepis pochodzi z książki Darii Ładochy "Nowoczesna kuchnia polska" 

  • Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich głęboki i bogaty smak. Fot. 123RF/Picsel Czym różni się barszcz biały od żurku? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak naprawdę są one tym samym daniem, kryjącym się pod różnymi...

  • Zupa nad zupami

    Francuzi na pierwsze danie jedzą zieloną sałatę, włoskie primi piatti to oczywiście pasta, a my, Polacy, nie gęsi i swoją zupę mamy. Jeśli ugotować ją na warzywach, chudym mięsie, bez śmietany, mąki i tłuszczu, będzie to najzdrowsze pierwsze danie na świecie!

  • Od lat ta zupa jest obowiązkowym elementem na wielkanocnym stole. Dziś nikt już nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego żurku. W czym tkwi sekret tej niezwykłej potrawy? Fot.123RF/Picsel Nazwa żur pochodzi od staroniemieckiego słowa sūr, które dosłownie znaczy „kwaśny" lub „skisły". Zupa ta uważana jest za specjał polskiej kuchni, choć często pojawia się również w menu naszych sąsiadów - Białorusinów, Czechów i Słowaków. Nic dziwnego, że łechtała podniebienia mieszkańców tych regionów,...

  • Koszyk pełen pomysłów na wielkanocne potrawy  z marką WINIARY!

    ...warzywnych sałatek i świątecznych przystawek. Żurek Nasza Specjalność WINIARY – niezastąpiony do uzyskania odpowiedniego smaku zupy. Zawiera składniki, które znamy z naszej kuchni: mąkę żytnią(...) Dekoracyjny WINIARY (400 ml) – ok. 5,20 zł Żurek Nasza Specjalność WINIARY – ok. 1,90 zł Kostka Mięsna WINIARY (opakowanie 6 kostek) – ok. 1,75 zł Sos czosnkowy WINIARY – ok. 4,20 zł Kiedy za...

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

  • Na szlaku smaku z marką WINIARY – odkrywaj zupy razem z nami!

    ...i marchewki dodać ulubiony smak Rodzinnej Zupy WINIARY i 6 porcji domowej zupy gotowych! Dostępna aż w pięciu smakach: Barszcz biały, Żurek, Kartoflanka, Grochówka i Krupnik w bardzo atrakcyjnej cenie(...) domu, czyli ziemniaki i marchewka. Pyszna zupa dla całej rodziny od marki WINIARY dostępna jest w pięciu lubianych smakach: Kartoflanka, Żurek, Barszcz Biały, Grochówka i Krupnik. Rodzinna Zupa WINIARY...

  • Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole i specjalność naszej polskiej kuchni. Aby zachwycał swoim wyrazistym smakiem, powinien być przygotowywany ze specjalnych składników – zakwasu, odpowiednio dobranych warzyw, mięsa, jaj i przypraw. Fot. materiały prasowe Jak go zrobić, by podbił podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy? Co dodać, by wzmocnić jego aromat? Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na idealny wielkanocny żurek. Smak tradycjiZnany od pokoleń żurek swój...

  • Zdrowe świętowanie? Z tymi sztuczkami da się!

    ...przepis na żurek Odchudź go, gotując go na wywarze warzywnym, a nie na kiełbasie. Tę ugotuj osobno. Dzięki temu żurek mniej obciąży wątrobę. Tłustą śmietanę do zabielenia zastąp kremowym serkiem...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...