• Informacje na temat:

    na czym smażyć ziemniaki

Przepisy na temat: na czym smażyć ziemniaki
  • Gulasz węgierski na pikantnie z dodatkiem ziemniaków

    ...z pestek i pokroić w paseczki.Ziemniaki obrać, pociąć na kawałeczki. Mięso opłukać, osuszyć. W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałeczki mięsa. Mieszając, smażyć je, aż się zrumienią. Potem dodać(...) całość zawrze,po czym zmniejszyć płomień i dusić gulasz pod przykryciem jeszcze 1 godzinę i 45 minut. Około 15 minut przed końcem duszenia dolać wino i dołożyć pokrojone ziemniaki. Natkę opłukać...

  • szybsza i trochę bardziej "uboga" wersja duszonek, ale równie smaczna :)

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...właściwe ziemniaki. Można to poznać po oznaczeniu na opakowaniu. Opatrzone literą "A" są najlepsze do sałatki, nie rozpadają się i dają się ładnie kroić, "B" - uniwersalne, nadają się np. na frytki. Natomiast ziemniaki "C", mączyste i sypkie po ugotowaniu, najlepiej przeznaczyć na purée, knedle czy kopytka. Kartoflanka z koprem włoskim: łyżka oliwy 20 g masła 1-2 bulwy (300 g) kopru włoskiego...

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

  • Uda Kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami

    ...blaszkę i zapiekamy na złoto w piekarniku. Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, środki wyciskamy i sok zlewamy do miski. Łączymy z olejem, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy filety owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki.      Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody...

  • inny sposob na podanie ziemniakow

  • Powidła na chlebku z ziemniakami

    ...z pestek przez specjalne gliniane cedzidła. Z czym można jeść powidła? Ponoć najlepiej smakują na chlebku z... ziemniakami. Bochenek żytni z ziemniakami to jedna z najstarszych receptur kulinarnych(...) się tanie i łatwo dostępne ziemniaki. Sprytne gospodynie szybko zauważyły, że dodanie do ciasta chlebowego ugotowanych i utartych kartofli zwiększa liczbę wypiekanych bochenków i polepsza smak chleba...

  • bo gotowane się przejadły :)

  • Krem z porów i ziemniaków

    ...ogniu. 2. Umyj i obierz pozostałe warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, pory i łodygi selera w krążki. Wrzuć do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem, dodaj tymianek, zalej bulionem i wodą. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, 20-30 minut. 3. Zdejmij zupę z ognia, po czym dokładnie zmiksuj. Dodaj jogurt i podgrzej (nie gotuj). Przypraw solą i pieprzem. 4. Plasterki szynki porwij na małe kawałki...

  • Wypróbowany przepis na "Kiełki - z czym smakują najlepiej?"

Artykuły na temat: na czym smażyć ziemniaki
  • Te wspaniałe ziemniaki!

    Jak by ich nie przygotować, ziemniaki są smaczne i łatwo je wyhodować. Ja sadzę różne odmiany: małe i duże, w różnych kolorach: od żółtych do fioletowych. Tutaj zdradzę moje podejście do uprawy tych pysznych bulw i podzielę się moimi ulubionymi przepisami.

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...

  • Smażone frytki: Belgijska potrawa narodowa

    ...i kształtem. Szybko zastępstwo okazało się lepsze od oryginału - i tak zaczęła się kariera frytek. Kiedy to się stało, dokładnie nie wiadomo. Ziemniaki zaczęto hodować w Belgii w XVII wieku, ale(...) lokalna gazeta, "Courrier de Verviers", ochrzciła "królem frytek". Moda na smażone ziemniaki (bo tak właśnie tłumaczy się oryginalną nazwę frytek: pommes de terre frites) błyskawicznie się...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Zdrowe frytki - nie tylko z ziemniaków

    Są daniem narodowym Belgów, zajadają się nimi także Brytyjczycy, a w Stanach Zjednoczonych są jednym z głównych powodów otyłości wśród nastolatków - frytki, bo o nich mowa, to nic innego jak smażone na głębokim tłuszczu ziemniaki pokrojone w cienkie paski. Od pewnego czasu coraz modniejsze stają się ich bardziej dietetyczne wersje - jak się okazuje - niekoniecznie z ziemniaków. Bataty...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Ziemniaki wcale nie są tuczące!

    To, że ziemniaki powodują tycie to mit, który został już dawno obalony. Sekret pozytywnego wpływu ziemniaków na nasze zdrowie i sylwetkę tkwi w ich przygotowaniu. Uznawane na tuczące i bezwartościowe(...), fosfor łatwo przyswajalny, magnez (działa kojąco na stres). Przygotowując ziemniaki wraz ze skórką, podczas obróbki termicznej tracą jedynie 20% składników odżywczych, a nie jak w przypadku...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Ziemniaki nie muszą być tuczące. Pomysły na zdrowe dania

    Polacy uwielbiają ziemniaki. Jemy je przez okrągły rok - gotowane, smażone czy pieczone. Sprawdź, jak je przyrządzać, by trafiły na talerz w najzdrowszej formie.

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Nie ograniczajcie się jedynie do tradycyjnych ziemniaków z wody! Ten produkt daje wam niemal nieograniczone możliwości kulinarne. Fot. 123RF Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Bez względu na to jaki rodzaj wybierzecie, z pewnością bez problemu wyczarujecie pyszne danie. Jeśli jednak brakuje wam pomysłów,...

Wideo na temat: na czym smażyć ziemniaki
  • Frytki szkodzą tak samo, jak papierosy?

    Ziemniak zawiera najwięcej skrobi, z której pod wpływem smażenia powstają akrylamidy - substancje, z których produkuje się plastik, papier czy gumę. Poziom akrylamidu we frytce przekracza ponad tysiąc razy dopuszczalne normy spożycia tej trucizny. Zjedzenie jednej frytki szkodzi podobnie, jak wypalenie jednego papierosa.