• Informacje na temat:

    na czym smażyć tortille

Przepisy na temat: na czym smażyć tortille
  • Tortilla z pomidorami

    .... 2. Smaż przez kilka minut, po czym delikatnie przełóż ziemniaczany omlet na drugą stronę, smaż kilka minut. Taka wersja tortilli smakuje wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • U nas w domu takie tortille piekło się z resztek ciasta na makaron, na gorącej blasze, miały one tylko wtedy kształt prostokątny, a nie okrągły. Zresztą nieważne jaki kształt ważne, że były pyszne. Moja Julka najbardziej lubi takie gorące bez niczego, zresztą jak większość dzieci.

  • Tortilla

    ...garnuszka lub na patelnię, mocno rozgrzać. Wrzucić do niego ziemniaki, usmażyć na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć na bibułce. Cebulę pokroić w talarki, usmażyć na złoto. Jajka wbić do kubeczka, wymieszać z mlekiem i śmietaną, posypać solą oraz pieprzem. Na patelni ułożyć ziemniaki, cebulę, całość podgrzać. Zalać masą jajeczną, smażyć około 5 minut z jednej i drugiej strony. Danie podawać z jogurtem...

  • Wspomnienie moich studenckich czasów;-)

  • Baba Ghanoush - wyjątkowy smak pasty z bakłażana

    Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Z wyglądu nieco przypomina cukinię, jednak znacznie się od niej różni. Jest bardzo zdrowy - zawiera dużo błonnika, potasu i magnezu. Jego historia rozpoczęła się w Indiach, skąd rozprzestrzenił się na Hiszpanię, a później na całą Europę. Przygotowywany jest na wiele sposobów, jednym z nich jest pyszna pasta - Baba Ghanoush.

  • Cztery zestawy smakowe z lodówkowych "końcówek serii" i ostatkowa impreza gotowa! Efektownie podane zawijańce rozchodzą się równie szybko jak robią:) Pomysł podpatrzyłam z firmy cateringowej i zestawy smakowe wciąż wymyślam i testuję :)

  • Z kuchni meksykańskiej.

  • Sprawdzony przepis na "Grillowane tortille"

  • Jest to hiszpańska klasyczna przekąska, a także główne danie na piknik. Przyrządza się ją przede wszystkim z ziemniaków, cebuli i jajek. Ja jednak wolę dorzucić do niej jeszcze kilka składników :). Do tej kombinacji podczas mieszania, można dorzucić sera feta w kostkach – pycha.

  • Ciekawa wariacja na temat tortilli!!

Artykuły na temat: na czym smażyć tortille
  • Na przedświąteczne oczyszczenie – postne, smaczne, nie nudne

    Do Bożego Narodzenia zostało nam już tylko kilka dni. W gorączce obowiązków nie zapominajmy o tym, by do świąt przygotować także swój organizm. Lżejsza dieta bez mięsa i wprowadzenie kilku zdrowych nawyków pomoże nam oczyścić układ pokarmowy, któremu łatwiej będzie poradzić sobie z ciężkostrawnymi daniami wigilijnymi, jak smażony karp czy pierogi.

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...

  • W krainie szpinaku

    Szpinak jest niskokaloryczny - 100 g ma tylko 16 kcal! Możliwości wykorzystania go w kuchni są właściwie nieograniczone. Robi się z nim makarony, tortille, pizze, miksuje do zup-kremów, wykorzystuje do sałatek, tart, lasagne, pierogów czy znakomitych sosów. Można też z niego usmażyć pyszne chrupkie placuszki.

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Sylwestrowe tradycje Europy, czyli ciekawostki świętowania

    Huczne zabawy, lampka szampana w gronie rodziny czy może romantyczna kolacja we dwoje? Przepisów na udanego sylwestra jest niemalże tyle ile dni w całym roku, a wieczór…tylko jeden! Co ciekawe ostatni dzień roku kalendarzowego nie zawsze jest obchodzony jako Sylwester . W zależności od kraju i tradycji, świętować można na różne sposoby, a uwierzcie - jest ich sporo!

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Nietypowe drugie śniadanie

    ...dodatkiem do kanapek. Robimy tortille. Do mąki dodajemy sól, wodę i olej. Wyrabiamy ciasto - powinno mieć taką konsystencję jak na pierogi. Rozdzielamy je na 4 części. Formujemy kulki i każdą z nich cienko rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej tortille po ok. 2 min. z każdej strony. Pomidora kroimy w talarki. Obrane awokado, paprykę i ogórki...

  • Gotowanie to nic innego jak poddawanie produktów obróbce termicznej. Krzątając się codziennie po kuchni w celu zrobienia pysznego obiadu czy deseru, nie zdajemy sobie sprawy, jakim reakcjom chemicznym poddajemy artykuły spożywcze. Wiadomo, że wszystkie potrawy smakują lepiej, jeśli w ich przygotowanie włożymy serce i uczucie. Pomyślmy jednak jak wspaniałe dania będziemy mogli przygotować jeśli posiądziemy minimalną wiedzę na temat procesów wykorzystywanych w kuchni molekularnej. Nowe...

  • Fajita z kurczakiem, bakłażanem i papryką

    ...popękają i sczernieją z wierzchu. Włóż papryki do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut, po czym zeskrob z nich jak najwięcej czarnej skórki i usuń gniazda nasienne. Zdejmij skórkę(...) i skrop sokiem z połowy limonki. Kolejno podgrzewaj tortille na suchej patelni (30 sekund), układaj w stosik i przykrywaj czystą ściereczką, żeby nie wystygły. Podaj na stół tortille, kurczaka...

  • Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż. Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane...