• Informacje na temat:

    na czym smażyć faworki

Przepisy na temat: na czym smażyć faworki
  • Chrupiące faworki

    ...cienko je rozwałkuj, po czym pokrój je nożem lub specjalnym radełkiem na paski o długości ok. 12 cm i szerokości ok. 4 cm. W każdym pasku zrób pośrodku podłużne nacięcie, nie przecinając do końca. 3. Następnie jeden koniec paseczka z ciasta przełóż przez otwór - tak, jak jest to pokazane na zdjęciu. Aby faworki czekające na usmażenie nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną, czystą ściereczką...

  • Kruche faworki na maśle.

  • Smaż na zdrowie

    ...osiąga na ogół temperaturę 180˚C i właśnie ją uznaje się za graniczną. Jeśli olej ma niższy punkt dymienia, nie wolno na nim smażyć. Graniczna temperatura zależy nie tylko od rodzaju tłuszczu, ale(...) i palmowy lubią wysoką temperaturę Mają dużą stabilność i odporność na utlenianie. Oznacza to, że można je rozgrzewać nawet do bardzo wysokich temperatur. Można więc na nich szybko smażyć, bez...

  • Podczas karnawału... kruche faworki to obowiązek ; )

  • Kruche i delikatne. Faworki idealne!

    Tych posypanych cukrem pudrem ciastek w kształcie złożonej kokardki nie sposób nie lubić. Faworki - nazywane też chrustem, a niekiedy kreplami - robi się dość łatwo. Jak sprawić, żeby były idealnie kruche? Podpowiadamy!

  • Wyśmienite faworki, doskonale nadają się na karnawał!

  • ...gładkie ciasto, które w konsystencji przypomina ciasto na makaron. Po wyrobieniu rozwałkować cienki kawałek o wymiarach 20x50 cm, po czym wykroić za pomocą noża paski o wielkości 2,5x10 cm. Środek każdego paska naciąć, a końce przełożyć do wewnątrz. Faworki smażyć na gorącym tłuszczu , z obu stron. Osączyć z tłuszczu na białym papierze lub bibule i posypać cukrem pudrem.

  • Słodkie karnawałowe faworki :)

  • Wiatraczki karnawałowe

    Faworki o wymyślnych kształtach.

  • sprawdzony przepis ze starej Kuchni Polskiej, faworki zawsze wychodzą pyszne i kruche, wbrew pozorom robi się je szybko i łatwo

Artykuły na temat: na czym smażyć faworki
  • ​Faworki

    ...rozgrzej tłuszcz. Włóż kilka faworków, smaż z obu stron na złoty kolor. Układaj na papierowym ręczniku, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone faworki obficie oprósz cukrem pudrem. Rada: Aby...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...

  • Faworki idealne

    ...o wymiarach około 12 x 3 centymetry. Każdy pasek ciasta natnij na środku (wzdłuż prostokąta), po czym jeden z końców przewlecz przez otwór. Rozgrzej w niskim, szerokim garnku tłuszcz i smaż faworki...

  • Legenda głosi, że powstały przez przypadek, kiedy młody kucharz, niechcący wrzucił do garnka z rozgrzanym olejem pasek ciasta. Gdyby nie ten przypadek, nie poznalibyśmy tradycyjnych faworków. Fot.123RF/Picsel Jak twierdzą historycy, te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż wiemy, że tradycja ich przygotowywania istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Jak je właściwie nazwać? Te...

  • Chrust, chrustek, faworki

    Chrust lub faworki - jak głosi legenda zawdzięczamy niedbalstwu młodego adepta sztuki cukierniczej, który miał przyrządzić pączki, a przez przypadek na tłuszcz wrzucił paseczek ciasta i... Nie(...) dawnej Korony i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Znany jest na Śląsku jako chrustek. Nazwę faworki zaś zawdzięcza złożonej w kokardę favoryczy, czyli francuskiej jedwabnej wstążce (faveur). Pysznie...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Tradycyjne pączki z dżemem

    Aby wypieki nie chłonęły za dużo tłuszczu, dodaj do ciasta nieco spirytusu lub octu. Największy wpływ na smak pączków czy faworków ma odpowiednia temperatura smażenia, ok. 175 st. C.

  • Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki, nazywane też chrustami lub chruścikami. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Jak wyglądają faworki idealne?      fot. 123RF.COM Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka....

  • Tradycja zapustna a bezpieczeństwo domowników

    Tłusty Czwartek to szaleństwo objadania się pączkami, faworkami, donatami, różami karnawałowymi i innymi słodkościami. Kupujemy je w ulubionych piekarniach w ilościach niemal hurtowych i dzielimy się z rodziną czy znajomymi z pracy. Coraz częściej jednak wracamy do tradycji samodzielnego, domowego robienia pączków.

  • 75 przepyszności!Od klasycznych racuszków z serem po pączki z... kiełbasą! Na rozgrzewkę - prezentacja sprawdzonych technik formowania pączków, faworków i racuchów. Na kolejnym etapie wtajemniczenia - sposoby na stworzenie pączków z białą obwódką i oryginalne sposoby podania gotowych przysmaków. Zachwyć się smakiem róży karnawałowych, odkryj słodycze z rozmaitych zakamarków świata - nawet z Egiptu! Jeśli preferujesz dania pikantne, zajrzyj do przepisów na racuchy piwne i pączki ziemniaczane....