• Informacje na temat:

    na czym gotować kapuśniak

Przepisy na temat: na czym gotować kapuśniak
  • Pikantny kapuśniak z chili

    ...(bez chili). Smaż dalej. Po kilku minutach dodaj kapustę. Dołóż listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Warzywa zalej bulionem. Zupę doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 20 minut. 3. W połowie czasu gotowania dodaj do zupy papryczki chili. Pod koniec kapuśniak przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję...

  • Kapuśniak, parzybroda czy kwaśnica? Nie mam pojęcia w którą z tych trzech kategorii wpisuje się ta zupa. Ja ją po prostu nazywam kapuśniakiem, bo jest z kiszonej kapusty. Z kwaszonej też pewnie wyjdzie, ale wiadomo, że nie ma to jak dobra, kiszona kapusta, a nie zakwaszana octem. Podobno można ją rozpoznać po kolorze, ta zakwaszana jest bielsza.

  • Kapuśniak

    ..., ziemniaki obrać, dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać listek laurowy, ziele angielskie i włożyć pokrojone ziemniaki, gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać kapustę i gotować dalsze 20-30 minut. Jeśli zostały warzywa z gotowania wywaru można je pokroić lub zetrzeć i dodać do zupy. W tym samym czasie przesmażyć na rozgrzanym maśle cebulę i boczek, oprószyć mąką...

  • Idealna zupa na zimowe dni, rozgrzewająca, pełna witamin i smaku.

  • Kapuśniak wykonany przez mojego męża:) Akurat taka pyszna rozgrzewająca zupka nadaje się na takie zimne i pochmurne dni.

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., spożywaną ze wspólnego naczynia, okraszoną niczym więcej jak tylko kawałkami sera ( telemei), masłem i śmietaną; tak przyrządzoną mamałyge serwuje się w każdej restauracji. W Siedmiogrodzie posmakować można(...), dla tych, którzy zabawili się zanadto poprzedniego dnia, ciorba de varza cu smantana - kapuśniak z kwaśną śmietaną. Wśród nielicznych lekkich zup, popularnością cieszy się supa cu galuşti...

  • Smaki dzieciństwa. Na kwaśno.

  • PRL od kuchni: zalewajka, paprykarz i zimne nóżki

    ...też kapuśniak na wędzonce. Ale najczęściej serwowana była zupa z wkładką. Wyglądało to tak: z parującego kotła pani w zapasce na głowie zagarnia chochlą, zawartość wlewała do głębokiego talerza(...), sól i pieprz do smaku, bułeczka albo chlebek, puszka z czymkolwiek. Czasami kotleciki schabowe lub mielone. A do picia? Woda sodowa! Kosztowała 50 groszy (czysta), albo 1 - 1,50 zł (z sokiem...

  • Przepis na tę zupkę mam od mamy i bardzo dobrze pamiętam smak kapuśniaku z dzieciństwa...

Artykuły na temat: na czym gotować kapuśniak
  • Prawdziwa rewolucja  w Twojej kuchni. Nowe Krajanki WINIARY!

    ...włożyć w przygotowanie potrzebnych składników. A gdyby można było ugotować pyszną zupę z kawałkami warzyw bez konieczności żmudnego obierania i ścierania ogórków czy buraków? Teraz takie rozwiązanie jest w zasięgu ręki! Marka WINIARY prezentuje nowy produkt – Krajanki WINIARY! Dzięki nim możesz ugotować ulubioną buraczkową, ogórkową czy kapuśniak bez tracenia czasu na odpowiednie przygotowanie...

  • Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników? Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    .... grochówki w burym talerzu i tłustych żeberek? Czym inspirowała się pani podczas tworzenia przepisów, które ostatecznie znalazły się w książce? - Nie piszę książek na zamówienie. Każda moja książka(...) nie przełknie mięsa dzikich zwierząt. Absolutnie to rozumiem. Jak przygotować je tak, by było smaczne? - Trudno odpowiedzieć jednym zdaniem, bo na temat przyrządzania samej dziczyzny powstało...

  • Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania. Fot. 123RF/Picsel Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu...

  • Pyszne, rozgrzewające dania na zimowe dni!

    Gdy zima trwa w najlepsze szukamy wszelkich sposobów na to jak radzić sobie z zimnem i mrozem. Nie zawsze jednak ciepła kawa wypita w biegu, czy gruby sweter są w stanie skutecznie rozgrzać nasz organizm… Zaraz po powrocie do domu z zimowego spaceru czy pracy warto, więc przygotować pyszny i aromatyczny posiłek, który sprawi, że pogoda za oknem stanie się już tylko wspomnieniem! Jak to zrobić...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

  • Dobre rady, aby zupa była smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu

    ...ugotować się w kwaśnych zupach, takich jak ogórkowa, kapuśniak czy pomidorowa przygotowana z kwaskowatych pomidorów. Ziemniaki - ten sposób zagęszczania zupy na pewno dobrze znają nasi dziadkowie. Tak...

  • Moda na gotowanie i jedzenie na dobre zagościła w Polsce. W Krakowie grupa kucharzy skupiona wokół inicjatywy „Twój kucharz” przygotowała projekt Lotnej Restauracji. Najważniejsze jest w nim wspólne spędzanie czasu i delektowanie się wybornym jedzeniem. Każdy może wybrać dowolne, nawet najbardziej nieoczekiwane miejsce, w którym mistrzowie kuchni przygotują dla grupy przyjaciół, całej rodziny czy indywidualnego klienta ucztę dla ciała i ducha...   Ty też możesz tak gotować! na INTERIA.TV.

  • Łatwe przepisy na dania z parówkami

    .... spodziewasz się gości, a nie masz czasu, żeby szykować skomplikowane potrawy. 3. Szybka grochówka Masz apetyt na zawiesistą zupę grochową? Zamiast gotować ją na mięsnym wywarze, możesz wzbogacić ją pokrojonymi, podsmażonymi parówkami – będzie świetna na zimę! Podobnie możesz przyrządzić fasolową, jarzynową czy kapuśniak. 4. Pyszne spaghetti Jeśli masz parówki i makaron (spaghetti lub inny...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...