• Informacje na temat:

    na co syrop z mlecza

Przepisy na temat: na co syrop z mlecza
  • Racuchy dla otuchy

    .... Następnie układaj racuchy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ozdób je owocami (mogą być mrożone) i miętą. Posyp cukrem pudrem. Owsiane racuchy z syropem klonowym Składniki(...), 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 100 ml syropu klonowego Drożdże rozprowadź małą ilością mleka z cukrem, dodaj mąkę gryczaną i owsianą oraz otręby. Cały czas mieszaj. Dodaj kwaśne mleko, jajko i sól...

  • Taki uciążliwy chwast a jednak ma swoje zalety. Z dzieciństwa kojarzą mi się z nim moje dłonie, których mama nie mogła domyć. Domyślacie się więc, że na zbiory kwiatów mleczu wyszłam uzbrojona w gumowe rękawiczki :) Przepis na ten syrop dostałam od znajomej wieki temu, ale dopiero w tym sezonie udało mi się z niego skorzystać. Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, w słoneczny poranek, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zanim zabierzemy się za przygotowanie syropu kwiaty...

  • Sezon na mniszka lekarskiego już dawno się rozpoczął :)Warto wybrać się na łąkę i nazbierać trochę jego kwiatów i przygotować domowy syrop, który w smaku przypomina miód, dlatego zwany jest majowym miodkiem :)

  • Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Syrop pachnący latem, pełen smaku i aromatu malin, słodki i gęsty. Zimą dodaję go do rozgrzewającej herbaty, wzbogacam malinami napar z czystka (ponieważ wraz z malinami działa jeszcze lepiej), polewam syropem budynie i kaszki. Taki miły, domowy comfort food. Podane proporcje wystarczą do napełnienia 5 butelek o pojemności 300 ml.

  • Mając to szczęście, że na moim podwórku rośnie dorodna lipa, postanowiłam zrobić syrop lipowy. Dobry na zimę na przeziębienia ale i do herbatki - zawsze.

  • Może być lekarstwem lub słodzikiem do herbatki.

  • Smaczny i prosty w przygotowaniu. Można go dodać do mleka, kawy, koktajli owocowych, lodów, naleśników itp.

Artykuły na temat: na co syrop z mlecza
  • Kwitną mlecze –   zrób z nich miód

    Sprawdza się też w kuchni –można nim słodzić napoje i dodawać do ciast.Aby przygotować miód 2 szkl. płatków zalej 2 szkl. wody, gotuj 20 min. Odcedź i dodaj 2 szkl. cukru. Dalej pogotuj na wolnym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Gorący przelej do słoików.

  • Z pewnością każdy chociaż raz bawił się dmuchawcem lub próbował zapleść wianek z mleczy. Ale czy wiedzieliście o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny? Jest to skuteczne lekarstwo wprost z apteczki Matki Natury. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób uznaje mniszka lekarskiego za chwast. W końcu rośnie niemal na każdym trawniku i rozsiewa się niezwykle łatwo. Jednak okazuje się, że czasem warto zabrać goze sobą do domu, gdyż ta niedoceniana roślina ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. O...

  • Zbieraj, nim zamienią się w dmuchawce!

    Pomoże na niestrawność, infekcje pęcherza i na ból gardła. Nie na darmo mniszek nazywa się LEKARSKI! Mniszki lekarskie to te żółte kwiatki, zwane mleczami, które na wiosnę pokrywają całymi dywanami(...)! Substancje lecznicze znajdują się w kwiatach, liściach i w korzeniach! Zielarze przerabiają mlecze na nalewkki, wino i syrop, a nawet... jedzą je jak sałatkę. Jaki specyfik na jaką dolegliwość? Wino...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to pytanie, musimy...

  • Leki z wiosennych roślin

    Wino z mniszka wspomaga oczyszczanie organizmu NASZ PRZEPIS: Do garnka (ok. 5 l) wrzucamy płatki z mlecza (2 l), wyszorowane, pokrojone w kostkę pomarańczę i cytrynę oraz 20 dag rodzynek. Całość zalewamy 2 l wrzątku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie gotujemy 1 l wody, wsypujemy 1 kg cukru i gotujemy, aż powstanie syrop. Studzimy. Odcedzamy kwiaty...

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Mniszek lekarski: Zadba o zdrowie i piękną sylwetkę!

    Kto nie zna żółtych, pachnących kwiatów mlecza i jego puszystych dmuchawców? Wciąż jednak niewiele osób wie, że kryje on mnóstwo właściwości leczniczych, które niezmiernie korzystnie wpływają na(...) tak popularniej, a jednocześnie niezwykłej rośliny. Zapach wiosny Herbatka, syrop, a nawet winko - kwiat mniszka podawany pod każdą postacią, jest bogaty w witaminy A i C oraz karotenoidy...

  • Z pewnością każdy chociaż raz bawił się dmuchawcem lub próbował zapleść wianek z mleczy. Ale czy wiedzieliście o prozdrowotnych właściwościach tej rośliny? Jest to skuteczne lekarstwo, za które nic nie zapłacimy, gdyż znajduje się w apteczce Matki Natury. Fot. 123RF Wiele osób uznaje mlecze za chwasty. W końcu rosną niemal na każdym trawniku i rozsiewają się niezwykle łatwo. Jednak okazuje się, że czasem warto zabrać je ze sobą do domu, gdyż ta niedoceniana roślina ma bardzo pozytywny wpływ...

  • Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oczywiście o uwielbianej przez Polaków pigwie. Fot. 123RF/Picsel Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co niemiara. To właśnie...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...