• Informacje na temat:

    na. ciasto z kusić

Przepisy na temat: na. ciasto z kusić
  • Torcik z kawowym lukrem

    ...wymieszaj z proszkiem, kakao oraz korzenną przyprawą. Porcjami wsyp do masy jajecznej, ciągle mieszając ciasto łyżką. Na końcu wrzuć suszoną żurawinę. Ponownie przemieszaj ciasto.  2. Spód dużej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj na nim ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez 45 minut. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto rozetnij na...

  • Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

  • 3 wyjątkowe potrawy w kształcie serca na Dzień Matki

    W Dzień Matki chcemy, aby nasze mamy poczuły się wyjątkowo, żeby ten dzień był dla nich inny niż wszystkie. Może tak być, jeśli wyręczysz mamę w codziennych kulinarnych obowiązkach, przygotowując dla niej pyszne potrawy. Zadbaj o to, aby jedzenie było nie tylko smakowite, ale również kusiło niebanalną formą. Na ten szczególny dzień proponujemy 3 dania w kształcie serca – na śniadanie, obiad...

  • Ciasto, które na pewno nie przypomina, upiornych potworów czy popularnych ostatnio ciast cmentarzy, ale nawiązujące do Halloween ponieważ ma w sobie dynie, która nieodzownie wiąże się z Halloween. Na pewno przypadnie do gustu dzieciom, które mają największą „frajdę” z zabaw Halloween

  • Morelowy sernik z wiórkami kokosowymi

    ...przesiej na stolnicę. Dodaj 15 dag cukru, szczyptę soli, masło oraz 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto na kruszonkę. Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsyp połowę kruszonki(...)Składniki na 16 porcji: 30 dag mąki 35 dag cukru 18 dag masła 5 jajek szczypta soli 1 słoik (ok. 25 dag) konfitur morelowych 25 dag chudego mielonego twarogu 50 dag tłustego mielonego...

  • Pyszne, cienkie ciasto na pizze - chrupiące i łatwe w przygotowaniu.

  • Rozeta z kurkumą i rodzynkami

    ...spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Na wierzchu ułóż rozetę z plasterków jabłek. Posyp rodzynkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 30 minut. Wyjmij z piecyka, odłóż do(...)Sposób przygotowania 1. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, obierz ze skórki, potnij na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój na cienkie plasterki. Masło utrzyj z kurkumą, solą i cukrem...

  • Bardzo prosty przepis na ciasto na pizzę. Składniki na dwa spody, każdy wielkości 25 cm. Po nałożeniu sosu i dowolnych dodatków, należy piec około 6 minut, w temperaturze 200 stopni. Ciasto można też zamrozić. Delikatnie naoliwioną kulę ciasta należy dokładnie owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Tak przechowywane ciasto, przed użyciem należy przełożyć na całą noc do lodówki.

  • .... To na dworze azteckiego władcy Montezumy doszło do pierwszego spotkania tej królowej przypraw i świata europejskiego. Kiedy hiszpański konkwistador Hernan Cortes skosztował napoju sporządzonego(...) poza Meksykiem nie chce wydawać owoców. Na nic się zdały liczne próby, ani słońce Afryki, ani troskliwe zabiegi hodowców nie dawały rezultatów. Dopiero w XIX w opracowano metodę "sztucznego zapylenia...

  • Ciasto pachnące cytryną, nie za słodkie, dzięki kefirowi dłużej zachowuje świeżość.

Artykuły na temat: na. ciasto z kusić
  • Jeśli nie Egipt, to co?

    Kusił słonecznymi plażami, rafami, zabytkami. Dziś czekają na nas inne turystyczne hity – wybierz kierunek dla siebie!

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Sezon na zupy – bataty, fenkuł i pomarańcza

    ...  Czyli kolejna, oryginalna propozycja na zupę, na zimowy wieczór. Bataty mają w sobie spore pokłady prowitaminy A, fenkuł kusi swoim bogactwem w witaminę...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Sześć powodów, dla których musisz odwiedzić Słowację zimą (nawet jeśli nie jeździsz na nartach)

    Z czym kojarzy ci się Słowacja? Znamy odpowiedź! Ze smakiem czekolady "Studentska" i smażonego sera, z zielonymi jaskiniami i gorącymi termami. Mało? Słowacja to również zamki, majestatyczne góry i piwo Złoty Bażant. Zimą kraj naszych południowych sąsiadów staje się również mekką fanów sportów zimowych – warunki narciarskie robią wrażenie nawet na zaprawionych w bojach wielbicielach tego sportu...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Żyj z ochotą

    ..."Przyjedź, a odżyjesz" tym hasłem kusi Karyntia. Tutaj, na południu Austrii, można nie tylko szusować na fantastycznych stokach, cieszyć się pięknem licznych jezior i wędrować po górach. I oczywiście jeść! A na co warto się skusić? O karynckich przysmakach opowiada Urszula Łapanowska.

  • Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do herbaty lub kawy. Zachwyca prostotą i smakiem. Ciasto:1 kg mąki1 kostka masła6 jaj10 g drożdży½ szklanki mleka1 łyżeczka mąkiskórka starta z 1 pomarańczyzapach waniliowy (całe małe opakowanie)garść rodzynekmleko (do uzyskania odpowiedniej, wilgotnej konsystencji ciasta)oliwa (do smaku)szczypta soli Owoce:1 kg śliwek1 kg jabłek Kruszonka:¼ szklanki cukru¼ kostki masła3 łyżki mąki CiastoMąkę przesiać, masło rozpuścić. Oddzielić żółtka od...

  • Gdzie jest tort? Na weselu!

    ...dostarczyć go tym, którzy nie mogli być obecni na weselu (osoby starsze, chore). Czasami tort wraz z innymi ciastami weselnymi jest też rozdzielany do pudełek, które wręczane są każdemu gościowi na końcu wesela. Przyjęło się, że porcja to 10 dag. Tę właśnie liczbę mnoży się przez liczbę gości i dolicza do niej planowany zapas. Przykładowo: na wesele dla 60 osób tort winien ważyć 8 kg. Średnice...

  • Kruche ciasto z konfiturą z wiśni i bezą. Konfitura1 kg wiśni250-400 g cukru (do smaku) Kruche ciasto z bezą 500 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g zimnego masła6 żółtek½ szklanki cukru pudruszczypta soli2 łyżki kwaśnej śmietany8 białek1½ szklanki drobnego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpłatki migdałowe (według uznania) Masa kremowa500 ml mleka3 łyżki cukru2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki skrobi ziemniaczanej200 g masła w temperaturze pokojowej2 łyżki amaretto Konfitura Wiśnie...