• Informacje na temat:

    musaka z sosem beszamelowym

Przepisy na temat: musaka z sosem beszamelowym
  • Musaka z sosem beszamelowym

    Na obiad lub kolację

  • Zapiekanka z warzyw z dodatkiem mielonego mięsa to sztandarowe danie kuchni greckiej. Najlepiej użyć mielonego mięsa jagnięcego, o które u nas trudno, ale z powodzeniem można je zastąpić mięsem wołowo-wieprzowym.

  • Słynne zapiekanki ziemniaczane

    ...warstwami plasterki bakłażanów, ziemniaków, cebuli i mięsa. Każdą warstwę zapiekanki posmaruj sosem beszamelowym. Na wierzchu ułóż pomidory. Piecz ok. 45 minut w 175 st.  Kisz po lotaryńsku(...) roztrzepanym żółtkiem. Zwiększ temperaturę do 220 st. Piecz jeszcze przez 15-20 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumieni.  Grecka musaka Sposób przygotowania 1. Zioła opłucz, osusz...

  • znalazłam przepis w internecie a drugi w tv - połączyłam te dwa przepisy dlatego chciałam się z wami podzielić tą pyszna potrawą

  • Studia w beszamelu

    Beszamel to jeden z najprostszych i zarazem najtrudniejszych do wykonania sosów. Bardzo łatwo go przypalić albo przesadzić z gałką muszkatołową. Ale dobrze przyrządzony - jest sosem właściwie do wszystkiego.

  • Musaka to tradycyjne danie kuchni greckiej. Szukając przepisu w internecie znalazłam różne wersje, dlatego zwróciłam się do kolegi kucharza, który podał mi swój sprawdzony przepis. A że gotuje wspaniale, potrawa się udała i wszystkim bardzo smakowała :) Niestety trzeba poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie i pobrudzić kilka garnków ;) Ale warto!

  • Ziemniaczane zapiekanki

    ...gwiazdki. Wyciśnij fale na masę mięsną tak, by całkiem ją przykryły. Posmaruj drugim żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Piecz 35 minut w temperaturze 200 st. C. Udekoruj (np. natką). Musaka po...

  • Pyszne, greckie danie. Przepis na 8 porcji.

  • Danie kuchni greckiej

  • Pyszna zapiekanka warzywna. Bardzo pożywna i zdrowa :)

Artykuły na temat: musaka z sosem beszamelowym
  • Musaka z bakłażanem

    ...sosem beszamelowym. Posyp resztą sera i piecz 35 minut w 180 st. C. Zobacz też:

  • Ten pomysł na burgery zachwyci nie tylko amatorów warzyw, ale i prawdziwych mięsożerców. Burgery marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw, nasion i orzechów to znakomita przekąska lub kolacja. Składniki:- 2-3 łyżki masła klarowanego- 2 plastry korzenia imbiru- 3 plastry świeżej kurkumy- 8 młodych marchewek- 3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia - słodszy olej- mieszanka pestek słonecznika/dyni/ pokrojonych orzechów lub migdałów- pęczek zielonej...

  • Z mięsa mielonego

    ...i jeszcze raz bakłażany. Zalać sosem beszamelowym, posypać resztą sera. Zapiekać ok. 45 minut w 170°C Kotlety mielone z kieszonką Składniki na 4 porcje: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego(...)Musaka pod beszamelem Składniki na 4 porcje: 2 bakłażany, 50 ml oliwy, 2 ząbki czosnku, 500 g mieszanego mielonego mięsa, sól D pieprz, 1 łyżeczka oregano, 4 listki mięty, 1 cebula, 50 g masła...

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ...mielonym mięsem, zalać sosem beszamelowym i zapiec. W ten sposób uzyskamy grecką zapiekankę - musakę. Ale smaczne są też plastry z dodatkiem samego czosnku czy cebuli.  Doskonałą przystawką będą...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Smaki letnich podróży

    ...razem z papryką i szynką. Dusić do miękkości szparagów Grecka musaka Składniki na 6-8 porcji: 3 bakłażany, 3 duże ugotowane ziemniaki, 1 puszka pomidorów, 1 cukinia, 1 cebula, 6 ząbków...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Zakynthos – wyspa kulinarnych przyjemności

    ...jednak poznać kulinarny charakter tego regionu, warto zamówić musakę – zapiekankę z bakłażanów z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Ten bakłażanowy afrodyzjak rozbudzi Twoje zmysły. Kto zaś ma ochotę...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...