• Informacje na temat:

    musaka grecka

Przepisy na temat: musaka grecka
  • Musaka z bakłażanem

    Tradycyjne, greckie danie

  • smaczne i syte

  • Pyszne danie z bakłażanów.

  • Przepis wart wypróbowania: "Grecka musaka"

  • Słynne zapiekanki ziemniaczane

    ...roztrzepanym żółtkiem. Zwiększ temperaturę do 220 st. Piecz jeszcze przez 15-20 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumieni.  Grecka musaka Sposób przygotowania 1. Zioła opłucz, osusz...

  • Wypróbowany przepis na "Grecka musaka"

  • Kariera bakłażana nie należała do łatwych. Zanim trafił na stoły jako składnik wykwintnych dań i afrodyzjak, był uważany za roślinę trującą i uprawiany jedynie dla walorów ozdobnych.

  • Smaczny pomysł na "Grecka musaka"

  • Studia w beszamelu

    Beszamel to jeden z najprostszych i zarazem najtrudniejszych do wykonania sosów. Bardzo łatwo go przypalić albo przesadzić z gałką muszkatołową. Ale dobrze przyrządzony - jest sosem właściwie do wszystkiego.

  • Smaczny pomysł na "Grecka musaka"

Artykuły na temat: musaka grecka
  • Grecka uczta

    ...naczynie posmaruj olejem. Ułóż bakłażany i zalej sosem jogurtowym. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C. Musaka Składniki na 6-8 porcji: 5 ugotowanych ziemniaków, 2 bakłażany, 80 dag mielonego...

  • Spróbuj, jak smakuje arbuz z ouzo, jogurt cynamonowy, przypalona dynia z twarogiem z koziego sera. Pokochaj grecki bałagan w słodkiej odsłonie z nową książką George’a Calombarisa „Kuchnia Grecka” George Colombaris to jeden z najbardziej znanych greckich szefów kuchni, gwiazda australijskiej edycji MasterChefa. Kochany za humor i eksperymenty kulinarne. Chętnie sięga do swoich korzeni, dzieląc się rodzimymi smakami w autorskich restauracjach, m.in. na wyspie Mykonos. Proste domowe greckie...

  • Zakynthos – wyspa kulinarnych przyjemności

    Grecka wyspa Zakynthos to istny raj dla konserów smaku. Tu odkrywa się bogactwo i głębię aromatu lokalnych przysmaków. Co krok prawdziwy grecki smakołyk. Jak nie zgubić się w greckim menu i wybrać potrawy, których trzeba spróbować?

  • Festiwal jest coroczną imprezą która ma na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów tak wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy jak i wśród konsumentów. Uroczystego otwarcia IV Festiwalu Kuchni Greckiej dokona Ambasador Grecji w Polsce Pan Gabriel Coptsidis wraz z Panią Ambasador Cypru - Kalliopi Avraam. Podczas konkursu kulinarnego odbędzie się pokaz sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi...

  • Smaki letnich podróży

    ...razem z papryką i szynką. Dusić do miękkości szparagów Grecka musaka Składniki na 6-8 porcji: 3 bakłażany, 3 duże ugotowane ziemniaki, 1 puszka pomidorów, 1 cukinia, 1 cebula, 6 ząbków...

  • Kolebka cywilizacji i ojczyzna wielkich filozofów kusi od wielu lat. W tym roku do Grecji wybierze się co siódmy Polak. Ilu z nich zamówi coś więcej niż sałatkę grecką? Fot. 123RF/Picsel Jak jada się w Grecji?   Kulinarne zwiedzanie należy zacząć od wyboru restauracji - czyli greckiej tawerny. Prawo obliguje greckich restauratorów do nazywania swoich lokali po grecku oraz zapisywania ich nazw greckim alfabetem. Wielu jednak obchodzi to zalecenie pisząc nazwy alfabetem łacińskim, często w...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • Nastał ulubiony czas wszystkich pracowników i uczniów – wakacje. A wraz z nimi - upragnione urlopy. Niezapomniane podróże, odkrycia, niezliczone ilości zdjęć, wzruszeń i pamiątek. A gdyby tak, zamiast magnesów na lodówki, pocztówek i różnych akcesoriów przywieźć z każdego odwiedzonego miejsca jeden przepis kulinarny? Mogłaby z nich powstać oryginalna, jedyna w swoim rodzaju, domowa książka kucharska. Oto garść inspiracji! Nasz kontynent to skarbnica smaków i aromatów. Wśród najchętniej...

  • Nieoczywiste wakacje w Grecji. Jeśli nie plaża, to co?

    Grecja należy do tych państw, które Polacy odwiedzają zdecydowanie najczęściej i najchętniej. Nic dziwnego: ojczyzna Platona kusi pięknymi plażami, antycznymi zabytkami i kuchnią, jakiej próżno szukać w innych zakątkach Europy. Problem w tym, że taką Grecję zna już właściwie każdy z nas. I to od podszewki. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy sprawdzić, czy jest ona w stanie czymkolwiek nas jeszcze zaskoczyć?

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...