• Informacje na temat:

    mus ze świeżych ogórków

Przepisy na temat: mus ze świeżych ogórków
Artykuły na temat: mus ze świeżych ogórków
  • Zupa dla ochłody

    Te orzeźwiające zupy z dodatkiem chrupiących świeżych warzyw to idealne menu na upalne dni.

  • Opinie na temat mrożonek są podzielone: niektórzy uważają je za szkodliwe i wykluczają z diety, dla innych są źródłem witamin w trakcie zimy i podstawą wartościowych dań obiadowych. Dziś, dzięki odkryciom naukowców, wiemy, że mrożonki są równie wartościowe jak świeże produkty, a niekiedy nawet zdrowsze. Fot. 123RF/Picsel Według naukowców z Hallam University w Sheffield mrożone warzywa i owoce mogą być zdrowsze niż świeże - dzieje się tak dlatego, że zamraża się świeżo zebrane warzywa, pełne...

  • Pomysły na letnie obiadki

    W wakacje lekki i zdrowy posiłek z dodatkiem świeżych warzyw to jest to! Poznaj nasze propozycje przysmaków na ciepłe dni.

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • ...) czy mus owocowy. To wygodna forma porcji warzyw i owoców również w sytuacji, gdy nie mamy pod ręką świeżych, albo jako drugie śniadanie dla siebie do pracy lub dziecka do szkoły. Specjaliści(...) (dobrym przykładem jest sałatka z pomidorów i ogórków - ogórki zawierają enzym rozkładający witaminę C, której źródłem są m.in. pomidory, ale przyswajalne jest całe mnóstwo innych wartościowych składników...

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    .... Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj deser lub upiecz ciasto, ale takie, które ma niski indeks glikemiczny (IG). Możesz go obniżyć, wybierając składniki bogate w błonnik. Mus truskawkowo-bananowy ● 3/4 szklanki (rozmrożonych) truskawek ● pół banana Zmiksuj owoce, zjedz mus schłodzony w lodówce. Czasem możesz pozwolić sobie na taki owocowy deser, mimo że banany to owoce zakazane...

  • Zioła to nasi naturalni sprzymierzeńcy. Ich siłę wykorzystywali nasi przodkowie, używając ich w medycynie ludowej, magicznych obrzędach, zabiegach pielęgnacyjnych i w kuchni. Odpowiednio dobrane potrafią zdziałać cuda. Najwięcej aromatu, olejków eterycznych, flawonoidów oraz witaminy i składników mineralnych mają świeże zioła. Właśnie dlatego dietetycy i kucharze zalecają używanie w kuchni świeżych, a nie suszonych roślin. Dodane na kilka minut przed ich przetworzeniem nie tylko wzbogacą...

  • Impreza w plenerze: Gdzie i jak ją zorganizować?

    ...organizację udanej imprezy. Niestety, w kwestii gości nic wam nie doradzimy - musicie sami zdecydować, z kim chcecie się świetnie bawić. Lokalizacja Tylko od was zależy, gdzie zorganizujecie(...) Pakując piknikowy koszyk musicie pamiętać, że na ucztowanie "pod chmurką" trzeba wybierać potrawy, które dobrze zniosą podróż, nie rozpadną się, nie zmiękną i nie popsuje się ich smak. Ważne jest też, aby...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...