• Informacje na temat:

    mus owocowy w zimie

Przepisy na temat: mus owocowy w zimie
  • Co warto mrozić, suszyć i wekować wiosną? Truskawki!

    ...koktajli owocowych, dorzuca do pieczonej owsianki, placków i naleśników z piekarnika. "Jeśli chcecie upiec coś z dodatkiem truskawek, nie rozmrażajcie ich wcześniej. Po prostu połóżcie zamrożone owoce na wierzchu ciasta" - radzi. Co ciekawe, Bareła truskawki mrozi pod dwoma postaciami - pokrojone na kawałki z myślą o słodkich wypiekach i zmiksowane na mus.  - Te drugie dodaję do koktajli owocowych. Po...

  • świetny pomysł na orzeźwiający deser

  • Szwajcarskie smaki

    ...ma swój sposób przyprawiania potrawy czosnkiem, gałką muszkatołową i wiśniową wódką. Fondue występuje w wielu odmianach, jak np. pieczarkowe, pomidorowe czy z ziołami. Potrawa nie tylko smakuje, ale(...) sosie. Maluns jest prostym daniem z ziemniaków, mąki i masła usmażonych na patelni i podawanych z serem i musem jabłkowym. Na deser należy obowiązkowo zamówić tort orzechowy - kruche ciasto...

  • Smaczny pomysł na "Mus jogurtowo-owocowy"

  • Słodko kwaśne owocowe doznania...

  • Świetna propozycja na deser na lato kiedy jest dużo owoców.

  • Sprawdzony przepis na "Mus owocowy po 5. miesiącu"

  • Przepis wart wypróbowania: "Owocowy mus"

  • Wypróbowany przepis na "Mus owocowy z pianką"

  • Smaczny pomysł na "Mus warzywno-owocowy po 6. miesiącu"

Artykuły na temat: mus owocowy w zimie
  • Wszystko, co musisz wiedzieć o sokach i musach

    Soki i musy to witaminy w smart formie – są smaczne, modne i przede wszystkim wygodne. Warto o tym pamiętać nie tylko 30 maja – w Światowy Dzień Soku - ale przez cały rok. Przeczytajcie nasz tekst i przekonajcie się, co jest prawdą, a co szkodliwym mitem na temat soków i musów.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Jaglane odkwaszenie, wzmocnienie i rozgrzewka przed zimą

    .... Przełóż farsz do bakłażana. Piecz 15 min. Posyp natką. Deser z musem owocowym Ugotuj 1/2 szkl. kaszy jaglanej. Obierz 1 jabłko, zetrzyj na tarce. Rozgnieć widelcem 2 brzoskwinie z puszki. Wymieszaj jabłko z brzoskwinią, dopraw cynamonem i skrop sokiem z cytryny. Wyłóż mus do pucharków. Kaszę wymieszaj z 1 łyżeczką płatków migdałowych, orzechów włoskich i pestkami z 1 granatu. Nałóż na mus...

  • Ananas, delikatne krewetki, jogurt grecki, odrobina limonki… kilka śródziemnomorskich składników wystarczy, by wyczarować zachwycającą smakiem, efektowną przekąskę. Fot. Materiały prasoweAnanasowy mus z serkiem kremowym Hochland i krewetkami to pełna fantazji kompozycja, przywołująca na myśl wakacyjne smaki i relaks w tawernie na plaży. Wypróbuj i poczuj się jak w kulinarnym raju! Smaki owoców morza mogą naprawdę zachwycać, jeśli tylko odpowiednio je przyrządzimy i podamy w towarzystwie...

  • Pięć zielonych koktajli polecanych przez specjalistów od żywienia

    Włącz je do swojego jadłospisu, a poczujesz przypływ energii po zimie i wzmocnisz odporność!

  • Wiosna za oknem, w sercu i na talerzu! Tak, zdecydowanie cieszymy się z nadejścia upragnionych, cieplejszych dni. Fot. materiały prasoweW tym czasie jednak wielu osobom może doskwierać tzw. „przesilenie wiosenne", któremu towarzyszy senność, problemy z koncentracją i ogólne osłabienie. Nie pomaga również fakt, że po zimie może brakować nam wielu cennych witamin. W jaki sposób wzmocnić organizm i z uśmiechem na twarzy przywitać wiosnę? Na talerzu musi być zielono i pysznie!Fasolka szparagowa,...

  • Desery na każdą okazję

    Ta książeczka z serii "Małe Kulinaria" powinna nosić podtytuł: o sztuce stawiania kropki nad "i", a Wydawca oddaje w niej do Państwa rąk pięć smakowitych rozdziałów poświęconych: ulubionym deserom, lodom i deserom lodowym, galaretkom, budyniom i musom, ciastkom oraz kisielom, leguminom i kremom.

  • Po zmaganiach z kruchym ciastem, Justyna Pszczółka zaprezentowała bardzo apetyczny wypiek, który z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkości. Ciasto kruche: 400g mąki pszennej 260g miękkiego masła 110g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki kardamonu Nadzienie: 800g wypestkowanych brzoskwiń 3 łyżki likieru amaretto 50g całych migdałów 700g mango 3 łyżki cukru 1 laska wanilii 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 200g świeżych malin...

  • Noworoczne postanowienia dietetczne

    ...ze słodyczy? Nie musisz! Wystarczy, zastąpić je owocami - świeżymi lub suszonymi. Zawierają sporo fruktozy, cukru owocowego, są więc słodkie, dadzą ci witaminy oraz błonnik. Zjedz kilka do południa, gdy masz szybszy metabolizm i łatwo spalisz słodkie kalorie. Dodaj do nich startą na tarce gorzką czekoladę. A jeśli musisz (np. przed okresem) zjeść coś słodkiego, weź mały kawałek czekolady lub...

  • Wypróbuj przepis, z którym w trzecim odcinku musieli zmierzyć się uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!". HERBATNIK - spód 40g masła 35g cukru 60g mąki 450 15g mąki migdałowej 65g płatków owsianych 50g masła   Połączyć 5 pierwszych składników. Upiec w formie kruszonki do złotego koloru. Zagotować masło dodać do odpieczonej kruszonki i wymieszać. Wycisnąć 6 spodów grubości 3-4mm wewnątrz wycinaka. Schłodzić. ŻELKA PEKTYNOWA   100g puree malinowego 35g puree z czarnej porzeczki 5g...