• Informacje na temat:

    murzynek z serem mojej mamy

Przepisy na temat: murzynek z serem mojej mamy
  • Prosta zupa dla fasolowych smakoszy wg przepisu mojej mamy :)

  • Kruche i delikatne rogaliki z marmoladą wg przepisu mojej mamy.

  • Skoro jesień, to jabłka, a skoro jabłka – to szarlotka, a najlepiej – szarlotka mojej mamy. A raczej jabłecznik mojej mamy, bo ona sama nigdy nie nazywała tego pysznego i prostego ciasta szarlotką. W czasach mojego dzieciństwa to był po prostu jabłecznik. Mama na szczęście często go piekła. Uwielbiałam to ciasto! A najbardziej wtedy, gdy było świeżutkie i ciepłe, przed chwilą wyjęte z piekarnika. Mama nie chciała się godzić na jedzenie tak świeżego ciasta. Ostrzegała, że brzuchy nas rozbolą....

  • Pyszny, klarowny, idealny na zimne dni

  • Jest po prostu przepyszny!

  • specjalnie dla oliwia_winna kaloryczne tluste paczki;) pozdrawiam cie oliwio;)

  • na tłusty czwartek

  • Witajcie! Dzisiaj postanowiłam upiec ciasto znane pod nazwą „murzynek”. Gdy byłam mała, było to chyba ciasto, które najczęściej pojawiało się na naszym stole. Przepis zaś pochodzi od przyjaciółki mojej mamy, p. Janki, która pysznie gotowała.

  • Latwe i pyszne!:)

  • cudowny szpinak , który każdemu będzie smakował , pewnik

Artykuły na temat: murzynek z serem mojej mamy
  • Przepis na życie

    ...po mleko. Na stole co dzień inne ciasto. Pyta o przepis, w babcinym prodiżu piecze swój pierwszy murzynek. Do dziś ma zeszyt z rysunkami dań i wykaligrafowanymi przepisami. – To był mój pierwszy blog(...), ptactwo, dziczyzna. Zamiast na spacer po parku często zabieram córkę do antykwariatów i szukamy albumów, starych pocztówek. Uwielbiam podpisy pod czarno-białymi zdjęciami w książce mojej idolki Marii...

  • Katarzyna Meller postanowiła przypomnieć przepisy swojej mamy, Beaty. Tradycyjne potrawy stają się pretekstem do przywołania rodzinnych wspomnień i anegdot, a także przypomnienia ulubionych dań członków całej rodziny Stare receptury są inspiracją dla córki do poszukiwania własnych smaków. Przepisy są proste i szybkie w przygotowaniu, choć zdarzają się i takie, które wymagają nieco więcej kunsztu kulinarnego. Pojawiają się dania tradycyjne - na przykład, pasztet, łazanki z kapustą, zrazy,...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • W tej książce znajdziesz zapach tajskich przygód, aromat egzotycznych doznań i mnóstwo praktycznych informacji, jak zostać mistrzem tajskich dań we własnej kuchni! Przemierzając Tajlandię, Daria Ładocha ze studentki dziennikarstwa stała się kulinarnym coachem. Szefowie lokalnych restauracji wprowadzili ją w tajniki swojej pracy, starsze kobiety gotujące dla rodzin zdradziły tradycyjne receptury. Obrała kilogramy krewetek, pokroiła góry warzyw i wróciła, by podzielić się tym, czego się...

  • Maria Ożga to finalistka II edycji programu Master Chef. Właśnie napisała książkę ze swoimi przepisami na przeróżne okazje. Nam zdradziła, jak ocenia swoją przygodę w Master Chefie, co łączy pracę księgowej i pasję kulinarną, i jak wymyśla swoje potrawy. Powiedziała pani, że pierwszą potrawą, jaką pani przygotowała, była jajecznica na maśle. Kto pokazał pani, jak taką jajecznicę należy przygotować? - W moim rodzinnym w domu pasjonatem gotowania jest tato, a mama gotuje z obowiązku:)....

  • Masz dość monotonnych potraw, ale brak Ci pomysłów jak urozmaicić codzienne posiłki ? Weź udział w konkursie i wygraj jedną z trzech książek Darii Ładochy „W mojej tajskiej kuchni” Fot.123rf   Książka „W mojej tajskiej kuchni" odkrywa przed nami tajemnice Azji. Niecodzienne przyprawy, zaskakujące dodatki, wielość kolorów wprowadzają nas w świat egzotyki i tajskich przygód. Dzięki 90 przepisom zawartym na stronach książki Darii Ładochy będziesz mógł poeksperymentować w kuchni i przygotować...

  • Prowadzisz bloga lub kulinarny fanpage? Podziel się z nami swoim pomysłem na danie z mrożonych warzyw lub owoców, a być może to właśnie do ciebie trafi jedna z atrakcyjnych nagród. Jesień trwa w najlepsze i coraz trudniej nam o świeże warzywa i owoce, które będą wspierały nasz organizm w walce z jesiennymi przeziębieniami. Dlaczego by więc nie sięgnąć po mrożone produkty, które są wyjątkowo łatwo dostępne? Abyśmy mogli cieszyć się ich smakiem przez cały rok, zebrano i zamrożono je w szczycie...

  • Zaufali jej między innymi Magda Gessler, Sephora, Instytut Adama Mickiewicza oraz Cartalia. I choć z wykształcenia jest zootechnikiem, stworzyła jedną z najbardziej rozpoznawalnych pracowni czekolady w Warszawie. Dziś Victoria & Fortunata, bo o niej mowa, obchodzi swoje 6. urodziny. Dorota Jaworska z wykształcenia jest zootechnikiem. Od zawsze wiedziała, że praca na etacie to nie dla niej. I choć w tamtym momencie życia zabrakło jej odwagi do samodzielnego kierowania, i tak - prędzej czy...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...