• Informacje na temat:

    murzynek sliwkowa

Przepisy na temat: murzynek sliwkowa
  • Przepyszne ciasto, które moje dzieci mogłyby jeść codziennie .

  • Klasyczne ciasto Murzynek. Szybkie w przygotowaniu, wilgotne od powideł śliwkowych i mocno kakaowe. Pycha!

  • Pyszny, delikatny, wilgotny i puszysty murzynek. :)

  • Ciasto murzynek wszyscy znają, uwielbiają, aż się sama sobie dziwę, że w takiej klasycznej wersji jeszcze nie było go na moim blogu. Ale nic jeszcze straconego, bo właśnie wczoraj razem z Julką zrobiłyśmy murzynka w wersji klasycznej. Delikatny, miękki, wilgotny oblany polewą, pycha.

  • Tego murzynka jadłam w dziciństwie,piekła go moja mama :)

  • Każdy wie, że na chandrę najlepszy jest… Murzynek. Jest to najszybszy i najprostszy sposób na poprawę humoru. A wraz z dużą ilością dodanego kakaa znikają zmartwienia … tutaj nie sprawdza się zasada „mniej znaczy więcej”. Sam przepis jest stary jak świat, ale co ważne, ciasto zawsze się udaje. Jedną z moich ulubionych wariacji na temat Murzynka jest ta z kandyzowaną skórką pomarańczową i taką właśnie Wam zaserwuje…

  • Z braku wystarczającej ilości mąki do jednego ciasta, zrobiłam murzynka :), inna wersja niż do tej pory piekłam

  • To hit lat 80-tych i 90-tych :) Świetne czekoladowe ciasto z polewą czekoladową i bakaliami (opcjonalnie).

  • Jest to chyba jedno z najpopularniejszych ciast jakie znam. Delikatne, wilgotne i bardzo czekoladowe.

  • Smak mojego dzieciństwa. To jedyne ciasto, które piekła moja mama. Przepis pewnie dostała od koleżanki, bo u niej też prawie zawsze było na stole. Posypane wiórkami kokosowymi albo cukrową kolorową posypką. Rewelacja....

Artykuły na temat: murzynek sliwkowa
  • Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą. Porzeczki, bez względu na kolor, są świetnym rozwiązaniem na lekki deser. Zobacz, jakie dania można wyczarować z tych niepozornych owoców. Fot. 123RF/Picsel Czarne, czerwone, czy białe? Jedz każdy rodzaj. Porzeczki, bez względu na kolor, są źródłem wielu witamin, m. in. C i P, i składników odżywczych. Z czarnych porzeczek otrzymasz lekarstwo na przeziębienie. Stosuj je zamiast tabletek z witaminą C. Czerwone pomogą ci przy dolegliwościach...

  • Sądząc po przepisach, które najchętniej oglądaliście w ubiegłym miesiącu, wielu z was rozpoczęło już przygotowania do Bożego Narodzenia. Wśród waszych faworytów znalazło się również wiele pomysłów na andrzejkowe przekąski. Mogłoby się wydawać, że na bożonarodzeniowe przygotowania jest jeszcze zbyt wcześnie. Jednak naszym zdaniem, warto już teraz rozpocząć wstępne planowanie świątecznego menu oraz kolekcjonowanie ciekawych przepisów. Wiele wskazuje na to, iż podzielacie naszą opinię w tej...

  • Dania jakie moglibyście zaprezentować w konkursie kulinarnych z pewnością zasługują na miano wykwintnych. Wasza wyobraźnia jest nieprawdopodobna, co sprawiło nam nie mały kłopot w wybraniu zwycięzców. llość przysłanych zgłoszeń pozytywnie nas zaskoczyła. Mimio, iż postawiliście nas przed ciężkim zadaniem, udało nam sie wybrać zwycięzców. Książki Adama Kozaneckieog "Gotowanie jest super" powędrują do: Pani Doroty Jako danie główne w konkursie kulinarnym zaprezentowałabym comber jagnięcy ze...

  • Chcesz wyprawić niebanalne przyjęcie imieninowe? Sięgnij po rewelacyjny poradnik Małgorzaty Caprari! Pikantne imieniny z męskim tortem i różnymi dipami, kawiorami, smakowitymi sałatkami i rybami? Daj się uwieść pokusie premiera, rzymskiej kapryśnicy i puchowej babce ziemniaczanej! A może lepiej osłodzić życie solenizanta i gości i podać puchowy sernik Edyty, japońską szarlotkę, odpoczynek wojownika, biuścik murzynki, szatańskie ciasteczka? Do tego koniecznie salami jabłkowe, kawa...

  • Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Churros200 ml wody100 g masła1 łyżeczka cukru200 g mąki 4 jaja (M)1 łyżka spirytusu lub wódki1 l oleju rzepakowego6 łyżek cukru pudru z cynamonem i kardamonem Sos czekoladowy200 ml śmietanki 30%1 łyżka masła100 g gorzkiej czekolady1 szczypta cynamonu Frużelina śliwkowa½ kg śliwek1 łyżka wody 2-3 łyżki cukru (do smaku)4 goździki1 szczypta cynamonu 1 szczypta kardamonu2 łyżki mąki ziemniaczanej Podanie1...

  • Jesienna edycja Restauran Week zbliża się wielkimi krokami. Nasza redakcja sprawdziła, co w czasie festiwalu swoim gościom zaproponuje krakowska restauracja Gąska. Najbliższa edycja Restaurant Week poświęcona jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. W dniach 20 - 31 października odbędzie się dziesiąta, jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week, a rezerwacje już trwają. Szefowie kuchni ponad 400...

  • Smaker przez 10 miesięcy świętuje 10 urodziny. Każdy miesiąc to nowa szansa na zwycięstwo fantastycznych nagród. Oto laureaci pierwszego etapu. Jury wyłaniające laureatów konkursu urodzinowego, stanęło przed wyjątkowo trudnym zadaniem. Ilość zgłoszonych przepisów przekroczyła nasze najśmielsze oczekiwania, dlatego wybór finałowej dziesiątki poprzedziły długie i bardzo burzliwe obrady. Ostatecznie zadecydowano, iż w tym miesiącu nagrody powędrują do osób wymienionych poniżej. Wszystkim...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Ubiegły miesiąc został zdominowany przez przygotowania do świąt wielkanocnych. Sprawdźcie, które przepisy cieszyły się największą popularnością wśród czytelników Interii i Smakera. Fot. Smaker Z naszych obserwacji wynika, że niemal wszyscy czytelnicy Smakera postanowili przywitać wiosnę słodkimi wypiekami. Przynajmniej tak wskazuje marcowy ranking najpopularniejszych przepisów. A może to już początek wielkanocnych przygotowań? Spośród wszystkich dodanych w marcu receptur najchętniej...

  • Poza rybami, ciastami i sałatkami, wiele osób przygotowuje na święta również specjalne nalewki i likiery, które umilą rodzinne biesiadowanie. Oto kila sprawdzonych przepisów na tego rodzaju trunki. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem. Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane...