• Informacje na temat:

    murzynek bezglutenowy w polewie czekoladowej

Przepisy na temat: murzynek bezglutenowy w polewie czekoladowej
Artykuły na temat: murzynek bezglutenowy w polewie czekoladowej
  • Śniadanie wielkanocne to prawdziwe wyzwanie w diecie bezglutenowej. Jak zatem rozpocząć świąteczny poranek bez domowego żurku z chlebem lub smakowitego mazurka? Fot. materiały prasowe Jak się okazuje, osoby chore na celiakię lub nadwrażliwe na gluten nie muszą rezygnować z typowo wielkanocnych smakołyków. Istnieje wiele zamienników składników dań wielkanocnych, dzięki którym przygotujemy pyszne bezglutenowe śniadanie. Produkty już cię nie ograniczą Chcesz przygotować smakowite, bezglutenowe...

  • Wiemy już jakie danie w wersji bezglutenowej najchętniej byście poznali i dlaczego. Zobaczcie zwycięzców, do których powędrują książki z przepisami na dania bez pszenicy. Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Zaskoczyliście nas swoimi odpowiedziami. Bardzo wielu z Was chciałoby poznać przepis na bezglutenowe pierogi, tort i pizzę... Mamy nadzieje, że w książce zwycięzcy znajdą receptury na ich ulubione dania i podzielą się z nami, tym co uda się im stworzyć. Oto...

  • W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho" uczestnicy będą musieli zmierzyć się z czekoladą - wyjątkowo smacznym, ale i trudnym produktem. Fot. materiały partnera Szósty odcinek najnowszego sezonu "Bake Off - Ale Ciacho!" zabrał nas w podróż po smakach słodkich i wytrawnych. W konkurencji sprawdzającej umiejętności techniczne uczestnicy programu musieli przygotować dwukolorowe bagietki z suską sechlońską - małopolskim, regionalnym przysmakiem. Dodatkowo, sędziowie poprosili ich o...

  • Czy wiesz jak przygotować fantastyczne wypieki z czekoladą w roli głównej? Jeśli jesteś ciekawy, sprawdź nasze propozycje! Tarta czekoladowa z kremem z czarnego bzu i prosecco Porcje:Tarta o średnicy 26 cmCzas przygotowaniaok. 1 godziny czas pieczenia: ok. 20 minut czas chłodzenia: ogółem ok. 2 godzin Składniki:150 g zimnego masła200 g mąki100 g cukru pudru1 żółtko100 g czekolady Lindt Excellence 70 %100 g czekolady Lindt Excellence Vollmilch3 listki żelatyny2 jajka100 ml prosecco75 ml...

  • Gluten to rodzaj białka pochodzenia roślinnego, które jest obecne w popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie (sam w sobie nie zawiera glutenu, ale często jest nim zanieczyszczony). Nie jest szkodliwy dla zdrowych osób - ale jest nietolerowany w przypadku chorych na celiakię. Co to oznacza dla zwolenników diety bezglutenowej? Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, objawiająca się trwałą nietolerancją glutenu. Zjedzenie posiłku zawierającego gluten pobudza układ...

  • 12 kwietnia jest zdecydowanie najsłodszym dniem w roku. To właśnie wtedy na całym świecie obchodzi się światowy dzień czekolady. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was zestawienie najsmaczniejszych czekoladowych przepisów. Dzięki nim świętowanie będzie naprawdę słodkie. Fot. 123RF/Picsel Dlaczego warto jeść czekoladę? Okazuje się, że znakomity smak to nie jedyny z jej atutów. Jedzenie gorzkiej czekolady, zawierającej jak najwięcej kakao, już od wielu lat jest zalecane przez dietetyków. Jak...

  • Odpowiedz na pytanie konkursowe i wygraj jedną z 4 książek Williama Davis'a "Dania bez pszenicy w 30 minut (lub mniej)". Jesteś zmuszony do diety bezglutenowej lub po prostu lubisz jeść dania nie zawierające pszenicy? Ten konkurs jest dla Ciebie! Odpowiedz na pytanie: bezglutenową wersje jakiego dania poznałbyś najchętniej i dlaczego?, a być może wygrasz jedną z 4 książek Williama Davis'a, w której znajdziesz 200 przepisów na śniadania, dania główne, przystawki, desery i przekąski oraz...

  • W finałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie wyjątkowego tortu. poradzilibyście sobie z jego odtworzeniem? BISZKOPT ORZECHOWY 33 g mąki pszennej typ 450 58 g mielonych orzechów laskowych 100 g białka 80 g cukru pudru 80 g masła MetodaPrzesiać mąkę i wymieszać z orzechami. Ubić bezę. Upłynnić masło. Połączyć wszystkie składniki. Na blasze wyszprycować dysk o rozmiarach mniejszych niż rant tortu i o grubości wg uznania. Upiec w...

  • Odcinek ósmy będzie pełen czekoladowych wypieków. Uczestnicy zmierzyli się z przepisem Krzysztofa Ilnickiego na czekoladowe ciastka. Brownie bezglutenowe164 g czekolada gorzka 70%147 g masło175 g jaja87 g cukier108 g mąka migdałowa Czekoladę rozpuścić z masłem. Osobno ubić jaja z cukrem, najlepiej na ciepło. Połączyć obie masy. Dodać mąkę migdałową. Rozsmarować na blasze wyłożonej papierem. Upiec. Masa żelatynowa30 g żelatyna150 g woda Mus czekoladowy350 g mleko 3,2%60 g żółtko40 g cukier...

  • W finale odcinka, w konkurencji technicznej cukiernicy zmierzyli się z wyjątkową recepturą mistrza na magiczną czekoladową kulę. Jeśli chcesz przygotować taki deser, skorzystaj z przepisu Krzysztofa Ilnickiego. Dobos kakaowy210 g żółtko75 g cukier kryształ120 g białko75 g cukier kryształ50 g śmietanka 30%70 g płynne masło 1 szt. skórka pomarańczowa130 g mąka T-45030 g kakao Ubić żółtko z cukrem. Osobno ubić białko z cukrem. Połączyć. Wymieszać masło ze śmietanką i zemulgować z jajami. Dodać...