• Informacje na temat:

    murzynek bez margaryny i masła

Przepisy na temat: murzynek bez margaryny i masła
  • Smaczny pomysł na "Murzynek"

  • Smak mojego dzieciństwa. To jedyne ciasto, które piekła moja mama. Przepis pewnie dostała od koleżanki, bo u niej też prawie zawsze było na stole. Posypane wiórkami kokosowymi albo cukrową kolorową posypką. Rewelacja....

  • Pomyślałam, że ser sam w sobie zawiera tłuszcz, więc po co jeszcze dodawać masło?. Postanowiłam więc upiec sernik bez dodatku masła

  • Dziś kokosanki, ale trochę inne, co nie znaczy, że gorsze. Bez masła, za to z mlekiem. Smak jest bardzo podobny. Po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i przyjemnie wilgotne w środku (jedyny warunek – nie można ich „przeciągnąć” w piekarniku).

  • Kokosanki to słodkie, chrupiące, na bazie białek i kokosa ciasteczka przygotowane, które z wielkim smakiem są zjadane. Wykonanie ich jest banalne, ale nie zawsze wyjdą idealnie. Ja proporcji na nie szukałam, kilka razy piec próbowałam, raz mi się przypaliły, innym razem spłaszczyły. Teraz wyszły znakomicie i smakowały wyśmienicie. Wiadomo, że jajka bywają różnej wielkości, trafienie w takie same należy do rzadkości, ale kto nie próbuje, ten dobrych kokosanek nie skosztuje.

  • Pyszny, delikatny, wilgotny i puszysty murzynek. :)

  • To hit lat 80-tych i 90-tych :) Świetne czekoladowe ciasto z polewą czekoladową i bakaliami (opcjonalnie).

  • Super placek na bazie przecieru z jabłek.

  • Smaczne i bardzo łatwe do zrobienia, podstawową bazą jest ciasto na murzynka.

  • Przepyszne ciasto, które moje dzieci mogłyby jeść codziennie .

Artykuły na temat: murzynek bez margaryny i masła
  • Ciasta spod ciemnej gwiazdy

    ...minut Porcja: 435 kilokalorii Murzynek Składniki na 12 porcji: 3/4 szklanki wody lub mleka, 1 i 1/2 szklanki cukru, cukier z prawdziwą wanilią, 3 duże łyżki kakao, kostka margaryny, 4 jajka(...): 2 szklanki mleka, 4 łyżki kaszy manny, 30 dag cukru pudru, 25 dag masła, 20 dag dżemu z czarnej porzeczki Na polewę: 10 dag masła lub margaryny, 15 dag cukru, 2 łyżki kakao Przygotowanie...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Każdy wie, że prawdziwe masło twardnieje pod wpływem niskiej temperatury, przyprawiając wiele osób o złość. Jednak w obawie przed zjełczeniem, wielu nie rezygnuje z przechowywania go w lodówce. Czy trzymanie masła w temperaturze pokojowej jest rzeczywiście niebezpieczne? Fot. 123RF Znasz tę sytuację? Ranek. Śpieszysz się do pracy, chcesz zjeść szybko kanapkę, zaglądasz do lodówki, a tam... przykra niespodzianka! Twoje masło jest twarde i nie możesz go rozsmarować na pieczywie. Denerwujesz...

  • Badania potwierdzają: miękka margaryna może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia zawału serca Fot. materiały prasowe W kontekście światowych zaleceń żywieniowych rekomendujących ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych w diecie, a także zastąpienia ich tłuszczami nienasyconymi, opublikowane zostały wyniki modelowego badania porównujące skutki wieloletniego spożycia masła i margaryny. Zgodnie z ich wynikami zauważono, że już tak niewielka zmiana nawyków żywieniowych, jak zastąpienie masła...

  • Stojąc przed sklepową półką, na której znajdują się masła, można się bardzo mocno zdziwić. Znajdziemy tam wiele produktów różniących się niewielkimi szczegółami. Nie każdy jednak wie, że te detale są bardzo istotne i mogą zadecydować o tym, czy do domu wrócimy z prawdziwym masłem, czy też produktem, który tylko je udaje. Fot. 123RF Uniknięcie zakupu podrobionego masła nie jest trudne, jednak wymaga od nas wzmożonej uwagi podczas zakupów. Zapomnijcie o bezmyślnym wrzucaniu produktów do...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach, jednak latem mało kto ma ochotę je piec. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą przepisy na serniki na zimno. Fot. 123RF/Picsel Wydawać by się mogło, że to pyszne ciasto jest dość niepozorne. Tymczasem niewiele osób wie, jak na przestrzeni wieków toczyły się losy tego smakowitego wypieku. Historia sernika Jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów...

  • Tak, dobrze przeczytaliście. Kawa z dodatkiem masła to ostatni krzyk mody wśród miłośników zdrowego odżywiania. Być może jest to nieco niekonwencjonalny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów, jednak wiele osób zapewnia, że jest on zaskakująco skuteczny. Fot. 123RF/Picsel Wielu kawoszy uważa, że kawę powinniśmy pić czarną, bez jakichkolwiek dodatków. Z pewnym niesmakiem spoglądają na osoby, które dodają do niej cukier i mleko. Ciekawe więc, co powiedzieliby o kawie serwowanej z masłem i...

  • W ostatnim czasie ceny masła oszalały. Sprzedawane w sklepach kostki są mniejsze i znacznie droższe niż jeszcze kilka lat temu. Nic więc dziwnego, że wiele osób, wzorem naszych babć, decyduje się na własnoręczne zrobienie masła. Fot. 123RF/PicselJeśli regularnie kupujecie masło z pewnością zaobserwowaliście, że ceny tego produktu już od dłuższego czasu sukcesywnie wzrastają. Obecnie za kostkę masła zapłacimy nawet dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu. Co więcej, wielu producentów...

  • Cała rodzina zajada się Twoim ulubionym sernikiem, a Ty musisz obejść się smakiem z powodu restrykcyjnej diety? Nic podobnego! Sprawdź nasze pomysły na sernik bez laktozy w 3 odsłonach. Sernik bez laktozy przygotujesz na wiele sposobów. Tradycyjny twaróg możesz zastąpić sojowym tofu, kaszą jaglaną lub specjalnym twarogiem o obniżonej zawartości laktozy. Do ciasta wystarczy dodać suszone owoce, migdały, orzechy, a nawet masło orzechowe, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak deseru. A jeśli...

  • Po kotletach mielonych i soczystej karkówce, w naszym serialu nadszedł czas na deser. Stefanka w wykonaniu Beaty Lipov z bloga Lawendowy Dom z pewnością przypadnie wam do gustu. Stefanka bez pieczenia na INTERIA.TV. Składniki: 200 g kaszy jaglanej 1 l mleka kokosowego 50 g brązowego cukru laska wanilii laska cynamonu ciasteczka owsiane kakaowe do dekoracji: 150 ml miodu płynnego 80 g orzechów laskowych 80 g orzechów włoskich 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej   Wykonanie: Kaszę...