• Informacje na temat:

    muffinki kawowe z kefirem

Przepisy na temat: muffinki kawowe z kefirem
Artykuły na temat: muffinki kawowe z kefirem
  • W półfinałowym odcinku uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho" musieli zmierzyć się z ciastem parzonym. Oto drugi przepis Justyny, który podbił serca jurorów. Ciasto parzone: 125 ml wody 125 ml mleka 3,2 % 125 g masła 5 g soli 10 g cukru 150 g mąki pszennej 250 g jajek (ok. 5 sztuk) odrobina cukru pudru Krem kawowy: 200g masła 1 jajko 2 żółtka 3 łyżki kawy espresso 200g cukru pudru 30ml wody Pralina: 25g masła 220g drobnego cukru 100g orzechów (u mnie 50g pokrojonych orzechów...

  • Czasem zdarza się tak, że coś co jest nam bardzo dobrze znane, świat docenia z bardzo dużym opóźnieniem. W ostatnim czasie taki los spotkał kefir, który w Stanach Zjednoczonych został okrzyknięty jednym z najmodniejszych i najzdrowszych produktów spożywczych świata. Fot. 123RF Coraz większa liczba obcokrajowców zakochuje się w polskiej kuchni. Zarówno w Europie, jak i za Oceanem, doceniono już nasze wędliny, pierogi czy też alkohole. W ostatnim czasie dołączył do tego grona również kefir. Cóż...

  • Czasem zdarza się tak, że coś co jest nam bardzo dobrze znane, świat docenia z bardzo dużym opóźnieniem. W ostatnim czasie taki los spotkał kefir, który w Stanach Zjednoczonych został okrzyknięty jednym z najmodniejszych i najzdrowszych produktów spożywczych świata. Fot. 123RF Coraz większa liczba obcokrajowców zakochuje się w polskiej kuchni. Zarówno w Europie, jak i za Oceanem, doceniono już nasze wędliny, pierogi czy też alkohole. W ostatnim czasie dołączył do tego grona również kefir. Cóż...

  • Czasem zdarza się tak, że coś co jest nam bardzo dobrze znane, świat docenia z bardzo dużym opóźnieniem. W ostatnim czasie taki los spotkał kefir, który w Stanach Zjednoczonych został okrzyknięty jednym z najmodniejszych i najzdrowszych produktów spożywczych świata. Fot. 123RF Coraz większa liczba obcokrajowców zakochuje się w polskiej kuchni. Zarówno w Europie, jak i za Oceanem, doceniono już nasze wędliny, pierogi czy też alkohole. W ostatnim czasie dołączył do tego grona również kefir. Cóż...

  • Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie. Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż...

  • Kefir, do niedawna znany głównie w Europie Środkowej i Wschodniej, zaczyna być popularny także w krajach zachodnich. Ten niepozorny produkt ma wiele właściwości, o których wiele osób nie wie. Czego nie wiedzieliśmy o poczciwym kefirze? Fot. 123RF.COM/PICSEL Kefir to fermentowany produkt mleczny o kremowej konsystencji i lekko kwaśnawym smaku. Zawiera dobre bakterie i drożdże, wywodzące się z ziaren (lub grzybków) kefirowych, z których wytwarza się kefir. Mikroflora kefiru jest bogatsza niż...

  • Polacy, idąc śladem Amerykanów, zakochali się w muffinkach. Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Fot. 123RF/Picsel Przysmak ten zrodził w XIX wieku. Wbrew pozorom nie stało się to w Ameryce, a w Anglii, gdzie na pomysł pieczenia babeczek z dodatkami wpadła służba. Początkowo muffinki powstawały z resztek, takich jak chleb z poprzedniego dnia, kawałki ciast, zgniecione ziemniaki, czy też resztki mięs zebrane ze szlacheckich stołów....

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...

  • Wiele osób nie może wyobrazić sobie życia bez kawy. Jej fani nie muszą ograniczać się jednie do picia tego ciemnego naparu, gdyż nasi użytkownicy doskonale wiedzą, jak zaserwować ją w nieco bardziej oryginalny sposób. Fot. 123RF Sięgamy po nią z najróżniejszych powodów - aby przetrwać męczący dzień w pracy, obudzić się o poranku lub po prostu zrelaksować. Naturalna kawa parzona jest nie tylko smacznym, ale również zdrowym wyborem. Ten ciemny napar ma doskonałe właściwości antybakteryjne i...

  • Włosi potrafią podawać espresso na różne sposoby. Na przykład espresso coretto pije się z odrobiną alkoholu. Według legend kawę wynaleźli etiopscy mnisi. Napój miał im pomóc przetrwać, długie, nocne modlitwy. Jednak historyczne przekazy mówią, że początki wykorzystywania kawy znajdujemy na Bliskim Wschodzie. Niemiecki podróżnik Leonard Rauwolf, podróżując po tamtejszych krajach zebrał ziarna kawy i sprowadził je do Europy. Smak kawy, tak go zachwycił, że dokładnie opisał związane z nią...