• Informacje na temat:

    muffinki czarno białe

Przepisy na temat: muffinki czarno białe
Artykuły na temat: muffinki czarno białe
  • Graj w zielone

    ...składniki. 4. Ciasto przelej do miski, przykryj folią i odstaw do lodówki na minimum 6 godz. Babeczki możesz piec od razu, ale wtedy nie będą intensywnie zielone. 5. Formę na muffinki wyłóż papilotkami i wypełnij je ciastem do połowy wysokości. Babeczki piecz 20 min w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. Stopień upieczenia sprawdzaj wykałaczką - kiedy po wbiciu w babeczkę będzie sucha, muffinki będą...

  • Ania znakomicie poradziła sobie z zadaniem i dla jurorów przygotowała babeczki przypominające postacie z gry Angry Birds. Ciasto: 150 ml oleju rzepakowego100 g cukru brązowego25 g cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 jaja130 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1½ łyżeczki cynamonu1 łyżeczka chili150 g startej marchewki50 g orzechów pekan25 g rodzynek Krem: 400 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone1 pomarańcza1 łyżeczka cukru pudrumasy cukrowe: żółta, pomarańczowa, czerwona,...

  • Wielkanocna awanturka

    ...święta z racji tego, że tata jest na ścisłej diecie, będą dietetyczne. Ania: Ciasta też? Marzena: Tak. Będą lody z mleka i otrębów owsianych, muffinki light. Ale bez obaw, kaloryczny mazurek(...) białej kiełbasy, pasztetów, szynki, wydaje mi się lżejsze... Ania: Są już nowalijki, można zrobić twarożek ze świeżym szczypiorkiem i rzodkiewkami... Marzena: Po krakowsku zwany awanturką...

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Świat produktów spożywczych jest niezwykle barwny i kolorowy. Zazwyczaj nie mamy problemu nazwaniem produktów, na które patrzymy. Jednak czy uda ci się je odróżnić, gdy pozbawimy je kolorów? Sprawdź swoją spostrzegawczość i zaproś znajomych do wspólnej zabawy!  

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Fot. 123RF/Picsel Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i...

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie zostanie nigdy wielkim szefem kuchni. Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie, którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na porcelanowych talerzach.Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła. Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.   Białe...

  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego bardzo prosto je przygotować. Niestety, naukowcy mają dla nas porcję niepokojących doniesień. Fot. 123RF/Picsel Drób bardzo często gości na naszych stołach - bez względu czy gotujemy tradycyjne, polskie dania czy też może sięgamy po propozycje z kuchni azjatyckiej lub amerykańskiej. W każdej z tych tradycji kulinarnych bez większego problemu odnajdziemy przepisy z...

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...