• Informacje na temat:

    mrożony dorsz filety

Przepisy na temat: mrożony dorsz filety
  • Gulasz z białej ryby w mleku kokosowym

    Filety z ryby umyj i osusz. Polej 2 łyżkami soku z limonki, pokrój na kawałki i posól.

  • Bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Danie przytoczone w książce "Moje smaki" Michela Morana (Muza, 2013). Dorsz pieczony w niskiej temperaturze (70 stopni) przez ok. 20 minut jest mięciutki i bardzo soczysty. Podany na smażonej papryce - poezja!

  • 4 smaczne sposoby na rybę

    Dorsz w ziołowej posypce z cukinią Składniki: 4 filety z dorsza (lub innej ulubionej ryby) średnia cukinia 10 pomidorków koktajlowych duży pęczek natki kilka listków bazylii garść(...): posiekaj natkę, bazylię, orzechy macadamia. Wymieszaj z serem i bułką tartą. Dodaj łyżkę oliwy i trochę soku z cytryny. Wymieszaj, żeby składniki sie zlepiły. Ułóż filety na papier do pieczenia. Wyłóż na...

  • W sam raz na piątkowy obiad :)

  • Na lepszy nastrój

    Zapiekany dorsz à la crème Składniki: 1 kg filetów z dorsza, 1 seler, 300 g mrożonej fasolki szparagowej, 1 papryka bez skóry, 1/2 szklanki białego wina, 200 g startego sera bursztyn, 3 szklanki śmietany 36 proc., 2 jajka, 2 ząbki czosnku, sól, oliwa Umyj filety. Osusz je papierowym ręcznikiem, przypraw solą i pieprzem, pokrój w paski. Obierz seler, pokrój go w kostkę i podsmaż na...

  • Przepis wart wypróbowania: "Dorsz smażony"

  • Grillujemy!

    Szaszłyki Marbella Składniki: 12 małych ośmiorniczek mrożonych,  2 filety z dobrej jakości dorsza (w wersji lux: z diabła morskiego),  1 papryka pomarańczowa,  1/3 kalafiora,  2 łyżki papryki w proszku,  skórka z 1 cytryny,  40 ml wina białego,  2 ząbki czosnku,  50 ml oliwy z oliwek,  1/2 łyżeczki soli morskiej,  szczypta cukru,  mieszane sałaty,  czerwona cebula,  1 łyżka masła,  1 łyżka mąki...

  • Sprawdzony przepis na "Dorsz smażony"

  • Z pomarańczami

    ...4 porcje: - 80 dag filetów z soli (lub innej ryby np. dorsza), - sól, pieprz, cukier, - 1/2 paczka natki, 1 pomarańcza, - 2 łyżki oleju, 3 łyżki mąki, - 4 łyżki schłodzonego masła, - 1 łyżka kaparów Przygotowanie: 1. Rybę opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Natkę opłukać, posiekać. Sparzyć pomarańczę. Otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Na dużej patelni rozgrzać olej. Filety obtoczyć...

  • Smaczny pomysł na "Dorsz faszerowany"

Artykuły na temat: mrożony dorsz filety
  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Mrożenie to idealny sposób na przechowywanie jedzenia. Opóźnia ono psucie się warzyw, owoców i mięs, jednocześnie nie pozbawiając ich wartości odżywczych. Czy produkty zamrożone latem można będzie bezpiecznie jeść w zimie? Fot. 123RF/Picsel Lato i to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak...

  • Jak wybrać dobrą i zdrową rybę

    Płaty łososia czy dorsza, które leżą w supermarketach wyglądają jak świeże ryby, prosto z połowu. Tymczasem wszystkie były zamrażane co najmniej do temp. -20°C. To standardowa procedura, która nie(...) matiasy, młode śledzie przed pierwszym tarłem. Te, które mają nazwę a la matias też są smaczne, ale już nie tak zdrowe. Solone, w zalewie, z beczki... Co sprawdzać?  Gdy kupujesz filety...

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Ryby inaczej niż zwykle

    Chrupiący dorsz 1. Rybę umyć i osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, skropić sokiem z cytryny, owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzoną rybę odwinąć z folii(...) powtórzyć. Dorsza smażyć w głębokim tłuszczu (musi być dobrze rozgrzany), osączyć na ręczniku papierowym. 3. Jogurt grecki wymieszać z majonezem, solą, pieprzem, cukrem, umytą i drobno posiekaną natką...

  • Zbliża się lato, czyli pora roku, na którą większość z nas czeka z utęsknieniem. Drobne marzenia - takie jak kombinacja przyjemnego wieczoru, tarasu i hamaka z orzeźwiającą i aromatyczną mrożoną herbatą – mogą się spełnić. Fot. 123RF/Picsel Brzoskwiniowe orzeźwienie Szklanka 350 ml - 1 porcjaSkładniki: 1 torebka herbaty Ahmad Tea London Earl Grey 250 ml gorącej wody 60 ml syropu brzoskwiniowego 15 ml świeżego soku z cytryny Świeże liście mięty Plasterek cytryny Kostki lodu...

  • Jakie ryby są najzdrowsze. Jak rozpoznać świeżą

    ...zminimalizować kontakt z zanieczyszczeniami, kupujmy ryby młodsze, które zdążyły wchłonąć ich mniej, lub sięgajmy po chudsze, np. dorsze. Ryba, która budzi obawy Panga ponad 10 lat temu zrobiła(...) się nabić w... mrożonkę! Za wyborem ryb mrożonych przemawiają dwa argumenty. Możemy je kupić na zapas i są dużo tańsze od świeżych. O ile pierwszy argument rzeczywiście ma podstawy, to drugi może...

  • Mrożenie jest idealnym sposobem na przechowywanie mięsa. W ten sposób znacząco wydłużamy jego przydatność do spożycia oraz zachowamy jego naturalny smak. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić i rozmrażać tego typu produkty. Fot. 123RF/Picsel Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Wiele osób stara się również w ten sposób maksymalnie wykorzystać...

  • Obiad z brokułem

    Dorsz z brokułami Składniki na 4 porcje: 500 g brokuła, sól, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 50 g świeżego imbiru, 2 łyżki oleju, pieprz,1 łyżka oliwy, 400 g dorsza lub inna biała ryba, np(...) 4 minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, trzymać w cieple. Filety rybne posolić i lekko obtoczyć w mące (aby nie rozpadły się na patelni). Na teflonowej patelni rozgrzać oliwę...

  • Zamrażalnik nie zatrzymuje czasu, a włożone do niego jedzenie może się zepsuć. Sprawdź, co i jak długo możesz w nim przechowywać, a których produktów absolutnie nie powinieneś do niego wkładać. Fot. 123RF Lato i wczesna jesień to doskonały czas dla wszystkich wielbicieli owoców i warzyw. O tej porze roku mamy ich pod dostatkiem, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Ale w jaki sposób zachować je na zimę? Wiele osób przygotowuje smakowite przetwory, jednak równie często dary matki...